SAMOZVANI KRALJ

OLIMPIJAC KOJEG SVI MRZE 'On je besramni, bahati, drski varalica sa zubima morskog psa'

    AUTOR:
    • Andreja Bratić

  • OBJAVLJENO:
  • 11.08.2016. u 19:21

2016 Rio Olympics - Swimming - Final - Men's 200m Freestyle Final - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 08/08/2016. Sun Yang (CHN) of China celebrates his win. REUTERS/Stefan Wermuth FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
Stefan Wermuth / REUTERS

Kolege za njega nemaju nijednu lijepu riječ, čak ni kad zaplače zbog poraza. Svima je već stao na žulj

Sun Yang jedan je od najpoznatijih kineskih sportaša i jedan od najkontroverznijih natjecatelja Olimpijskih igara u Riju.

Opisuju ga kao besramnog, bahatog, drskog i samouvjerenog varalicu sa zubima morskog psa koji pored svega koristi i zabranjena doping sredstva. Smetaju im i njegovi dugi nokti koji u Kini otkrivaju bogatog neradnika. Do sada je u Brazilu osvojio zlatnu medalju na 200 metara slobodno i srebro u natjecanju na 400 metara kada ga je pobijedio Australac Mack Horton. Yang je nakon tog poraza bio toliko razočaran da je čak i zaplakao.

Doping

No, to ne sprečava njegove kolege plivače da o njemu ružno govore. Horton je tako istak­nuo kako ima problem sa sportašima koji su bili pozitivni na doping testovima, a ipak se natječu. Zato ga je nazvao “prevarantom na drogama”. Pa se oglasio i francuski plivač Camille Lacourt i rekao kako Kinez “piša ljubičasto”.

“Plivanje je postalo zaraženo kao i atletika, sa dva ili tri dopingirana natjecatelja u svakom finalu”, komentirao je.

Međutim, Yang tvrdi da je čist i poručuje: “Ja sam kralj”. I nada se pobjedi u utrci na 1500 metara koja će se održati tijekom vikenda.

Doduše, još prošlog vikenda Yang je tvrdio da niti ne zna tko je Horton, a onda ga je na prvom susretu poprskao vodom. Bio je to “samo pozdrav”, tvrdi kontroverzni plivač. No, Australac mu to nije zaboravio.

Inače Yang je osvojio dvije zlatne medalje u Londonu 2012. godine, i to u utrkama na 400 i 1500 metara, i tako postavio olimpijski rekord. No, nakon toga je napravio nekoliko krivih poteza koje su mu i javnost i kolege zamjerili.

Najprije je prije tri godine imao okršaj s trenerom Zhu Zhigenom, i to zbog neodgovornog ponašanja. Iskusni trener tada ga je optužio da se previše bavi komercijalnim aktivnostima, ali mu i prigovorio da se previše druži s djevojkom stjuardesom.Međutim, kad je Yang pokušao otpustiti Zhua, starijem čovjeku je pozlilo.

Godinu kasnije, točnije 2014., proveo je tjedan dana u zatvoru nakon što se svojim Porscheom zaletio u autobus pun ljudi vozeći bez dozvole. A njegova isprika za taj nemili događaj bila je prilično neuvjerljiva. Tvrdio je kako se nezgoda dogodila u vrijeme kad je on bio koncentriran na treninge i natjecanja i nije razmišljao o zakonu što je dovelo do te kobne pogreške.

Iste godine bio je pozitivan na zabranjenu supstancu trimetazidin i dobio tromjesečnu suspenziju kineske antidoping agencije.

Ta isprika je bila možda malo uvjerljivija. Tvrdio je da lijek koji koristi protiv bola u prsima sadrži trimetazidin.

Odustao od finala

 Trimetazidin se na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije nalazio svega pet mjeseci, a danas više i nije na toj listi. O njegovim zdravstvenim problemima postoji službena dokumentacija, što je njegov tim iskoristio prilikom obrane svog šampiona.

Novi skandal Yang je izazvao na svjetskom natjecanju 2015. godine kada je odustao od finala na 1500 metara slobodno. Istu utrku dobio je 2013. godine i godinu kasnije na Azijskim igrama.

Možda slučajno, odustajanje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je imao okršaj s brazilskom plivačicom Larissom Oliveirom u bazenu tijekom priprema za natjecanje. Udario ju je laktom jer ga je navodno gnjavila, a svoj izostanak s finala natjecanja objasnio time kako nije imao uvjete da se dobro pripremi. Trener te Brazilke tada je tvrdio da su i drugi natjecatelji ugroženi od ćudljivog Kineza.

Zanimljivo je i da je kao mladi sportaš u dobi od svega 21 godine, nakon Olimpijskih igara u Londonu, vrlo rado iznio javnosti i detalje iz svog privatnog života. Pa je medijima ispričao sve o romantičnoj vezi s kineskom stjuardesom Li Ling koja je bila starija od njega pet godina. Ali kad su ih mediji počeli pratiti u stopu, tražio je privatan prostor za sebe i svoju djevojku i molio da mediji ne povrijede ljude do kojih mu je stalo.

Slab na stjuardese

 Sun je, zahvaljujući roditeljima sportašima, bivšim odbojkašima, danas sveučilišnim profesorima, visok za kineske standarde. Ima čak 198 centimetara. A o svojoj djevojci tada je rekao da je 178 centimetara visoka, vrlo privlačna i ljubazna, te da su se upoznali na letu. Priznao je i da joj se divio jer je opsjednut stjuardesama. Iako su svi pričali o tome kako je razliku u godinama među njima prevelika, Yang je tvrdio da to neće utjecati na njihov odnos.

“Ona je obična djevojka... i nadam se da možemo imati dobar odnos”, govorio je. No ne zna se jesu li oni još uvijek zajedno. Kineski mediji su puno pisali o tome kako bi ona mogla biti prepreka razvoju njegove plivačke karijere.

Sportskoj javnosti predstavio se na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine kao 16-godišnjak kada je bio sedmi na 1500 metara slobodno.

Tagovi

Izdvajamo