SPEKTAKL U SPALADIUMU

Blanka preskočila 203 cm i srušila rekord splitskog mitinga!

 Jakov Prkić / Cropix

SPLIT - Sa preskočenih 203 cm Blanka Vlašić pobijedila je na 4. Međunarodnom atletskom mitingu Slobodne Dalmacije u Splitu, pred više od 11 tisuća gledatelja u Spaladium areni.

Uz četvrtu pobjedu na splitskom mitingu, Vlašić je postavila i rekord mitinga, za jedan centimetar popravila je svoj prošlogodišnji rezultat. Ali ni to joj nije bilo dovoljno pa je postavila letvicu na visinu novog svjetskog dvoranskog rekorda, na 209 cm.

Vjerovala je da može preskočiti Kajsu Bergqvist koja je rekorderka u dvorani (208 cm) te se izjednačiti sa Stefkom Kostadinovom, vlasnicom apsolutnog rekorda (209 cm). Za još jedan napad na svjetski rekord, prvi put u svom gradu pred splitskom publikom i izbor glazbe je bio simboličan.

Na zaletištu je stajala uz taktove pjesme “Faith” Georgea Michaela. Imala je gromoglasnu podršku s tribina, ali letvicu je rušila sva tri puta. Šteta. Ispraćena je ovacijama i aplauzom. Zasluženo. Jer Vlašić je opet bila dominantna, sigurna i raspoložena, tek se zapravo zagrijala na visinama debelo ispod dva metra kada je ostala sama u borbi s letvicom.

Bilo je samo pitanje s kojom će visinom Splićanka zaključiti natjecanje, a ne hoće li osvojiti prvo mjesto. Ruskinja Svjetlana Školina nije joj zapravo niti ozbiljnije zaprijetila. Jer kad su ostale same na 197 cm, Vlašić je propustila tu visinu, a Školina je rušila letvicu sva tri puta. Ruskinja je sama sebe eliminirala. Na kraju je Blanka Vlašić na skakalištu imala svoju privatnu zabavu.

Samo tri skoka bila su joj dovoljna za pobjedu u Spaladium areni pa je mogla opušteno i bez ikakvog pritiska skakati samo za svoj gušt i krcatu dvoranu. Splićanima se odužila na lijep način, najprije skokom preko dva metra a onda je postavila novi rekord mitinga skokom preko 203 cm, sve iz prvog pokušaja. Trznula je i svjetski rekord, ali taj podvig čekat će neku drugu prigodu...

Blanka Vlašić je prvi put na zaletište izašla kada su tri skakačice već bile završile natjecanje, a letvica bila postavljena na 186 centimetara. Naravno, bila je to dječja igra za 26-godišnju Splićanku koja je ove sezone nastupila na tri mitinga, i na sva tri je pobijedila, a njezin najbolji rezultat sezone je čak 20 centimetara (206 cm) iznad ovog skoka za zagrijavanje, koji je poslužio samo za zagrijanje dlanova navijača u Spaladium areni.

Od 11 natjecateljica Ana Šimić otpala je prva. Zagrepčanki je visina od 180 cm predstavljala nepremostivi problem iako je njezin osobni rekord u dvorani dva centimetara viši (182 cm). Očito je sputao ambijent pune dvorane, atmosfera u kakvoj nema prigodu nastupati. Nakon uspješnih skokova preko 170 i 175 cm, Šimić je uganula gležanj i to je bio definitivni znak da neće biti sposobna pratiti konkurenciju.

Iznenađenje je predstavljalo rano otpadanje Barbore Lalakove. 29-godišnja Čehinja koja ima respektabilan rezultat u dvorani (199 cm), zapela je već na 183 cm, a Ukrajinka Kovalenko na istoj visini spasila se u trećem pokušaju. Pravi filter bio je na 189 cm, Vlašić je propustila tu visinu, a otpale su Šveđanka Jungmark, Ruskinja Mnatsakanova i Grkinja Steryiou. Samo četiri skakačice osigurale su skokove na visini 192 cm, a bilo je izvjesno da će jedina ozbiljna konklurentica Vlašić biti Ruskinja Školina koja je imala čistu listu.

Hubbard je postavila svoj novi osobni rekord (192 cm), a Green je pratila, ali sve je to bilo premalo da bi ugrozile pobjednicu Vlašić.

Blanka Vlašić: Forma pogođena, ali bit ću još bolja

Nakon mitinga na kojem je postavila novi rekord (203 cm), ali i rekord gledanosti u Europi (11.000) Blanka Vlašić je kazala:

- Ovo je najteže natjecanje, jer znam da nema isprike za lošiji rezultat. Svaki put me iznenadi odlična atmosfera u Spaladiumu, ne možeš ostati ravnodušan. Pokušala sam ostati hladne glave i misliti na tehniku, a ne dopustiti da me atmosfera ponese. Na 209 cm imala sam tehnički jako dobre skokove, ali nisam mogla svladati novu, tvrdu podlogu. Za svjetski redord moram još ojačati. Želim ga preskočiti, ali neću očajavati ako ne uspijem. Važno mi je pobijediti, drugo je bonus. Forma jepogođena. Bit ću ja još i bolja.

POREDAK:

1. Vlašić (HRV) 203 cm, 2. Školina (RUS) 195, 3. Green (ŠVE) 192, 4. Hubbard (ENG) 192, 5. Steryiou (GRČ) 186, 6. Jungmark (ŠVE) 186, 7. Mnatsakanova (RUS) 186, 8. Kovalenko (UKR) 183, 9. Lalakova (ČEŠ) 180, 10. Brambilla (ITA), Šimić (HRV) 175.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:47