TRICAMPEONES

Španjolci slave ulazak u povijest, a Talijani se kupaju u gorkim suzama: 'San se ugasi kad je najljepše'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.07.2012. u 11:07

El Mundo naglašava da je 'Španjolska promijenila nogomet'

Gracias, gracias, gracias! Hvala, hvala, hvala - vrišti Marca slaveći trostruku krunu španjolskih nogometaša i najtrofejnijeg trenera svijeta Vicentea Del Bosquea, dobroćudnog starčića iz Salamance nakon “povijesne golijade u finalu u Kijevu”.

Marca ističe kako su tri titule zaredom osvojili Casillas, Ramos, Xavi, X. Alonso, Fabregas, Iniesta i Torres, koji su nastupili u sva tri finala posljednja četiri ljeta.

Konkurentski, također madridski AS, hvasta se naslovom Tricampeones, prijevod nepotreban, ističe se da će španjolska reprezentacija ući u legendu jer je prva osvojila tri velika turnira zaredom. Također se slavi Del Bosque, prvi trener s naslovima svjetskog i europskog prvaka, te Lige prvaka.

Ozbiljni, politički dnevnik El Pais, izašao je s dosadnim naslovom “Prvaci Europe” i slikom Casillasa s peharom u rukama i suigrača, naglašava se “nezaboravna partija”, hvali se natjecateljski žar Del Bosqueove momčadi “sa i bez napadača”, “od skepticizma do divljenja”, a posebno ističe “dvojac gnomova”, Silva i Alba, koji su zabili puno višim i dakako sporijim suparnicima, kao simbolika stila igre kojim je ‘La Roja’ osvojila Europu (dvaput) i svijet.

Katalonski Mundo Deportivo kopira AS s “Tricampeones”, dodaje da se Španjolska izjednačila s Njemačkom prema broju europskih naslova (3), ali podsjeća i na to da je “crvena furija” igrala s “dodirom azulgrane”: Xavi, Iniesta, Cesc i povratnik na Camp Nou Jordi Alba, plus Pique u obrani i Busquets ispred nje, te džoker Pedro, Valdes i Reina na klupi, ali i Puyol i Villa na tribini kao predstavnici “najbolje Barcelone u povijesti”. Osjeća se žaljenje što Katalonija nema svoju reprezentaciju, pa da se La Masia, Barçina nogometna tvornica, potvrdi i na reprezentativnoj razini pod svojim barjakom...

El Mundo slavi “legendarne prvake” i naglašava da je “Španjolska promijenila nogomet”, slavi novi trijumf njena stila: igre jednog-dva dodira, kratkih dodavanja, posjeda, dominacije... Stila koji svi žele kopirati! Ističe se i Iker kao “vječni mit”, jer Casillas nije primio gol nevjerojatnih deset utakmica nokaut faze 2008., 2010. i 2012., ukupno 990 minuta, jer igrali su Španjolci na putu do ova tri naslova triput i produžetke...

Na drugoj strani, sjevernije na Mediteranu, “gorke suze” (La Gazzetta dello Sport) uz sliku uplakanih Pirla te tužnih Balotellija i Balzarettija. Dana je i online anketa: jesu li Španjalci prejaki, jači nego ikad ili je Prandelli izabrao krivu taktiku? Do svršetka ovog teksta 61% čitatelja smatra da su Španjolci druga dimenzija, nije trener kriv...

“San se ugasi kad je najljepše”, piše u Gazzettinu izvještaju, a “Italija nije imala sreće ni s ozljedama, Chiellinija i Motte”. Španjolcima se priznaje da su “nepobjediva armada”, s nevjerojatnim nizom od tri titule zaredom.

Corriere della Sera također počinje izvještaj naslovljen “Španjolska u povijest, Italija joj se poklonila” riječima “gorki finale”, no ističe se zasluženost španjolskog trijumfa za koji je glavni razlog “veća svježina”.

La Stampa slično piše kako se “talijanski san ugasio u finalu, a Španjolska je potvrdila da je kraljica”. Dodaje se da je to bila “iberijska lekcija azzurrima” za “povijesni španjolski tris”. Također se ističe kako su “razočarani talijanski nogometaši teren napustili u suzama nakon teškog poraza, nitko nije skrivao suze, Balotellija su jedva izvukli i svlačionice da dođe primiti srebrnu medalju”.

Agencija ANSA ne mari za osjećaje čitatelja i brutalno je iskrena naslovom “Debakl azzurra” i dodatnom soli na bolnu ranu: “Nije bilo utakmice”. Također se s užitkom nabraja tko se sve “kupao u suzama”, a ruga se i takozvanom premijeru Montiju koji je izjavio da je sve to u Poljskoj i Ukrajini zapravo bila “jedna veličanstvena avantura”.

Izdvajamo