RUŽNI POVICI

S OSJEČKIH TRIBINA SE ORILO 'ZA DOM SPREMNI' I 'AJMO, USTAŠE' Vlada RH osudila sramotna skandiranja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2016. u 14:25

foto: Vlado Kos / Cropix

U prvom pripremnom susretu uoči Europskog prvenstva u Francuskoj nogometna reprezentacija Hrvatske je u srijedu u Osijeku pred 15.000 gledatelja pobijedila Izrael sa 2-0, a za "vatrene" su zabili Ivan Perišić (4) i Marcelo Brozović (34).

Hrvatska je u Osijeku predstavila nove dresove u kojima će igrati na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a na utakmici su bili nazočni i premijer Tihomir Orešković te ministar znanosti, obrazovanja sporta Predrag Šustar.

Zbog pozdrava 'Za dom spremni', koji se mogao čuti na stadionu u Osijeku prilikom jučerašnje utakmice Hrvatska - Izrael, danas je Vlada reagirala priopćenjem u kojemu osuđuju govor mržnje, te isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima.

'U suvremenom svijetu kada pojedinci koriste različitosti za novu platformu razdora koja svoj vrhunac doseže u posljednjim tragičnim događajima u Bruxellesu, tolerancija i zajedništvo snažnije nego ikad dobivaju svoj puni smisao. U tom kontekstu osuđujemo svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje. Vlada Republike Hrvatske osuđuje isticanje simbola i slogana kao neprihvatljivu i nepoželjnu pojavu', ističu u Vladi.

Također, piše u priopćenju, 'u fragmentiranoj slici današnjice pozivaju na sve civilizacijske vrijednosti i standarde te osuđuju svaki čin i sve oblike izražavanja koji promiču ili potiču govor mržnje i nesnošljivost'.

'Stoga još jednom pozivamo sve građane da poštuju dosegnute demokratske vrijednosti i da svojim primjerom ne narušavaju ugled nas samih i naše domovine', poručuju u Vladi Tihomira Oreškovića.

Unatoč lošem vremenu, stadion u Osijeku bio je dobro popunjen, ali navijanje navijača u pojedinim trenucima nije bilo na razini, pa se tako na tu temu očitovao i HHO (Hrvatski helsinški odbor).

Izvješće s prijateljske utakmice HOO-a prenosimo u cIjelosti:

Prijateljska utakmica odigrana je 23. ožujka 2016. u Osijeku u 18.00 sati na stadionu Gradski vrt pred oko 11 000 gledatelja.

Važno je zabilježiti, zbog političkog konteksta skanditranja, da su na utakmici bili nazočni Predsjednik vlade RH Tihomir Orešković, ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, brojni istaknuti javni i sportski djelatnici, župani Božo Galić i Vladimir Šišljagić, Predsjednik HNS Davor Šuker, Izvršni direktor HNS Damir Vrbanović. Na utakmici je bila nazočna i izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman.

Već na samom početku utakmice, u 2. minuti cijeli stadionom se zaorilo skandiranje „Za dom spremni“(ustaški pozdrav iz vremena NDH), a u 14. minuti skandira se s tribina stadiona: „Ajmo, ajmo ustaše“. U 43. minuti publika ne zaboravlja ni vrh hrvatskog nogometa, pa se čuje ono poznato „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Od 50. do 52. minute slijedi skandiranje „ Mi Hrvati! Ustaše, ustaše! Vukovar, Vukovar“. „Za dom spremni“ uzvikuje se opetovano (53.Minuta), a u 65-oj pali se jedna dimna naprava, te potom baklja koja je ubačena na tartan stazu.

Naši promatrači, zaduženi za pračenje prijenosa utakmice na malim ekranima, tvrde da se prilikom prijenosa jedino čulo skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, dok su ostala zloćudna skandiranja bila utišana. Niti jedan mediji nakon utakmice nije izvijestio o tome što se sve čulo na stadionu.

Na ove verbalne eskalacije fašizma i seksističkog rasizma nitko nije reagirao. Službeni spiker, koji je redovito izvještavao o događanjima na stadionu, na hrvatskom i engleskom jeziku, nije smatrao potrebnim ni na početku utakmice, niti nakon spomenutih skandiranja, upozoriti gledatelje da je takvo ponašanje suprotno civiliziranim standardima, pravilima UEFA-e, i, u konačnici, kao oblik mržnje, suprotan zakonima RH.

Jedini „disonantni ton“, upućen prije utakmice navijačima i hrvatskoj javnosti, bila je poruka Predsjednice Republike, Kolidne Grabar Kitarović, objavljena na njenom facebook-u profilu:

„Dostojanstveno, s ponosom, bodrimo naše Vatrene!

Pokažimo da smo navijači koji vole svoje i poštuju druge.

Recimo NE rasizmu! „

Dio elektronskih medija pritom je objavio fotografiju predsjednice s njenog profila na prethodnim utakmicama, kada je Predsjednica sjedila među navijačima i bodrila hrvatsku državnu vrstu.

Izdvajamo