ZVIJEZDA IZ ŠVEDSKE

VIDEO: 'ŽELIM IGRATI ZA HRVATSKU' Branimir Hrgota nakon hat-tricka u Bundesligi poručio HNS-u

Znate li tko je Branimir Hrgota? Nećemo prognozirati hoće li za svjestski nogomet biti novi Zlatan Ibrahimović (?), ali za HNS on je iskupljenje za Zlatana. U subotu, u Bundesligi, Hrgota je zabio tri gola za Borussiju Mönchengladbach u gostujućoj pobjedi nad Mainzom 4:2. To su mu prvi prvenstveni pogoci za klub koji ga je kupio za 400.000 eura od švedskog drugoligaša Jonköpinga gdje je u trenutku transfera bio prvi strijelac natjecanja sa 10 golova u 14 nastupa.

Hrgota je rođen 12. siječnja 1993. godine u Zenici. Visok je 182 cm, ljevonog, klasični ili krilni napadač... U Rusanovu je stigla obavijest da u Švedskoj raste novi as hrvatskoj korijena, Kuća nogometa ovaj je put promptno reagirala, Ivo Šušak dvaput je išao na razgovor s njim, jednom i Zorislav Srebrić...

- To je to, konačno smo dočekali – kliknuo je jučer Srebrić sretan zbog tri Hrgotina gola;

- Kazali smo mu, kad se dokažeš u Bundesligi, željeli bismo te vidjeli među Vatrenima.

No, on standardno nastupa za Švedsku mladu reprezentaciju, čak je bio i nedavno u Varaždinu gdje su Skandinavci igrali s ekipom Nike Kovača. I relativno brzo morat će se odlučiti. U Njemačku ga je doveo impresario Dražan Gilja, koji mu nije samo agent nego i kum, tata Bono i majka Mira povjerili su mu mladića. Uz njegovu, i pomoć Ive Šuška, jučer poslijepodne uspjeli smo doći do Branimira. Na pitanje zanima li ga mogućnost igranja za Hrvatsku, bio je više diplomata nego decidiran:

- Jako teško pitanje. Trenutačno nastupam za Švedsku U-21. Iskreno, s time se ovog časa niti ne želim zamarati. Razmišljam samo o posljednjem susretu ove sezone s Bayernom. Nadam se da će se golijada iz Mainza nastaviti, jer ova tri gola, a posebno dobra igra, napunili su me samopouzdanjem. O tim stvarima razmišljat ću nakon što se dobro odmorim jer nisam imao pravi predah 1,5 godinu. S ljudima iz HNS-a imao sam kontakte, preko mojeg zastupnika Dražana Gilje. Moram biti oprezan u izjavama i zbog švedskog saveza. Oni su prema meni uvijek bili izuzetno korektni – odgovorio je Hrgota.

S obitelji je otišao u Švedsku kad je imao svega nekoliko mjeseci, ratni vihor otjerao ih je iz Zenice.

- Nije iz Jajca, kako na nekim mjestima krivo piše – ispravio nas je Gilja.

Otac je ostao još određeno vrijeme u ratnim operacijama, potom su se kompletirali. Roditelji su inače iz Kaknja, također BiH.

- Svima treba biti jasno da sam u Švedskoj stekao nogometno ime i to treba poštovati. Znam samo jedno, sve odluke koje smo donijeli do sada, zastupnik i ja, naravno u dogovoru s mojim roditeljima, bile su ispravne i najbolje za nogometni razvoj. Ne sumnjam da ćemo I prilikom odabira reprezentacije dobro postupiti. Ali za to će trebati pričekati još neko vrijeme.

Imate li signale da bi vas Šveđani mogli pozvati u A vrstu?

- Još ni sa kime nisam razgovarao na tu temu, nitko mi se nije javio u vezi toga. Da ne bude zabune, mene nitko nije zvao niti u hrvatsku A reprezentaciju.

Uspoređuju li vas Šveđani sa Zlatanom? Očekuju li da budete njegov nasljednik?

- Često se to provlači kroz novine, ali ja baš ne volim takve komparacije. Zlatan je dokazana svjetska klasa, svaka mu čast na svemu što je dosad napravio u karijeri, međutim ja sam Branimir Hrgota, imam svoj put, svoj stil igranja.

Prvi pogodak zabili ste s bijele točke, a treći je sličio na velemajstoriju Davora Šukera 1996. Dancima, onaj lob Schmeichela...

- Golove sam doživio, što je valjda normalno, euforično. U Mainzu mi je pao veliki teret s leđa. Hvala treneru Favreu I suigračima koji su vjerovali u mene, dali su mi da izvedem taj jedanaesterac I probijem led. Što će biti dalje, u sljedećoj sezoni, o tome sada ne razmišljam, Sve moje misli su usmjerena na utakmicu s Bayeernom, a poslije toga na kvalitetan I dug odmor. Nakon toga donosti ćemo važne odluke.

Koliko poznajtete hrvatski nogomet I koje igrače najviše cijenite, iz sadašnjosti I prošlosti?

- Hrvatski nogomet ne poznajem dovoljno jer ga jako slabo pratim, tako da o tome ne mogu ništa govoriti. Od igrača najviše sam cijenio I volio Davora Šukera.

Dobro, ali svakako odlično znate vrijednosti Marija Mandžukića. Možete li se zamisliti s njim u tandemu Vatrenih?

- Ne znam, o tome još nisam razmišljao – zaključio je oprezni Hrgota.

On i Ibrahimović nemaju samo nogometnu poveznicu, zamislite Branimir je bio prvak Švedske do 16 godina u karateu. Trener je umalo zaplakao kad mu je kazao da se opredijelio za drugi sport. Mi se pak nadamo da kod Fife ne bi bilo problema za njega, da bi dobio dozvolu igranja za Hrvatsku, iako su njegovi iz BiH. Direktor Saveza Zorislav Srebrić uvjerava nas da preduvjeti za to postoje. Sve ćemo vidjeti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:59