IMALA JE 62 GODINE

PREMINULA NAŠA NAJTROFEJNIJA PARAOLIMPIJKA Osvojila je čak devet medalja, još lani je nastupila u Rio de Janeiru

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2017. u 10:46

Zagreb, 210812.
Hotel Antunovic.
Tiskovna kongerencija u povodu odlaska Hrvatske paraolimpijske reprezentacije na 14. Paraolimpijske igre u London.
Na slici: Milka Milinkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / HANZA MEDIA

RIJEKA - Nakon kratke i teške bolesti sinoć je u riječkoj bolnici u 62. godini preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković. Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Dabru (Sanski Most) u Bosni i Hercegovini.

Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici u kojoj se, nakon  rehabilitacije, zapošljava i radi do umirovljenja. Milka je uistinu živjela punim plućima, bila je neuništiva duha, a u sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas i nadu.

Milka Milinković je sa dvije zlatne, tri srebrne i četiri brončane najtrofejnija hrvatska paraolimpijka, koja je prošle godine u Rio de Janeiru nastupila na svojim desetim Paraolimpijskim igrama.

 

Velika Gorica, 310816.
Zracna luka Zagreb.
Odlazak hrvatskih sportasa na Paraolimpijske igre u Riju.
Na fotografiji: Andjela Muzinic, Helena Dretar Karic, Milka Milinkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju i to je bila i njezina posljednja medalja.  Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je uzela zlato u kugli, postavivši pritom novi svjetski i paraolimpijski rekord.

Osim paraolimpijskih osvojila je i 17 zlatnih, šest srebrnih i 10 brončanih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima.Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije 1980., 1984. i 1985. godine. Redom Danice hrvatske odlikovana je 1993. godine, Državnu nagradu za sport "Franjo Bučar" dobila je 1998., a 2012. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

Datum posljednjeg ispraćaja Milke Milinović bit će naknadno objavljen.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo