COPA CENTENARIO

ZAČARANI GENIJALAC Messi u Argentini nije Mes(s)ija, on je za njih samo loša kopija Maradone

 Screenshot: Youtube

Sreća, kismet, karma ili sudbina. Nazovite to kako hoćete, ali činjenica je da je netko teško začarao Lionela Messija. Čovjek koji je s Barcelonom, ali i samim sobom, osvojio baš sve, već godinama se bori s iscrpljujućim, krivim argentinskim očima. Messi u zemlji Gauča nije Mes(s)ija, on je u domovini najčešće samo loša kopija obožavanog Diega Maradone...

Dok ga drugdje slave, tamo gdje je svoj pomalo ga krivo gledaju. Jer, otkad je nogometno propuzao, čeka se dan kada će prohodati, zapravo potrčati i dovesti Argentinu na vrh... Nečega. Mundiala, to bi bilo savršeno, ali Messi dosad svoje nije uspio dovesti ni do Copa Americe. Teška, bremenita očekivanja za ‘albiceleste’ Sizifa, koji je samo u posljednje dvije godine argentinski kamen dotegao do vrha, a onda ga je isti taj u finalu - pregazio. Mundial 2014. pa Copa America 2015., dva finala i dva poraza (Njemačka, Čile).

- Užasno me živcira kada kažu “Uloži više napora, ti ne osjećaš ovu majicu”. Živciraju me ljudi koji napadaju, a da pritom uopće ne razmišljaju - dugo je gutao, a u posljednje vrijeme sve više pokazuje koliko ga domaće kritike smetaju.

Osvajanje ‘nečega’

I koliko ih je, zapravo, spreman stresti s ramena. Osvajanje Nečega s Argentinom Messiju više ne predstavlja samo užitak, već i svojevrsno kajanje, katarzu. U to više ne ulaže samo snagu, već i prkos, inat.

Uostalom, za ovu slavljeničku Copu, koja slavi stoljeće postojanja, pa je stoga premještena u SAD (od 4. do 27. lipnja) te je pozvala dodatna četiri gosta na južnoamerički nogometni banket (SAD, Meksiko, Kostarika, Jamajka), Messi je krenuo u hektične pripreme - argentinski čudotvorac je, naime, odmah nakon slavlja nad Sevillom u finalu Kupa kralja (22. svibnja) odletio ‘preko bare’ na pripreme, da bi već pet dana kasnije igrao pripremnu utakmicu s Hondurasom. I ozlijedio leđa. Ali ništa strašno, barem Argentinci tako kažu.

Kako god, nakon toga je opet sjeo u avion i odletio za Barcelonu, kako bi jučer stigao na zakazano ročište protiv njega i njegova oca u ‘slučaju porez’ (sumnjiči ih se da su od razdoblju od 2007. do 2009. godine oštetili španjolsku državu za 4 milijuna eura), koji ga također silno opterećuje. Odmah nakon svjedočenja, Messi je bio u avionu koji je letio prema sunčanoj Kaliforniji na nastavak argentinskih priprema... S jet-lagom ili ne, odmah se Tati Martinu stavio na raspolaganje i odradio novi trening s reprezentacijom.

Bez obzira na sve, Messi dosad nikad nije imao energetskih problema igrajući za Argentinu. Jer, dok u zemlji Boga Diega sanjaju naslov i krive Lea što ga nije osvojio (a mnogi mu time priječe i dolazak na tron Najvećeg), Messi je i na lanjskoj Copi, kako i Mundialu u Brazilu, bio progalešn najboljim igračem turnira.

- Umjesto da smo sretni što smo dohvatili dva finala, čini se kao da nismo napravili baš ništa - otvara dušu.

- Imamo dva finala. OK, nismo ih osvojili, pa što? Pa nije da smo izgubili zadnjih 16 finala - inatljivo odgovara.

I u tome mnogi vide ključni trenutak. Ova Copa čini se kao idealno mjesto za pisanje priče. Pa u Hollywoodu smo, zar ne? Naime, Brazil najbolje snage čuva za ‘svoje’ Olimpijske igre, Urugvaj je barem u prvoj fazi bez ozlijeđenog Suareza, a nitko ne vjeruje da Čile može spojiti dva naslova, Alexisu i društvu unatoč. Istovremeno, Tata Martino ispred sebe ima zenit, ali i kraj argentinske zlatne generacije, koja je zašla u tridesete i ovo im je vjerojatno posljednja zlatna prilika -Mascherano i Lavezzi su u tridesetima, a na ta vrata kucaju i Higuain, Di Maria, Agüero, ali i Messi, koji broji 28 svjećica.

Dugo prokletstvo

- Ako ova generacija ne osvoji ništa, mi svi ovdje ćemo za time žaliti do kraja naših života - poručio je i Agüero.

- Prošlo je puno previše vremena otkad Argentina nije osvojila ništa, a zadnja dva finala pokazuju da smo nešto, kvragu, napokon i zaslužili - dodao je Messi.

Prokletstvo traje od 1993. godine. Prošle su, dakle, 23 godine, duge 23 godine od monumentalnog uspjeha Batistute i amigosa na Monumentalu kada su osvojili Copu pobijedivši u finalu Meksiko sa 2:1. A sada Hollywood čeka film. I s redateljskom palicom se zaista nada da će Messi na južnoameričkom nogometnom castingu uzeti ulogu glavnog glumca.

Ruku na srce, zaista je zaslužio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:28