ODBOJKA NA PIJESKU

OMILJENA LJETNA AKTIVNOST Donosimo 10 pravila za najzabavniji sport na plus 35 stupnjeva

    AUTOR:
    • Petra Plivelić

  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2019. u 23:47

 

Hrvatski odbojkaški savez je početkom srpnja pokrenuo Prvenstvo Hrvatske na Pašmanu. Malu školu odbojke za nas predvode pobjednici prve etape te višestruki prvaci Hrvatske Sara Radanović i Filip Silić.

Iako je za ljetnih vrućina nužno izbjegavati velike tjelesne napore, upravo je odbojka na pijesku sport koji spaja nužnu aktivnost, zabavu i odmor.

- Odbojka je lijep ženski sport, napokon sve popularniji. Ovo je i jako naporan sport, ne samo zbog sunca nego i zbog drugih vremenskih uvjeta kao što su vjetar i kiša. Vani je sada 35 stupnjeva, igra se i po velikim vrućinama, a zahtjevno je i fizički i tehnički.

Odbojka na pijesku je sezonski sport, stoga djeca najčešće dolaze iz dvorane. Elementi su prilično slični pa je za školu odbojke to super jer djeca tako cijelo vrijeme ostaju uz odbojku i loptu. Prije utakmice potrebno je dobro se istegnuti, a potom se dobro namažemo kremom sa zaštitnim faktorom, zavežemo kosu i krećemo u akciju - dodaje Sara.

Za to vrijeme Sara i Filip se ne odmaraju, nego se intenzivno pripremaju za iduće turnire Prvenstva Hrvatske, na koje se svatko može prijaviti, a ovog se ljeta nastavlja u Đakovu od danas do 4. kolovoza, Opatiji od 8. do 11. kolovoza, Đurđevcu od 23. do 25. kolovoza te finalno u Zagrebu od 6. do 8. rujna.

PRAVILA

1. - Svi koji misle i žele igrati odbojku na pijesku, za početak bi se trebali odjenuti onako kako misle da im je najudobnije, no najviše bi pozornosti trebali posvetiti zaštititi od sunca. Namazati se kremom sa zaštitnim faktorom, imati šiltericu i sunčane naočale te time omogućiti što bolje uvjete za igru. Odbojka na pijesku je potpuno drugačija od dvoranske odbojke. Tek je 1996. godine primljena kao olimpijski sport, ali je od tada i najgledaniji sport na Olimpijskim igrama - ističe Dejan Kljajić, povjerenik za natjecanje.

2.  Igra se na dva dobivena seta do 21 bod, na dva razlike. Ako je 1:1, onda se igra treći set do 15 bodova, također na dva razlike. Jako je važno da je svaka promjena strane u normalnim setovima na svakih sedam poena, zbog sunca, vremenskih uvjeta, različitih strujanja vjetra, tako da obje strane imaju jednake uvjete.

3. Odbojka na pijesku počinje servisom, napadačkim elementom, kao većina sportova i jedan je od rijetkih koji se ne igra na vrijeme, nego na poene. Utakmice tako mogu trajati od 25 minuta do 45 minuta, čak i do sat vremena.

4. U odbojci na pijesku vrlo je strogo određeno dizanje prstima, vršno. Lopta se nikada ne bi trebala rotirati, a ako se to dogodi, sudac zove duplu. Dakle, kada igrač digne loptu prstima, ona mora biti mirna. Ako se vrti sa strane, onda je to dupla, što znači da je bio dupli kontakt. Igrač treba prstima obje ruke napraviti malu zadršku kako bi smirio i podigao loptu.

5. Sunce i vanjski utjecaji treći su protivnik. Nikad se ne smije dogoditi da igrač ili igračica dehidriraju. Preporuka je i trudimo se izbjegavati sunce u slobodno vrijeme jer smo na utakmicama izloženi velikom utjecaju sunca i topline te velikim fizičkim naporima, pa je bitno što više zaštititi tijelo.

6. U odbojci na pijesku igrači potpisuju “medical agreement”, izjavu u kojoj potpisom jamče da se svjesno izlažu ekstremnim uvjetima.

- Ako je prva utakmica u deset ujutro, ustajem četiri sata prije kako bih odradio trening i teretanu. Ovisno o broju utakmica u danu, tempiram formu, treninge i odmor koji nastupa između odigranih utakmica. Obavezno, zbog velikih vrućina, moram piti puno vode, ispričao nam je Filip Silić.

1. SERVIS

 

U odbojci se uvijek napada slabiji protivnik jer slabiji igrač, ako ga se napadne, mora izvršiti napad u trećem odigravanju. Igrač stoji iza linije za servis. Razlikujemo više vrsta servisa: skok servis, luk i strijela, float, qashquai servis. Igrači su godinama smišljali najbolje vrste servisa. U početku su bili samo donji, lagani servis, no kako sport napreduje i nadograđuje se, danas imamo više vrsta servisa kojima precizno možemo napasti protivnika.

2. PRIJEM

 

Protivnička ekipa mora što bolje ispred sebe primiti taj servis. Potom igrač ili igračica moraju dići loptu kako bi idući igrač mogao što bolje izvršiti napad. Prijem je isključivo podlaktični, takozvani čekić. Prstima se diže lopta i priprema za napad, a napad može biti smeč, kandža ili šaka.

3. NAPAD (SMEČ, KANDŽA ILI ŠAKA)

 

Napad se mora udariti, ne smije se gurati. Za razliku od dvoranske odbojke, u kojoj se smije gurati, kod odbojke na pijesku napad mora biti jedan od navedena tri elementa, bez guranja. Igrač na mreži puca loptu otvorenom ili zatvorenom šakom, odnosno dlanom.

4. OBRANA

 

Igrač što bolje mora zaštititi i obraniti svoje polje i što više dići loptu iznad sebe kako bi partner opet mogao obaviti dizanje lopte te da bismo došli do napadnog elementa smeča. I tako u krug. Servis se ponavlja samo onda kada se poen završi. Ovisno o tome tko je izgubio, taj prima servis, a pobjednička ekipa čiji je poen završen daje servis, odnosno napada.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo