VELIKA REKONSTRUKCIJA

ŠEST SATI DRAME NA POLJUDU Hajduk je zatekao goste: 'Utakmicu ćemo rješavati tek na kraju' Onda je krenuo maraton...

CROPIX

 

Dobro raspoloženje domaćina pomirbenog sastanka naglo je splasnulo kada su ljudi shvatili da bi Marijanu Kustiću bokove na Poljudu trebali čuvati Tomislav Svetina i Ante Vučemilović-Šimunović. Prvi je do jučer držao ljestve Zdravku Mamiću u Dinamu, a drugi se istom zadaćom bavio u Savezu.

U Splitu ih doživljavaju personifikacijom nekih loših vremena s kojima bi Savez napokon morao raskrstiti. Zašto im se nisu zahvalili na posjetu? Zato što ne tjerate goste iz predsoblja kada su već ušli u kuću, otkrivaju nam obaviješteni izvori zašto se ovaj ‘give peace a chance’ čvenk odmah na startu zabio u zid.

Bez njih u pratnji sastanak se vjerojatno ne bi pretvorio u gotovo šestosatni maraton, ali Svetina i Vučemilović-Šimunović su u Split doputovali da bi kao dopredsjednici Saveza pokazali jedinstvo organizacije. Naši sugovornici drže da su usput malo bili i supervizori interesa HNS-ova predsjednika Davora Šukera, koji se ne usudi spustiti do Poljuda, a zatim i nekih drugih centara nogometne moći (suci, menadžeri) s kojima ih mediji godinama dovode u vezu.

Zagreb, 110619.
Hotel Doble Tree by Hilton.
Konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza na kojem je predstavljen pilot projekt uvodjenja novih molekularnih dijagnostickih metoda u svrhu prevencije iznenadne srcane smrti sportasa.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Davor Šuker

 

Opara uz Brbića

Budući da je cijela ‘operacija pomirba’ režirana u političkom laboratoriju premijera Andreja Plenkovića, računali su Kustićevi suradnici da bi startnu nervozu kao jedan od stranačkih manekena mogao razbiti gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ali on je, kako doznajemo, od prve sekunde zauzeo stranu Marina Brbića, Lukše Jakobušića i Vinka Radovanija.

Split, 240619.
Delegacija HNS na Poljudu.
Dolazak delegacije HNS na sastanak sa celnicima Hajduka na Poljudu.
Na fotografiji: Luksa Jakobusic dopredsjednik Hajduka
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Lukša Jakobušić, dopredsjednik Hajduka

 

- Vjerujem da smo iznenadili ljude iz Hajduka svojom otvorenošću, pristupačnošću i željom da budemo pozitivni te da sve probleme zajedno rješavamo - kazat će dan poslije Ante Vučemilović-Šimunović za Jutarnji, ali iz drugih izvora čujemo da približavanje dviju strana uopće nije teklo glatko.

Hrvatski nogometni savez je navodno došao na Poljud sa željom da se odmah na stol stavi aktualna tema - domaćinstvo kvalifikacijske utakmice Hrvatska vs. Mađarska (10. listopada).

“Ne dolazi u obzir da utakmica bude prva točka dnevnog reda. Imamo toliko nagomilanih problema o kojima bismo mogli danima raspravljati. Dakle, idemo rješavati probleme, a o gostovanju Mađara možemo na kraju”, suprotstavili su se Hajdukovi predstavnici na čiju se stranu odlučno svrstao i gradonačelnik. Tako je započelo višesatno mačevanje argumentima tijekom kojeg se isprika - na kojoj je Hajduk u najavama inzistirao - pokazala kao formalnost i metoda poljudskih šefova da malo pripitome one navijače koji se protive bilo kakvoj vrsti suradnje s HNS-om.

Fiktivni šef

Hajduk je u nastavku sastanka došao na svoje jer se naširoko debatiralo o paketu reformi koje je klub kao neku vrstu ultimatuma još u prosincu prošle godine dostavio Savezu. Dvije točke isplivale su kao goruće: a) povratak Udruge prvoligaša, b) reforma sudačke organizacije. Što je konkretno riješeno? Zasad ništa, ali naši sugovornici vjeruju da Hajduk polako ‘lomi’ Kustića. Argumentiraju to njegovim pristankom da u roku od petnaestak dana ponovno sjedne za stol i otvori novu pregovaračku rundu. Tada će se tražiti konkretni modaliteti oživljavanja Udruge na čijem je čelu svojedobno bio Damir Mišković, također sudionik sastanka.

