KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO

UŽIVO: DANIMA SE PRIČALO O TAKTICI, A ONDA JE DOŠAO ON I SVE RIJEŠIO JEDNIM POTEZOM Pogledajte majstoriju Brozovića za vodstvo Hrvatske!

 HANZA MEDIA

90' KRAJ UTAKMICE! Hrvatska je bila puno bolja i potpuno zasluženo pobijedila Island pogocima Marcela Brozovića (15.,90.) rezultatom 2:0.

94' Perišić je zaradio crveni karton zbog oštrog prekršaja na protivničkom igraču

90' Čop je ušao u igru umjesto Mandžukića

90' Brozović se sjajno probio kroz sredinu i precizno naciljao s 20-ak metara za rješenje pitanja pobjednika. Pobjeda je sada sigurna!

90' GOOOOOOOOL ZA HRVATSKU!!! MARCELO BROZOVIĆ je ponovno strijelac!

90' Igrat će se 4 min sudačke nadoknade

89' Perišić j dobro ubacio, Mandžukić nije uspio strpati loptu u mrežu, brža je bila obrana Islanda

87' Perišić je pucao iz izgledne prigode, ali Islanđani blokiraju udarac, samo korner

86' Kramarić je ušao umjesto Rakitića

75' Kod Islanda su ušli Kjartanson i Traustason, a izašli Bodvarsson i Elmar Bjarnason

72' Rakitić je ubacio iz kornera, Vida je najviši u skoku, ali samo novi korner

71' Mandžukić je ubacio, a Perišić dobro pucao glavom, ali islandski golman brani taj pokušaj

70' Pivarić je ubacio, Perišić ostao sam u sredini, ali nije najbolje primirio loptu

69' Modrić je pucao s 20-ak metara, ali Halldorson odbija krajnjim naporom u korner

62' Velika prilika za Island. Bođvarsson je ostao potpuno sam pred Subašićem, ali kao da ga je iznenadila situacija i pucao je pored gola

61' Hrvatska kontrolira igru, ali nema većih opasnosti pred bilo čijim vratima

------------------------------------------

Hrvatska je u 18 sati počela susret 4. kola kvalifikacija za SP protiv Islanda na Maksimiru. Rezultat na poluvremenu je 1:0 za Vatrene, strijelac je bio Marcelo Brozović (15.) Krucijalni meč Vatrenih protiv Vikinga pratite UŽIVO na portalu Sportskih novosti!

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pivarić - Kovačić, Badelj - Brozović, Rakitić, Perišić - Mandžukić. Izbornik: Ante Čačić

ISLAND: Halldorson - Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Magnusson - Gunnarsson, G. Sigurdsson - Gudmondsson, B. Bjarnason, E. Bjarnason - Bödvarsson. Izbornik: Helmir Hallgrimsson

Luka Modrić i Mateo Kovačić dan uoči kompliciranog dvoboja s Islandom nisu bili fizički fit. S Modrićem je jasan limit spremnosti s obzirom na to da je 40 dana bio bez utakmica. Svojim pojačanim ritmom rehabilitacije vratio se igrama brže od očekivanog, ali ritam za dohvaćanje natjecateljski zahtjevnih utakmica ne može se ubrzati.

Zato nema uopće dvojbe da je Modrić nespreman za poziciju startera protiv Islanda, a da je jedina dvojba zašto izbornik Ante Čačić forsira takvu opciju.

Osim što bi igrača time izložio većem riziku u, logično očekivanom, najvišem ritmu u prvom dijelu, jasno je da bi time ugrozio i kompaktnost momčadi. Ne zato što Modrić nema kvalitetu da joj pridonosi, naprotiv, on je jedan od najznačajnijih u tom kontekstu, nego zbog toga što za ovu utakmicu reprezentacija treba biti gladijatorski raspoložena.

Takvim se svakako ne može osjećati, uz najbolje namjere, igrač koji pet tjedana nije igrao. Modrićevih 30-ak minuta protiv Leganesa, u sporijem ritmu drugoga, rezultatski izvjesnog poluvremena, ne može biti temelj da igra barem 45 minuta u visokom ritmu protiv Islanda. Zato bi bilo najlogičnije da bude na klupi, a onda u nastavku, kada momčadi budu ipak manje svježe, uđe i donese još više kvalitete u igru Vatrenih...

Drugi razlog koji ukazuje na problematičnost kompozicije Vatrenih i stanje je gležnja Matea Kovačića. Dobio je udarac i ima oteklinu, zbog čega nije trenirao do četvrtka. Bol je prisutna, ali Kovačić bi mogao igrati i stisnuti zube jer je, za razliku od Modrića, u punom ritmu. I ne manje važno, devet je godina mlađi te se brže regenerira...

Izbornik Čačić, dakako, ima svoje ideje i poglede. Lako se razabire da je nesklon ikakvim promjenama, odnosno da se drži kruto prema svakoj mogućnosti odstupanja od prvotnih taktičkih procjena. Protiv Islanda, međutim, treba biti “razigraniji” jer će to iziskivati situacija i prije, ali i za vrijeme utakmice. Njegov kolega nema baš puno prostora da promijeni način igre jer mu je momčad šablonski postavljena i kapacitirana.

I u tome je maksimalna. No, Vatreni imaju talenta, različitih profila igrača koji su sposobni brzo se prilagoditi na drugačiju taktičku postavku i nove aktere. Takve potencijale treba iskoristiti i u ovakvim prilikama, kada potreba nalaže razmještanje figura ili plana igre.

Luka Modrić iznimno je važan igrač za Hrvatsku, ali samo onda kada je fizički dovoljno spreman i neopterećen rizicima nakon pauze. Trenutačno je Kovačić spremniji, kao i drugi veznjaci koji su ritmu. Ključno je da ih izbornik mudro preraspodjeli u utakmici koja će trajati 90 minuta u jakom ritmu, i u kojoj će biti potrebne sve alternative. Pogotovo u nastavku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:54