ZAHOVIĆ ČEKA MODRE

ZLATKO vs ZDRAVKO Slovenski Mamić daje igračima 2.5 milijuna eura ako izbace Dinamo

Na utakmici s Mariborom bit će tri Mamića, poznata braća iz Maksimira u srijedu će imati pojačanje u Zlatku Zahoviču kojeg u “deželi” zovu upravo tako - Mamić. Njihove karijerne priče ama baš nimalo ne sliče, Mariborčanina je kao maloljetnika na malom nogometu “snimio” Milko Đurovski koji je u Mariboru služio vojsku i poslao ga u Partizan gdje je započeo karijeru. “Grobari” su prihvatili “ludog Slovenca” koji se kalio po 2. jugoslavenskoj ligi, a čiju je posudbu beogradskom Radu spriječio Ivica Osim fasciniran njegovim jakim šutom i kako su onda opisivali - šahovskim predviđanjem poteza.

Čini se kako to nije nimalo slučajno s obzirom da je Zahovič u ranoj mladosti imao dvojbe baviti se šahom, nogometom ili skijaškim skokovima. Odabrao je nogomet te iz Partizana prešao granicu i navukao dres Guimaresa.

Granicu je i nešto ranije prelazio preko Mađarske budući da je buknuo rat, a on uredno odrađivao ostatak ugovora s beogradskim klubom te obavezni vojni rok kao teritorijalac u Mariboru.

Početkom inozemne karijere postao je reprezentativac koji, međutim, nije zaigrao protiv Talijana 1994. jer se nije složio s ondašnjim izbornikom Slovenije Zdenkom Verdenikom te je demonstrativno napustio pripreme. No, nije Verdenik jedini s kojim je Zahovič ratovao. Svi se sjećaju njegova fajta sa Srečkom Katanecom na SP-u 2002. godine. Nakon što je Slovenija na premijeri izgubila od Španjolske 1-3 u svlačionici su pale teške riječi. Navodno je Zahovič spominjao užu obitelj izbornika Slovenije u kontekstu nacionalnosti (Katanecova majka je Hrvatica), te uz dodatak kako može kupiti cijelu Šmarnu goru (mjesto gdje je živio izbornik).

Možda i može, za razliku od dobrih manira... Epilog sukoba bile su izbornikove suze na press konferenciji, naglasak kako je ponosan na svoje podrijetlo i neopoziva ostavka.

Junaka naše priče to se nije previše ticalo. Nakon uspješne karijere koju je Zahovič odradio u Portu, Olympiacosu, Valenciji i Benfici, najbolji nogometaš u povijesti Slovenije vratio se u “deželu” i odmah se svrstao na čelo puča protiv ondašnjeg vodstva saveza. Ipak, Rudi Zavrl bio je tvrd orah za ambicioznog Mariborčanina pa se ovaj skrasio u svom matičnom klubu. Nakon šest godina vratio je naslov prvaka u Maribor gdje se njegovo ime izgovara s dozom respekta, za razliku od ostatka Slovenije kojima Zahovič kida živce svakim svojim istupom. Čovjek je jednostavno alergičan na sve što nije iz Maribora, a posljednji incident napravio je prošli vikend kada je, iznerviran suđenjem na derbiju s Olimpijom, u maniri Josea Mourinha osuo drvlje i kamenje na nogometnu prijestolnicu Slovenije.

“Ljubljančane može biti sramota. Sra-mo-ta! To je sramota za ljudski rod. Očito u Ljubljani vladaju neka nova, ljubljanska pravila. Čim prije moramo iz Ljubljane. Čim prije” - sipao je gnjev Zahovič.

No, bolji poznavatelji zbivanja u Sloveniji tvrde kako je to njegov standardni modus operandi. Kada Maribor pobjeđuje onda je to zato što su “viole” kvalitetne, a takve su jer je on slagao momčad. Međutim, kada Maribor gubi onda je to zato što su se svi ostali urotili protiv njih. Klasični primjer kompleksa provincije.

A čini se kako je zbog incidenta u Ljubljani, Davor Šuker ostao bez gosta na utakmici Dinama i Maribora u Maksimiru. Naime, Zahovič je u svom istupu prozvao i predsjednika NZS-a Aleksandra Čeferinu. Ovaj se potom zahvalio Davoru Šukeru na pozivnici da dođe na utakmicu u Maksimir.

Zahovič ne krije kako mu je Dinamo uzor i ne zovu ga slučajno “slovenski Mamić”. On zna pronaći igrača, iskoristiti njegov potencijal te ga gurnuti na tržište i zaraditi. Doduše, te su cifre smiješne u usporedbi s transferima koje radi Dinamo, ali... kažu da mu je san kupiti igrača od Dinama. Silno je želio Andreja Kramarića, ali najbolji strijelac u povijesti omladinske škole “modrih” bio je ipak preveliki zalogaj za “Mamića iz Maribora”. No, to bi mogao zaliječiti prolaz u Ligu prvaka. Svlačionici je obećao 2,5 milijuna eura nagrade ako prođu Dinamo.*

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:09