“Mišković je tada bio fiktivni šef Udruge, ali zna se tko je bio njezin stvarni gazda i tko se pobrinuo za njezino gašenje”, podsjećaju izvori bliski Hajduku kako je Zdravko Mamić zavrnuo vratom ovoj organizaciji. Tjednima je Mamić okupljao saveznike i na kraju došao do kritične brojke od osam klubova (među deset prvoligaša) koji su tražili eutanaziju tog prvoligaškog plenuma. Hajduku je Udruga bila i ostala važna jer je jedino tamo mogao glasno artikulirati svoje stavove, kako o slabom dotoku novca od TV prava, tako još više o nezadovoljstvu stanjem u sudačkoj organizaciji.

Split, 240619.
Delegacija HNS na Poljudu.
Dolazak delegacije HNS na sastanak sa celnicima Hajduka na Poljudu.
Predstavnici grada Splita dolaze na sastanak na celu sa gradonacelnikom Androm Krstulovicem Oparom, Mate Omazic, Domagoj Maroevic, Josip Zupic i Igor Stanisic predsjednik gradskog vijeca.
Na fotografiji: policijsko osiguranje oko stadiona
Na fotografiji: Mate Omazic
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Mate Omazić

 

Slijepa ulica

Na poljudskom sastanku Kustić i suradnici su upozorili domaćina da ne može biti razgovora o imenovanju sudačkog povjerenika iz inozemstva i Hajduk je pristao na tumačenje da bi dolazak stranca značio odricanje od suvereniteta i priznanje da sami ne znamo počistiti nered u vlastitoj kući. Zajednička platforma jest čišćenje sudačke organizacije, koja je ostala zarobljena u nekom bivšem vremenu kada se kadroviralo ‘rodijačkim linijama’. Ali odmah na startu - novi problem. Prije nego što su sudionici sastanka stigli izustiti riječ nepotizam, objavljena je vijest prema kojoj je društvu prvoligaških sudaca pridružen još jedan Kulušić, ovaj put Dario, poznatiji kao nećak dugogodišnjeg nogometnog moćnika Ante Kulušića, također sudionika ove poljudske drame. Ovaj Šibenčanin, inače visoko rangiran HDZ-ov političar, nije se izjašnjavao o problemima sudačke organizacije, umjesto toga Jutarnjem je dao pomirljivu izjavu.

Split, 240619.
Delegacija HNS na Poljudu.
Dolazak delegacije HNS na sastanak sa celnicima Hajduka na Poljudu.
Predstavnici grada Splita dolaze na sastanak na celu sa gradonacelnikom Androm Krstulovicem Oparom, Mate Omazic, Domagoj Maroevic, Josip Zupic i Igor Stanisic predsjednik gradskog vijeca
Na fotografiji: Igor Stanisic
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Igor Stanišić

 

- Meni je žao da je dolazilo do svih ovih nesporazuma, pa i sukoba. Dobio sam dojam da smo uspostavili dijalog, posebno je bila važna uloga gradonačelnika Krstulovića Opare, koji je svojom smirenošću utjecao na vodstvo Hajduka da se dođe do kompromisa - rekao je Kulušić.

Hajdukovi predstavnici plastično su objašnjavali što ne valja sa sudačkom organizacijom. U posljednjih 27 godina nije dala čovjeka za iole zahtjevniju međunarodnu utakmicu, naši suci ne mogu dobaciti niti do šesnaestine finala europskog, kamo li svjetskog natjecanja, deklamirali su. Na ovom mjestu sastanak je zapeo u slijepoj ulici jer su se HNS-ovi predstavnici pobunili.

