PRVA HNL

ZADAR - DINAMO 0-1 Marko Pjaca pogotkom u 85. minuti gurnuo Štimčev Zadar prema drugoj ligi

Nije Zadar izdržao do kraja. Pet minuta prije kraja kombinacija PivarićPjaca završila je golom, igrač s klupe donio je Dinamu (još jednu) pobjedu, a Zadar je poslije srčane borbe ostao bez nagrade , što bi i jedan bod za momčad Igora Štimca svakako bio.

Pritisak, značajniji pritisak Dinama zapravo je počeo negdje oko 55. minute. Do tada se igralo relativno mirno na objema stranama. Zadar se postavio u dvije linije i čekao priliku za kakav iznenadni ubod u tkivo suparnikove obrane, a Zagrepčani su, pak, preferirali sigurna dodavanja, najprije u pozadini, potom se dosta lopta vrtjela oko sredine i tek tu i tamo, naročito u prvom poluvremenu, zbili su se pokušaji upada u domaći kazneni prostor. Sasvim pristojno Zadar je provodio svoj način igre, čak se može reći i da je u (siromašnom) prvom poluvremenu imao prilike zabiti gol.

Jednom je vratar gostiju Eduardo spasio svoja vrata ( Mišićev jaki udarac iz daljine), a jednom se Krstanović nije najbolje snašao na otvorenom udarcu. Dinamo je svoju jedinu kakvu – takvu priliku imao još u početku ( Fernandes), ali prema prikazanom i nije zaslužio možebitno vodstvo. U igri Zadra, inače, u prvom poluvremenu nedostajali su precizniji pasovi srednjega reda i prema bokovima, ali i prema Krstanoviću ili Gabriću, pa i Pešiću. Da ih je bilo, dovoljno dobrih dodavanja, vjerojatno bi Eduardo bio u znatnijoj mjeri u opasnosti.

Kako je i u drugom poluvremenu Dinamo nastavio pod motom 'Ja pjevam da mi prođe vrijeme', odlučio je Zoran Mamić malo prodrmati postavu na terenu. Ušli su Pjaca i Pivarić, već spomenuti dvojac PP koji je riješio utakmicu, pa je dodatna doza agilnosti ušla u krvotok Dinama i nekako od tih trenutaka Zadar je počeo postupno gubiti ritam. Nekoliko izglednih prilika za gol u relativno malo vremena, što je imao Dinamo, najbolja su bila naznaka da će se do kraja Zadar sve više braniti i sve rjeđe imati priliku izlaziti u kontre ili polukontre prema Eduardu. Tako je i bilo, a Zadrane je iznad vode neko vrijeme držao Matković s nekoliko kvalitetnih obrana.

Opet, bilo je malo realno da će Dinamo do kraja propustiti baš sve prilike. Svojom nominalnom kvalitetom gosti su mic po mic došli do faze igre kad se moglo očekivati da će u nečemu Zadar, ipak, popustiti. Zadnjih dvadesetak minuta lopta je u pravilu 'stanovala' na polovici Zadra, a domaćin više nije imao kompaktnost svojih linija i počela mu je kopnjeti koncentracija. Za razliku od intervala kad je Dinamo igrao 'tapa – tapa', zadnjih 20 minuta bilo je u igri Plavih dosta trke, živosti i puno više smislenih ideja. Svoj trenutak za poentiranje Dinamo je dočekao u 85. minuti.

Ono što je Zadar u cjelini pružio, a bilo je tu i hrabrosti, bilo je i dosta angažmana, dosta trke, pa i situacija (samo Krstanović dvaput) iz kakvih se dade lijepo profitirati, jučer Štimčevoj družini ipak nije bilo dovoljno (makar) za jedan bod. Ukupno, Zadar je bez obzira na poraz pokazao da mu još nije potrebno prikopčati kisik, još se diše punim plućima. A Dinamo? Pola sata malo značajnijega pritiska i tandem PP i Zadar je pao.

ZADAR - DINAMO 0-1

KRAJ UTAKMICE

90. minuta - Banović ubacuje za Krstanovića, ali bivši napadač Dinama propušta priliku za izjednačenje u posljednjim trenucima

85. minuta GOOOOOL!!! - Fernandes prebacuje obranu Zadrana, Pjaca ju prihvaća, dobro gradi i dobrim udarcem šalje iza Matkovićevih leđa

82. minuta - sjajna obrana Matkovića nakon udarca Soudanija sa svega tri metra

76. minuta - nastavlja se uspavanka na Stanovima, obje momčadi su bez pravih prilika

59. minuta - opasan udarac Soudanija s ruba šesnaesterca, ali Matković brani

56. minuta - u dobroj polukontri Zadra Čirjak puca iskosa iako je imao boljih rješenja u sredini

KRAJ PRVOG DIJELA

28. minuta - Eduardu ispada lopta na vrhu peterca, odbija se do Krstanovića koji iz blizine nije uspio zabiti

19. minuta - dobar udarac Mišića s tridesetak metara, Eduardo odbija loptu u korner

12. minuta - Ćorić s dvadesetak metara puca prema domaćim vratima, ali lopta odlazi preko gola

6. minuta - Goncalo nakon dobrog prolaza ulazi u šesnaesterac i upućuje loptu prema Ćorića, ali Ješe riješava situaciju

UTAKMICA JE POČELA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:08