ČUDO OD DJETETA

Za Zidaneova sina se bore tri zemlje, a skoro ga čeka i dres Reala

Ovo je priča za rubriku vjerovali ili ne. Znate li na kojem će jeziku sljedeća najveća zvijezda madridskoga Reala potpisivati autograme? Na arapskom! Ne, tako se sasvim sigurno ne potpisuje Brazilac Neymar kojega cijeli nogometni svijet gura u Madrid i velika je vjerojatnost da će iduće sezone igrati pod ravnanjem Josea Mourinha.

U pitanju je Enzo Fernandez, 16-godišnjak rođen u Bordeauxu, ofenzivni vezni igrač za čiju se naklonost bore tri nogometna saveza: španjolski, francuski i alžirski. Naravno, skriven je pod majčinim prezimenom ( Veronique Fernandez), a pravo ime je “malo poznatije” jer mu je otac jedan od najvećih nogometaša svih vremena.

Enzo Zidane je danas u Madridu tretiran kao nogometno čudo od djeteta, a zbog njegova izvanserijskog talenta i otac je dobio mjesto sportskog direktora kraljevskog kluba u “vladi” Josea Mourinha. Zbog Enza Zidanea otpušten je slavni Argentinac Jorge Valdano, a tata Zinedine će kontrolirati svaki korak već slavnoga Enza.

Enzo Zidane ulazi u kategoriju slavnih sinova još slavnijih očeva. Poput Jordija Cruyffa, sina slavnoga Nizozemca Johana, zatim Paola Maldinija, čiji je otac bio tek nešto manje slavni Cesare, poput Nike i Zlatka Kranjčara, za koje se još nismo dogovorili tko je bio bolji? Danas su u Hrvatskoj poznata tri takva primjera. U Osijeku Dino Špehar, sin izuzetnoga Roberta Špehara, figurira kao jedan od najtalentiranijih hrvatskih nogometaša.

U Hajduku je Ivan Jakov Džoni čiji je otac bio zvijezda i Hajduka i Dinama, a u Zagrebu se lome koplja oko Alena Halilovića, sina veznog igrača Seada koji je obilježio Dinamovu eru početka devedesetih. No, nitko od njih nije u ranoj mladosti bio tako nedodirljiv kao Enzo Zidane.

Čak i od mlađe braće, Luce i Thea Fernandeza, koji također igraju u mladoj momčadi Reala, ali su tretirani kao “obični igrači”. Ime je dobio po Enzu Francescoliju, urugvajskom nogometašu koji je bio idol Zinedineu. Sa sedam godina već je zadivio sve trenere u Madridu i otad ga čuvaju kao svetinju.

Prijavljen je pod majčinim prezimenom jer bi ga prezime Zidane previše opterećivalo i na taj se način želi izbjeći medijski pritisak. Klupskom odlukom zabranjeni su intervjui s Enzom, a u javnost je plasirana samo jedna njegova izjava: “Tata me naučio mnoge finte, često igramo kod kuće...”

Španjolski nogometni savez nagovarao ga je da igra za reprezentaciju U-17, ali je tata to glatko odbio. Francuski nogometni savez također se bori za naklonost Zidaneova sina jer je prirodno da najbolji francuski nogometaš nakon Platinija nagovori sina da igra za “trikolore”. A s odlukom za koga će igrati može čekati do 21. godine.

Stoga je prije pola godine uslijedio i poziv Olympiquea iz Marseillea, koji je ponudio Enzu da dođe na Velodrome gdje je karijeru kovao i njegov otac. Enza Zidanea nanjušili su i skauti Juventusa, gdje je njegov otac također ostavio dubok trag, ali i treneri Manchester Uniteda bi ga rado dovukli na Old Trafford. No, otkako je Zinedine Zidane postao jedan od najvažnijih ljudi u Realu, mali su izgledi. Gotovo nikakvi!

Tako to radi Real. Za nogometaša, koji bi trebao obilježiti jedno razdoblje kluba, žrtvovat će čak i takvo ime kao što je Jorge Valdano. A što je Dinamo učinio s Alenom Halilovićem? Nakon što su se čak i Dinamovi stručnjaci složili da je Alen izuzetni potencijal, za čiji se talent zainteresirao i Real Madrid, njegov je otac dobio - otkaz.

A radio je u omladinskoj školi gdje bi se mogao evidentirati priličan broj neznalica. Međutim, čim je klupski boss osjetio “podignuti gard” Seada Halilovića, smjestio ga je na “burzu”.

I vjerojatno upropastio jedan talent koji se možda ne može mjeriti s nadarenošću Jacka Wilsherea (Arsenal), Neymara (Santos) ili Lukakua (Anderlecht), ali sasvim sigurno spada među talentiranije mlade igrače u svijetu. I vršnjak je Enza Zidanea Fernandeza od kojega već grade zvijezdu kraljevskog kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:13