NOGOMET & ORUŽJE

VAMA BACAČI GRANATA, NAMA PRVENSTVO Nijemci poslali Saudijskoj Arabiji oružje kako bi kupili glas za SP!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.06.2015. u 12:36

JOHN MACDOUGALL/Getty Images / 2005 AFP

Priča koju je prenio njemački Zeit dodala je jednu novu razinu u plimi kriminala koja prijeti da će potopiti sve značajne nogometne funkcionere

Posljednjih tjedan dana iz Fife svakih nekoliko sati procuri novi skandal. Nije ni čudno, s obzirom na destljeća zataškavanja, zakulisnih igara i opće prihvaćenog korupcijskog modela poslovanja.

Priča koju je prenio njemački Zeit dodala je jednu novu razinu u plimi kriminala koja prijeti da će potopiti sve značajne nogometne funkcionere. Naime, oni pišu kako je Njemačka potkupila Saudijsku Arabiju da glasa za njih prilikom dodjele SP-a 2006. godine, umjesto za Maroko.

No, protuusluga nije bila monetarna. Sudeći po Zeitu, Nijemci su Saudijcima poslali pošiljku oružja, konkretno ručne bacače granata. Nije tu bio kraj njemačkog 'lobiranja' - Daimler je investirao milijune u južnokorejski Hyundai (sin osnivača tvrtke u tome je periodu sjedio u Izvršnom odboru FIfe), dok su Volkswagen i Bayer obećali inestirati u Tajland. Ukratko, gdje se moglo kupiti glas - kupovalo se.

Što više se odmotavaju skandali, to nam se više čini kao da gledamo House of Cards, a ne svijet nogometa...

Izdvajamo