Blanka: Ovo je neponovljivo, neusporedivo s Osakom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.08.2009. u 22:35

BERLIN - Nije to trebao biti „Air Blanka“ nad Berlinom u najjačem izdanju, ali ne zbog Blanke nego konkurencije. Skok preko 204 centimetra donio je Blanku drugi uzastopni naslov svjetske prvakinje. U skoku u vis to je uspjelo samo Južnoafrikanki Hestrie Cloete.

FOTOGALERIJA: Blankina bajka u Berlinu
- Osjećam se kao da sam prvi put ovo ostvarila. Imala sam veliki pritisak uoči prvenstva, ali sam uspjela, poručila je Blanka gledateljima nekoliko minuta kada je sa suzama u očima i obavijena hrvatskom trobojnicom otrčala počasni krug. U Blanke je eksplodiralo oduševljenje, svima je bio jasan veliki ulog i silne emocije koje su bile nabijene u ovom finalu.

Bio je to veliki dvoboj Blanke Vlašić i Ariane Friedrich u koji se umiješala i Ana Čičerova, ali se pobjednica nije morala tražiti na visini novog svjetskog rekorda. Blanka je jedina preskočila 204 cm, Ruskinja Ana Čičerova osvojila je srebro skokom preko 202 iz drugog zaleta, dok je velika domaća nada za zlatnu medalju završila s brončanim odličjem. Ariane Friedrich preskočila je 202 iz trećeg pokušaja.- Nakon uspješnog skoka preko 202 centimetra znala sam da ću pobijediti, znala sam da sam najbolja ove večeri. Pošlo bi mi za rukom sve što bih trebala napraviti, objašnjavala je dvostruka svjetska prvakinja koja je već nakon tog skoka preko 202 cm pokazala nove plesne korake s kojima je počastila berlinsku publiku. Ovaj put veći dio plesa bio je na stazi, a ne na strunjači.

Blanki nije uspjelo baš sve, nije oborila svjetski rekord, ali ove vruće berlinske večeri koja je naslijedila najtopliji dan ove godine u gradu domaćinu Svjetskog prvenstva to nije bilo uopće važno. Radilo se „samo“ o zlatnoj medalji i aureoli svjetske prvakinje. Blanka će se s ponosnom i sljedeće dvije godine hvaliti tim epitetima.  

- Još nisam svjesna svega što se događalo. Natjecanje mi je prošlo kao u trenu. Ovo zlato je neuspredivo s Osakom. Ovo natjecanje i ovo zlato je neponovljivo. Jasno, osjećaj je intenzivniji nego u Japanu.  Moram vam priznati da usprkos svim mojim naporima nisam mogla izbaciti Ariane Friedrich iz glave. Razne najave velikog dvoboja, prognoze kako će to završiti. Sretna sam i ponosna što sam uspjela nadvladati i te zamke, razdragano je komentirala Blanka.U večeri toliko dugo najavljivanog dvoboja Blanke i Friedrich Olimpijski stadion je bio najispunjeniji dosada. Više nego kad su se na stotki prošle nedjelje obračunavali Usain Bolt i Tyson Gay.

Blanka samo u jednom trenutku nije bila u vodstvu, kada je Čičerova jedina preskočila 202 cm iz prvog pokušaja. U ostalim dijelovima natjecanja je dominirala, na svakoj visini izgledala bolje nego Friedrich. Dojam je da bi preskočila i više od 204 cm da je trebalo. No, to nije bilo potrebno. Nakon dva neuspjeha na 204 njemačka skakačica odlučila je ići na sve ili ništa. Ostanak u borbi za zlato joj je značio više nego gubitak srebra. Nije uspjela ponoviti ono što je u lipnju na ovom istom skakalištu napravila na mitingu Zlatne lige. Tada je preskočila 206, sada, u finalu Svjetskog prvenstva nije uspjela iako je bila jako blizu.Berlinska publika, među kojom smo vidjeli i nekoliko hrvatskih zastava, iznimno korektno je pratila ovo natjecanje. Slušali su zahtjeve obje skakačice, nije bilo neprijateljstva prema najvećoj suparnici njihove ljubimice. Friedrich je prije svakog skoka tražila apsolutnu tišinu, Blanka pljesak u ritmu njenih koraka. Oko 55 tisuća gledatelja ispunjavalo im je svaku želju. A nama je Blanka našu. I dalje je svjetska prvakinja!

