TKO JE ANTE ČAČIĆ?

Novi strateg Modrih: Čovjek koji je Hajduku donio dva naslova!

Konačno pravo rješenje, jako ćete se iznenaditi kako će Dinamo igrati na proljeće.

Tim je riječima postavljanje Ante Čačića (58) na položaj trenera kluba iz Maksimira prokomentirao Branko Laljak, dugogodišnji direktor zaprešićkog Intera, koji je čak tri puta dovodio Čačića za trenera: 1994. slavio je četvrto mjesto, a 2007. povratak u 1. HNL.

- Ilija Lončarević i Ante Čačić dva su najbolja trenera u Hrvatskoj. Zašto? Najdublje su u nogometu, najbolje ga poznaju i u uvjetima u kojima su radili postigli su najbolje rezultate.

Zagrebački ljubitelji nogometa znaju da Čačića, kad nije angažiran, mogu sresti na svim utakmicama Dinama, Zagreba, Intera, Lokomotive, Hrvatskog dragovoljca, sve je pratio, sve gledao, dok novinari imaju s njime pozitivna iskustva što se tiče upućenosti u europski i svjetski nogomet te aktualne taktičke trendove.

Kako dosad nije imao prigodu voditi klubove koji su predodređeni za naslove, Čačićevi jedini “trofeji” su uvođenje u više rangove Zadra (iz međurepubličke u drugu jugo-ligu), Dubrave (od treće do prve HNL) i spomenutog Inter Zaprešića, ali i treće mjesto s reprezentacijom Libije na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005. godine. Od 1994. do 1998. Čačić je bio pomoćnik Martina Novoselca i Ive Šuška u mladoj hrvatskoj reprezentaciji.

Kad već nije osvajao naslove, Čačić je vodeći Dubravu i Inker dvaput uzimao svome današnjem kubu po tri boda koja su mu nedostajala za titule 1994. i 1995. godine. Prvo s Dubravom, u jesen 1993. pobijedio je Croatiju 1-0, izgubio tijesno od Hajduka 3-4. Potom se, u istoj sezoni, preselio sa zagrebačkog istoka na zapad, posljednjih 13 kola dovukao zaprešićki Inker do četvrtog mjesta 1994, iza Hajduka, Zagreba i Croatije. I sezonu potom, u 7. kolu pobijedio je Croatiju 2-1, a u 25. kolu doma izgubio od Hajduka 0-2, “bijeli” su bili prvaci s bodom prednosti, Čačićev Inker je završio sedmi...

U proljeće 1996. otišao je u Osijek, s kojim je završio četvrti, to je bila ona sezona kad su o prva tri mjesta u Ligi za prvaka odlučivali Croatia, Hajduk i Varteks, potom je još u 1. HNL kratko vodio Slaven Belupo i Kamen Ingrad.

Nakon svog prvog povratka u Inker nije uspio, pa je Ilija Lončarević na proljeće 2003. s Eduardom na posudbi vratio Zaprešićane u najviši rang, ali u trećem povratku Čačić, u jesen 2006., pobjedonosno je završio sezonu, a u četvrtfinalu Kupa vodeći drugoligaša pružao je dobar otpor Dinamu (dvaput po 1-2). No, nije imao uspješan start u nadolazeću prvoligašku sezonu: izgubio je od Rijeke (0-1), Hajduka (1-7, “uništio nas je Cernat”), Dinama (0-4), Zadra (0-3), sa Šibenikom odigrao 2-2. I pauzirao je četiri godine...

Zanimljivo, prošle jeseni u debiju na klupi Lokomotive protiv Lučkog također je odigrao 2-2, a potom je slavio u sva tri domaćinstva, Hajduk (1-0), Varteks (1-0) i Inter (2-0).

- Bio mi je trener godinu i pol i poslije tri mjeseca u Slaven Belupu i iz tih razdoblja vučem pozitivna iskustva. Radi se o dobrom, iskusnom stručnjaku, vrijeme će pokazati kako će se snaći na klupi Dinama, no mi u prvom proljetnom kolu dolazimo pobijediti u Maksimir, ja vjerujem u svoju momčad - rekao je Roy Ferenčina, danas trener Slaven Belupa, koji je kod Čačića u Zaprešiću igrao desnog bočnog u 3-5-2. Bila je to jaka momčad: Bronić, Kasumović, Soldo, Šorgić, Ašanin, Perković, Kučko, Lučan, Čalo, Jurčec, Brlek, Bobinac, Šoić, Omrčen-Čeko, Rumbak, Žitković...

- Ante Čačić je ozbiljan natjecateljski trener za kojeg ne sumnjam da će Dinamov brod privesti u trofejnu luku na proljeće, a europsko neiskustvo neće mu biti hendikep jer je izvrstan taktičar - rekao je o svome kolegi i nekadašnjem pomoćniku Ivo Šušak, koji je i danas izbornik naše U-21 vrste.

A igrač kojeg je Čačić trenirao u mladoj reprezentaciji na MI u Bariju 1997. i jesenas mjesec i pol u Lokomotivi je Nino Bule:

- Čačić je unio zdravi duh u Lokomotivinu svlačionicu, kompetentna je i kvalitetna osoba da vodi Dinamo. Dobar je psiholog, zna što će igračima reći pred svima, a što nasamo - istaknuo je Bule (35), koji je prije nekoliko dana upravo nakon razgovora s Čačićem odlučio završiti karijeru i posvetiti se trenerskom (ima A-licencu) ili skautskom poslu.

Izdvajamo