MOĆNI SRPSKI LOBI

Zašto UEFA želi Gibraltar, a ignorira Kosovo?

Snaga srpskog lobija uništit će san jedne generacije, na čelu sa Shaqirijem, Xhakom, Ibraimijem, Canom, Ademijem, Abdurahimijem..

Prijem britanske kolonije Gibraltara u članstvo Fife i Uefe izazvalo je ogorčenje i rezignaciju u Prištini. Svjetska i europska nogometna asocijacija otvoreno su se narugale Kosovu, ne dopustivši da reprezentacija te zemlje, koju je priznalo 98 država, igra čak i prijateljske utakmice, dok će reprezentacija Gibraltara sudjelovati u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Vokrrijeva borba

Fadil Vokrri, predsjednik Kosovskog nogometnog saveza, zna tko brani Kosovarima mogućnost da se i u nogometnom smislu predstave Europi. Iako je po Starom kontinentu razasuta jedna vrlo nadarena generacija nogometaša, koji danas igraju za Švicarsku, Švedsku, Albaniju ili Hrvatsku, Sepp Blatter i Michel Platini im ne daju priliku da svoje nogometno umijeće prezentiraju i u dresu vlastite države. A sve to zbog moćnog beogradskog lobija, koji je oduvijek imao snažan utjecaj u komitetima Fife i Uefe. Od pokojnog Mihajla Andrejevića, do danas.

Snaga srpskog lobija

Snaga srpskog lobija uništit će san jedne generacije, na čelu sa Shaqirijem, Xhakom, Ibraimijem, Canom, Ademijem, Abdurahimijem... Neki od njih su i potpisnici apela Fifi, na koji su birokrati iz Zuricha ostali bez odgovora. Jednostavno su - prešutjeli, ostavivši Kosovo u grupi zemalja drugog reda, čak i ispod San Marina, Andore ili Lihtenštajna, europskih patuljaka i u nogometnom smislu sasvim beznačajnih čimbenika.

Stvari će se, međutim, početi komplicirati nakon referenduma u Španjolskoj, ako Katalonija proglasi neovisnost. Ma kakvi rezultati bili, jedino ne sumnjajte u nogometnu neovisnost. Kataloniju ni Fifa ni Uefa ne mogu ignorirati, kao što to rade s Kosovom. Bez obzira na sve akrobacije nogometne administracije iz Madrida, Barcelona je u nogometnom svijetu veliko ime. Uostalom, zar nedavno nije i Eric Cantona izjavio da bi Katalonija bila europski prvak? Kako će se u tom slučaju ponašati Blatter i Platini?

- Nacionalna liga Kosova uopće nije loša, postoji nekoliko doista dobrih klubova, poput Prištine, Trepče i Vlaznimija. Ali, problem je što naša nogometna liga nije registrirana i njezin prvak se ne može natjecati u europskim kupovima. Gubi se svrha, naravno i entuzijazam, a i tko će ulagati novac bez perspektive - rekao nam je Ardian Kozniku, bivši nogometaš Hajduka, Dinama i hrvatske reprezentacije, porijeklom iz Đakovice.

- Kosovo ima doista grupu nadarenih nogometaša, koji igraju u eminentnim europskim klubovima. Ima i nogomataša, koji danas igraju za druge reprezentacije, poput Shaqirija i Xhake, koji igraju za Švicarsku, ili Cane koji brani boje Albanije, ali još uvijek imaju pravo izbora...

Ili Sulejmanija, nogometaša Ajaxa, koji igra za Srbiju?

- Ne, Sulejmani nije Albanac, on je Goranac s tromeđe...

Ardian Kozniku nam je otkrio i svoju najveću ambiciju:

- Želio bih biti prvi izbornik kosovske reprezentacije...

Kosovski zahtjev Fifi i Uefi nije separatizam, kao kada bi to tražila Baskija ili Valonci u Belgiji. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ima četiri punopravne članice nogometnih asocijacija, ako će to uskoro postati i Katalonija, ako će na kraju krajeva taj privilegij koristiti i Gibraltar, zašto se to ne bi dopustilo i Kosovu? Samo zato što je netko iz Beograda nazvao stare, utjecajne prijatelje, Blattera i Platinija? Smiju li si oni dopustiti diskriminaciju te vrste?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:51