VISINU PO VISINU

187 - Blanka Vlašić je morala malo duže čekati na početak svog skoka, sudac ju je odgurnuo da ne sudari s jednim zakašnjelim trkačem na 5000 metara, ali to nije omelo njezin siguran skok uz podršku publike.

192 - Ariane Friedrich je propuštala početnu visinu te se na 192 uključila u natjecanje. Publika je uslišila njezinu želju i omogućila joj tišinu prilikom skoka. Blanka je uvjerljivije preletjela ovu visinu.

196 - Njemica se nastavila kockati te po drugi put nije izašla na zaletište. Hrvatica je letjela barem pet centimetara više od letvice.

199 - I Friedrich i Vlašić su malo dirale letvicu, ali ne toliko da bi pala. Prva ju je dotaknula kosom i leđima, a druga stražnjicom. Ovu visinu još su apsolvirale Čičerova (iz prve), Di Martino (iz druge) i Beitia (iz treće).

202 - Preokret! Čičerova je jedina preskočila iz prvog pokušaja i preuzela vodstvo! Blanka je u prvom naleti rušila leđima, a u drugom uvjerljivo preskočila, nekoliko cm iznad letvice. Friedrich je preživljavala nekoliko minuta straha i tek iz treće preskočila visinu.

204 - Blanka je jedina preskočila ovu visinu i to jako lijepim letom iz drugog pokušaja. Friedrich je dvaput loše tehnički izvela skok i preostali pokušaj prebacila za 206 cm. Čičerova je ispala iz natjecanja i slavila broncu.

206 - BLANKA JE PRVAKINJA SVIJETA. U potpunoj tišini Friedrich nije uspjela preskočiti, ali je u tom jedinom pokušaju bila jako, jako blizu...

210 - Dvostruka svjetska prvakinja nastavila je natjecanje na visini novog svjetskog rekorda. Ove večeri nije bila blizu, ali to nije važno jer je Blanka i dalje prvakinja svijeta.
Sve Blankine medalje

- zlato sa SP 2009.

- zlato sa SP 2007.

- zlato sa SP u dvorani 2008.

- srebro s OI 2008.

- srebro sa SP u dvorani 2006.

- bronca sa SP u dvorani 2004.
Skokovi i natjecanja preko 2 m svih vremena:

atletičarka     broj natjecanja preko 2 metra     broj skokova preko 2 m

Stefka Konstadinova      129                                             195

Blanka Vlašić                     68                                             107

Kajsa Bergquist                52                                                70
Venera Vlašić: Na 204 sam izašla iz kuće

SPLIT - Ovo je prekrasno, super, sve je sad OK - nije mogla više birati riječi kojima bi izrazila oduševljenje kćerinim uspjehom Blankina majka Venera. Nastup u Berlinu gledala je u stanu na splitskom Žnjanu sa sinovima Marinom, Lukom i Nikolom. - Do 202 sam još nekako mirno i sjedila. Na 204 više nisam izdržala, morala sam izaći iz kuće. A onda su krenuli pozivi i poruke čestitara. - Evo, SMS-ovima su mi zakrčili mobitel, dobila sam točno 86 poruka u dvadeset minuta, više i ne mogu primati poruke, očarana je bila čestitkama Venera Vlašić. Ni ona u četvrtak navečer nije znala kad se Blanka, njezin otac Joško i trener Bojan Marinović vraćaju u Split. Kad se s mužem čula, odmah nakon natjecanja, nije ga stigla ni pitati od uzbuđenja, ali to bi moglo biti već u petak. I. Profaca/Epeh
Poredak

1. Blanka Vlašić (Hrvatska) - 204
2. Ana Čičerova (Rusija) - 202
3. Ariane Friedrich (Njemačka) - 202
4. Di Martino (Italija) - 199
5. Beitija (Španjolska) - 199
6. Školina (Rusija) - 196
7. Chaunte Howard (SAD) - 196
7. Green (Švedska) - 196
9. Melanie Melfort (Francuska) - 192
10. Jelena Sljesarenko (Rusija) - 192
11. Meike Kroger - 187
12. Amy Acuff (SAD) - 187Hrvoje Slišković

Izdvajamo