ODBIO MAMIĆA

'ROSTOV JE ZA MENE BIO PUNO BOLJA OPCIJA OD DINAMA' Hrvoje Milić otkrio Židaku

    AUTOR:
    • Tomislav Židak

  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2013. u 18:19

Srdjan Vrancic / CROPIX

Lijevi bekovi su danas najtraženija roba na nogometnoj tržnici. Čak i veliki Bayern pokušava zakrpati lijevu stranu s Philippom Lahmom, a Real Madrid je spreman platiti više od 100 milijuna eura za Garetha Balea, vjerojatno najpotentnijeg ljevaka na planetu. I lijevi bek Barcelone je najslabija karika momčadi s Nou Campa, da ne nabrajamo dalje.

Ni Hrvatska, nakon Roberta Jarnija, nije imala dobru lijevu nogu, i Igor Štimac već mjesecima traži nasljednika Ivana Strinića, svjestan da je lijeva strana Ahilova peta njegove momčadi. Novog čovjeka na letu za Rio de Janeiro našao je u Hrvoju Miliću iz Zagvozda, bivšem igraču pulske Istre, odnedavno članu ruskog Rostova.

Debi protiv Portugala

Debitirao je u Ženevi protiv Portugala i Štimac ga je za njegovu premijeru u nacionalnoj momčadi hvalio možda i više nego što je trebalo. Jasno mu je da su takvi igrači raritet i da ih treba držati kao kap vode na dlanu.

Nesuđeni hajdukovac, iako je u Zagvozdu samo jedno sveto ime, Hajdukovo, nesuđeni dinamovac, afirmirao se u Puli, pod ravnanjem Igora Pamića. Danas je u Rusiji, koja želi nametnuti nova pravila u europskom nogometu - ligu šestice! Šesta liga bila bi ruska.

- U Rostovu su me dočekali kao velikog igrača, nisam očekivao baš takav tretman...

Što znači Rostov u kontekstu najjačih ruskih klubova?

- Ruska liga je vrlo jaka, Rostov je klub za sredinu tablice. Odigrali smo tri kola, imamo sedam bodova, za početak nije loše. No, prave utakmice i prava iskušenja tek dolaze. CSKA je najjači, u prošloj sezoni su osvojili sve, najveći konkurent će im biti Spartak. Zenit, vjerojatno najbogatiji klub na svijetu, opet je u problemima, najbolji igrači žele napustiti klub, nejasno je što se događa u St. Peterburgu. CSKA je favorit broj jedan...

Zapeli pregovori

Koja je vaša pozicija?

- Igrao sam na poziciji lijevog krila, dok nisam došao u Pulu. No, Igor Pamić je trebao lijevog beka i “prešaltao” me u obranu. Mogu pokrivati obje pozicije, iako bih više volio igrati na krilu. No, svi kažu da sam momčadi korisniji na beku, a na istoj poziciji ću igrati i u Rostovu.

Prilikom vašeg odlaska iz Pule bilo je “repova” i opskurnih komentara?

- Da, bio sam povrijeđen ponašanjem kluba, neke stvari nisu odradili korektno, ali, ne želim se osvrtati u prošlost. Za NK Istru sam igrao sa srcem, uvijek će ostati moj klub, tamo sam se afirmirao, hvala im. Ali, činjenica da sam sve dokumente za novi klub dobio sat prije početka utakmice mnogo govori. No, moj menadžer Tomo Erceg je na vrijeme riješio svu tu papirologiju...

Milići su u Zagvozd stigli davno, bježeći pred Mlečanima. Zna se da je Zagvozd obojen u “bilo”, da je Milić debitirao protiv Dinama u jednoj od tri utakmice, koliko ih je odigrao za Hajduk. Iz Dinama su ga također zvali. Za njim je bila velika jagma, jer, ponovit ću, rijetki su igrači koji pokrivaju tu osjetljivu poziciju.

- S g. Mamićem sam u kontaktu bio nekoliko mjeseci, no, izabrao sam bolju soluciju.

Šteta za Dinamo! Milić na pregovore s Dinamom nije došao da bi se obogatio, niti da bi postao zvijezda, došao je kao igrač s pristojnom reputacijom. No, Dinamo se okrenuo Portugalu, iako u Zagvozdu vjerojatno ima boljih ljevonogih igrača. Ali, ovi iz Zagvozda će igrati u Rostovu i za razliku od Balea, koji neće vidjeti SP u Brazilu, Milić ima velike izglede...

Izdvajamo