GOLOBRADI HEROJ SRUŠIO DINAMO

ŽIVOTNA PRIČA JUNAKA Pašalić lani nije smio ni potrčati, a kamoli igrati nogomet

 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Junak derbija Mario Pašalić ima zanimljivu priču, ali ne samo o tome kako je ovog ljeta odbio transfer u Cataniju i izabrao ostanak u Hajduku što je u današnje vrijeme gotovo nezamislivo.

Mladi nogometaš - koji još nije napunio niti devetnaestu (rođen je 5. veljače 1995.) - prošao je, naime, pravu kalvariju sa zdravljem, a prije godinu dana nije smio niti zatrčati, a kamoli igrati nogomet.

U proljeće prošle godine Pašalić je skrenuo na sebe pozornost tako što je zabio odlučujući gol koji je Hajduku donio pobjedu na Hrvatskim dragovoljcem i naslov juniorskog prvaka Hrvatske poslije sedam godina posta.

Zanimljivo da je tada Pašalić još uvijek bio kadet. ali ga je za tu utakmicu pozvao trener juniora Stipe Andrijašević i poslao u igru umjesto, zanimljivo je i to, Josipa Radoševića.

Pašalić je odmah zabio gol vrijedan titule prvaka.

Nakon toga Pašalić je s juniorskom momčadi otišao na turnire po Njemačkoj i Belgiji i od tamo se vratio bolestan. Liječnici u prvi tren nisu ni znali o čemu se točno radi, sumnjalo se na mononukleozu pa čak i hepatitis, a na kraju se ispostavilo da se radi o trovanju krvi, otkrili su bakteriju stafilokok.

Mladom nogometašu liječnici su preporučili strogo mirovanje, oporavak je tražio izbjegavanje bilo kakvih napora. Pašalić se nije smio niti zatrčati, a kamoli igrati nogomet. Najteža fizička aktivnost koju je mogao upražnjavati bila je šetnja.

Možete zamisliti kakav je to bio šok za mladića kojem je nogomet bio sve na svijetu. Ali imao je veliku podršku obitelji, oca Ivana, majke Slavice i brata Tonija, bio je odlučan da će uspjeti i da će se vratiti nogometu bez obzira na to koliko pauza potrajala.

Šest mjeseci je prošlo dok liječnici nisu utvrdili da je Mario zdrav i da se može vratiti nogometu. Početkom ove godine vratio se u juniore koje je tada vodio Robert Jarni, odigrao je sezonu do kraja, pa čak i natjerao trenera prve momčadi Mišu Krstičevića da mu pruži šansu među prvotimcima pa je i debitirao protiv Cibalije u finišu prošle sezone.

S dolaskom Igora Tudora za trenera prve momčadi, Pašalić je postao standardni prvotimac iako mu je tek 18 godina i nema velikog iskustva, a odigrao je tek desetak utakmica za prvu momčad.

Priča o transferu u Cataniju zadnjeg dana prijelaznog roka bila je još jedna epizoda ove intrigantne priče o mladom nogometašu Hajduka. Još jedna ali ne i zadnja priča jer 18-godišnji veznjak izabrao je ostanak na Poljudu i sigurno da nije požalio kad je Dinamu u derbiju zabio dva gola.

“Takav scenarij nisam mogao zamisliti niti u najluđim snovima. Nema ništa ljepše nego zabiti golove za pobjedu u derbiju u onakvoj atmosferu na Poljudu”, kaže Pašalić.

Hajdukov tić pokazao je izniman karakter, najprije povratkom nogometu nakon bolesti, ali i odlukom da ostane u Hajduku i da ne ode za prvom ponudom iz inozemstva.

“Bit će vremena za sve. Najvažnije je da nastavim ovako igrati i zabijati golove”, kaže Pašalić, novi junak Hajdukove publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35