“Nemojte nam spominjati Skominu i Slovence, oni imaju Čeferina na vrhu organizacije”, odgovarali su. “Vi imate Šukera u Izvršnom odboru Uefe pa ga očito nitko ne konstatira”, nastavili su domaćini. “Ispada da u Savezu ništa ne valja, a reprezentacija nam je druga na svijetu, dok je Hajduk sa sjajnim ustrojem na trećem ili četvrtom mjestu 1. HNL. Bavite se malo vlastitim problemima...”, očajnički su rafal potegnuli Kustić i suradnici.

Fešta od baluna

Tek nakon toga se na meniju našla utakmica reprezentacije. I mlaki dogovor o povratku ‘vatrenih’ na Poljud. Naredni tjedni i nove pregovaračke runde pokazat će može li taj povratak zaista biti ‘fešta od baluna’ ili će nad utakmicom visiti oblak sigurnosne prijetnje...

VREMENSKI SLIJED: Diplomacija za povratak “vatrenih” trajala je mjesecima

12. lipnja 2015.

U posljednjoj službenoj utakmici na Poljudu, bez gledatelja, Hrvatska je remizirala s Italijom (1-1), a na travnjaku je osvanuo kukasti križ.

7. prosinca 2018.

Hajduk je objavio kako je prihvatio ponudu HNS-a i prijavio se za domaćinstvo kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. Pozvali su predstavnike HNS-a u Split.

20. prosinca 2018.

Na svečanoj Skupštini HNS-a, predsjednik Davor Šuker izjavio je da “nitko u HNS-u nema ništa protiv da Hrvatska igra u Splitu”.

10. lipnja 2019.

“Htio bih da iduću u utakmicu igramo u Splitu, da cijeli Poljud skandira ‘Hrvatska, Hrvatska’”, poručio je Zlatko Dalić nakon pobjede nad Walesom.

12. lipnja 2019.

Izvršni odbor HNS-a jednoglasno je donio odluku da se utakmica s Mađarskom 10. listopada igra u Splitu, no predsjednik Hajduka Marin Brbić rekao je da njih o tome nitko nije obavijestio.

17. lipnja 2019.

Hajduk se oglasio priopćenjem u kojem izražavaju dvojbu “je li Savez u svojoj odluci potpuno iskren i dobronamjeran” i pozivaju Marijana Kustića na sastanak u Split.

24. lipnja 2019.

Petosatnim sastankom na kojem su sudjelovali predstavnici HNS-a, Hajduka i Grada Splita konačno je potvrđeno da će Hrvatska i Mađarska igrati na Poljudu.

Inicijator je bio Dalić: Kakve su uloge odigrali u vraćanju Hrvatske na Poljud

ZLATKO DALIĆ

Izbornik je prvi “zakopao” ideju o povratku reprezentacije na Poljud. Nakon ruskog Mundijala, to mu je postao jedan od glavnih prioriteta, što je ponovio u nekoliko javnih istupa, dodajući: “Zna se što želim, no to ne ovisi samo o meni...”. Glavni inicijator projekta.

MARIJAN KUSTIĆ

Glavni operativac HNS-a na sebe je preuzeo komunikaciju s Hajdukom te raščišćavanje zamršenih odnosa koji već dugo nagrizaju hrvatski nogomet. Prvi su koraci učinjeni, reprezentacija, eto, dolazi na Poljud, no i dalje se taj čin čini silno nategnutim.

DAVOR ŠUKER

Svojim je izjavama o Osijeku, svastici i Hajduku cijelo vrijeme nesvjesno bacao klipove pod ideju povratka “vatrenih” na Poljud. I time je više naštetio nego pridonio cijeloj akciji. Izuzet je iz cijelog projekta, što je s obzirom na omraženost logična odluka nacionalnog Saveza.

MARIN BRBIĆ

Hajduk ne odustaje od uloge tvrdog pregovarača, što je dokazao posljednjim događajima, pa i “pranjem ruku” od dolaska reprezentacije na Poljud, prepuštajući apsolutno sve Gradu kao vlasniku stadiona. Brbić inzistira na reformama HNS-a, a hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme.

ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA

“Razriješen je nepotreban problem nekomunikacije Hajduka i HNS-a na korist hrvatskog nogometa”, poručio je gradonačelnik Splita, koji je cijelu ovu priču ujedno shvatio i kao dobivanje pokojeg političkog poena.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo