Bojan Bogdanović i Kruno Simon zajedno su u reprezentaciji od 2011.
 REUTERS
FORMULA USPJEHA

BOJAN BOGDANOVIĆ ZNA ŠTO GA MAKSIMALNO MOTIVIRA 'Meni je i dalje glavni cilj u karijeri osvojiti nešto s reprezentacijom'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. listopad 2019. 15:03

'Olimpijska je godina najzahtjevnija'

Možete to okarakterizirati kao slučajnost, iako njih baš u sportu i nema, ali jedno jest činjenica. Otkako je HEP uz vaterpoliste, otkako je glavni sponzor HVS-a, Barakude su dobile dodatnu energiju. Onu koja ih već godinama drži usidrenima na najvišim stepenicama postolja koje su namijenjene najboljima u Europi i u svijetu. Da postoji galaktičko natjecanje, i tu bi bili na vrhu.

Barakude su ove godine broncom na SP-u u Gwangjuu još malo “podebljale” vlastiti svjetski rekord. Sedam uzastopnih planetarnih smotri s kolajnom oko vrata. Jedan od najzaslužnijih za to je nedvojbeno Maro Joković (32). Tko se još ne sjeća perfekcije njegove vaterpolske igre protiv Mađara za broncu na SP-u. Šest udaraca - šest golova u pobjedi 10:7. Uz to 2 bloka, 1 izbačaj. Kralj.

- Je lijepo, ali već je zaboravljeno. Idemo dalje. Kod nas nikada nije dosadno. Uvijek nove utakmice, ispiti, imperativi... - iz Atene će gospar Maro. Preselio se ljetos u Grčku, u Olympiacos, ali uskoro ćemo ga opet vidjeti pod kapicom s kockicama.

- Već 17. siječnja 2020. počinje EP u Budimpešti. Imperativ znamo. Osim osvajanja medalje, želimo već tada osigurati OI u Tokiju. To će biti malo teže jer samo prvak s tog turnira ide u Tokio. Malo smo si zakomplicirali put. To će biti vrlo zahtjevno jer su i Mađari ‘u igri’...

Dobro, ne uspije li Pešti, tokijska se viza “vadi” i u Rotterdamu na proljeće.

- To će mi biti četvrta olimpijska godina, nakon 2008., 2012. i 2016. Olimpijska godina ima, prije svega, fizičku draž. Najzahtjevnija je to godina. Ova je posebna jer je uz nova pravila smanjen broj igrača, samo 11. To su problemi. Ima dosta konfuzije, tako da će godina biti jako stresna, pojedinačno i za svaku momčad, ali opet... Veselim joj se i vjerujem u ‘podebljanje’ trofeja - veli Joković koji samo s Hrvatskom ima 20 medalja.

Barakude i HEP, formula za “happy” ili osjećaj sreće. Ne sumnjajte.

Swimming - 18th FINA World Swimming Championships - Men's Water Polo Semi-finals - Spain vs Croatia - Nambu University Grounds, Gwangju, South Korea - July 25, 2019. Croatia's Maro Jokovic celebrates a goal. REUTERS/Antonio Bronic
Antonio Bronic / REUTERS

Barbara Matić: Vjerujem da ću vidjeti Tokio

Sport je, barem onaj vrhunski, nezamisliv bez sponzora. Da, jasno da je temeljni preduvjet ipak vrhunski talent i tomu odgovarajući trud sportašice/sportaša, ali to ipak nije dovoljno. Za krunu, naslov prvaka, pobjedu. Sav taj rad netko treba ipak i sponzorski popratiti. Kada sagledamo hrvatski sport i pogledamo najuspješnije pojedince i sastave, kod velike većine, ako ne i svih, simptomatičan je sponzorski udio HEP-a. Ono što vrijedi za, primjerice, vaterpoliste, rukometaše i cijeli HOO, da ne nabrajamo dalje, itekako je zamjetno i u slučaju Barbare Matić. Ova je mlada Splićanka sinonim uspješnosti hrvatskog juda. Osvajačica triju bronci s europskih prvenstava (dvije pojedinačne, jedna ekipna) bila je sudionica Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. Ne možemo zamisliti Igre u Tokiju bez naše najbolje judašice.

- Pa, iskreno i meni je teško zamisliti. Želja mi je Tokio, nadam se da ću se i plasirati u Tokio - kaže Barbara.

Kada se pogleda njezin aktualni, listopadski plasman na olimpijskoj rang-ljestvici kategorije do 70 kilograma, 29. mjesto budi nespokoj, ali...

- Plasman je sada takav, ali zato što me mjesecima nije bilo uopće u judu zbog ozljede. Nisam odjenula kimono dugo. Prvo ozljeda koljena početkom godine, pa onda i rame. No, sada je to iza mene. Ozljede su stvar prošlost, zdrava sam i natječem se.

Ne samo to. Ona je nastavila i s osvajanjem medalja. Samo u lipnju pala je bronca na Svjetskom kupu u Rumunjskoj te bronca iz Minska s EP-a.

- Za Tokio trebam osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu ili na nekom od Grand Slam turnira, plus Grand Prix turniri, a na kojima se podosta bodova osvaja, kao i na Europskom prvenstvu u svibnju u Pragu. Postoji, dakako, i opcija da se na olimpijskoj rang-listi plasiram do osmog mjesta, što bi mi u Tokiju dalo ulogu nositeljice. Ponavljam, teško mi je zamisliti da me neće biti u Tokiju - jasno će naša judaška uzdanica.

Minsk, 23.06.2019 - Hrvatska sportaica Barbara Matiæ osvojila je bronèanu medalju u judu u kategoriji do 70 kilograma na 2. Euorpskim igrama Minsk 2019.
foto HINA/ Damir Senèar/ ds
HINA/Damir Senčar

'Meni je i dalje glavni cilj u karijeri osvojiti nešto s reprezentacijom'

Hrvatska košarkaška reprezentacija proživjela je proteklih godina neke vrlo teške udarce, ali predaja ne dolazi u obzir. Košarkaška tradicija na ovim prostorima malo je preduga i s previše trofeja da ne bismo imali snage i znanja vratiti. Uz to Hrvatska i danas ima klasne igrače, prije svih Bojana Bogdanovića, novu zvijezdu Utah Jazza, ali i igrača kojem će igranje za reprezentaciju uvijek biti na prvom mjestu. Bojan je od onih igrača koji ne poznaju umor ili zasićenje, njegova je energija uvijek fantastična, što je i HEP davno prepoznao.

Bojan dakle jedva čeka sljedeće ljeto, kada će reprezentacija probati izboriti mjesto na Igrama u Tokiju. Naravno da je već o tome razgovarao i s Veljkom Mršićem.

- Razgovarali smo i kad je on imenovan pa sam se vratio u Hrvatsku nakon sezone. Veljko ima svoju ideju, pozitivan je, želi nešto napraviti, kao i svi mi koji dolazimo posljednjih nekoliko godina. Neće biti lako, ali dobili smo šansu kroz kvalifikacije otići na Igre sljedeće ljeto.

Bojan vjeruje da Hrvatska može proći kvalifikacije.

- Tako smo se, uostalom, plasirali i u Rio. Znači da ćemo opet biti zajedno, znači to i Mršiću kao izborniku, jer nije isto voditi reprezentaciju u kojoj svi možemo igrati svako ljeto pa tu imati kontinuitet i situacija u kojoj propuštamo ljeta.

Ovaj četverogodišnji ugovor s Utah Jazzom jamči da će Bojan Bogdanović biti u reprezentaciji i za sljedeći olimpijski ciklus?

- Meni je, znate to, glavni cilj u karijeri osvojiti nešto s reprezentacijom i ja sam tu. Nadam se da ćemo svako ljeto imati nešto jer je onda veća šansa da se nešto osvoji.

Koliko Bogdanoviću znači slobodno ljeto?

- Nisam imao 13-14 godina ljeto bez reprezentacije.

Proganjala ga je činjenica da Hrvatska nije bila na SP-u?

- Žuljalo me to. Hrvatska ima i tradiciju pa i kvalitetu da s NBA igračima treba biti tamo. Glupo će mi je bilo gledati taj SP, a mi nismo tamo. A znamo da smo zaslužili biti tamo, da imamo kvalitetu...

Osijek, 140918.
Kosarka. 
Dvorana Gradski vrt. 
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko kosarkasko prvenstvo u Kini izmedju Hrvatske i Litve. 
Na fotografiji: Bojan Bogdanovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Hrvatska ima odličnu skijašku budućnost

Hrvatska skijaška reprezentacija u Švicarskoj se u velikoj tišini priprema za novu sezonu, koja već tradicionalno starta u Söldenu 25. listopada. Na pripremama su od skijaša Filip Zubčić, Istok Rodeš, Matej Vidović te Elias i Samuel Kolega, dok su se među skijašicama u puni pogon vratile Leona Popović i Ida Štimac, koje su prošlu sezonu propustile zbog teških ozljeda.

Jasno je da će naše djevojke trebati neko vrijeme da se vrate u pravu formu, jer povratak nakon tako teških ozljeda nikome nije lagan. Međutim, u muškoj konkurenciji naši mladići imaju itekako velika očekivanja. U prošloj sezoni bodove u Svjetskom kupu osvajali su Zubčić, Rodeš, Vidović i Elias Kolega, tako da se od njih očekuje novi iskorak. Najviše bodova osvojio je Zubčić (112), ali jako su mu blizu bili i ostali - Rodeš (111), E. Kolega (81) i Vidović (66). Dakako da nam slalom ostaje glavna disciplina, dok u veleslalomu čekamo konačnu eksploziju Filipa Zubčića, koji je s 26 godina ipak najiskusniji u ovom društvu, premda tek treba ući u najbolje skijaške godine.

- Imamo mi reprezentaciju s velikim potencijalom koja ima odličnu skijašku budućnost i jako mi je žao što u Hrvatskoj to mnogi ne prepoznaju i ti mladići nemaju adekvatne uvjete za vrhunske rezultate. A mi smo i ovakvi među deset najboljih skijaških nacija svijeta - požalio nam se nedavno

Ante Kostelić Gips, koji i u ovu sezonu ulazi kao trener iznimno talentirane braće Kolega.

Gipsova je energija neuništiva, a prepoznaje to i HEP, koji prati našu skijašku reprezentaciju i njezine uspjehe. I koji ne sumnja da će nas skijaši i u novoj sezoni razveseliti sjajnim nastupima i rezultatima.

Alpine Skiing - Alpine Skiing World Cup - Men's Giant Slalom - Alta Badia, Italy - December 16, 2018   Croatia's Filip Zubcic in action during the Men's Giant Slalom   REUTERS/Stefano Rellandini - RC11BB0D47A0
REUTERS/Stefano Rellandini

Bilo bi idealno iz Stockholma odletjeti u Tokio

Čeka nas burna rukometna reprezentativna godina. Uvod će imati krajem listopada sa dva prijateljska susreta protiv Njemačke, a nakon toga u siječnju slijedi Euro u Austriji i Švedskoj. Bit će to prva sljedeća postaja za put prema OI u Tokiju za koji već imamo zagarantirane kvalifikacije, a možemo do tamo i direktno budemo li europski prvaci što nikad nismo bili.

Nakon promocije na SP u Njemačkoj koja je bila sjajna, za mladog pivota Marina Šipića slijedi i prvi nastup na Euru.

- To su stvari za koje radiš u karijeri, kojima težiš. Uopće ne sumnjam da ćemo na Euru biti pravi. Vjerujem u polufinale. U Njemačkoj smo igrali jako dobar rukomet, ali pojavio se Brazil… Sada Brazila nema, sada ćemo biti jači, vjerujem, i za Cindrića koji nam je jako nedostajao u rotaciji i s iskustvom SP i atmosferom koju pamtimo, mislim da možemo puno.

Trebat će biti dobar u Austriji da bi se stiglo do Švedske na polufinale?

- Skupina je dobra, ali dobra znači da ne nudi pravo na kiks, tim prije jer se samo dva boda prenose. Moramo biti jako dobri. Ne sumnjam da će podrška s tribina biti apsolutno na našoj strani protiv svih. U takvoj atmosferi vjerujem da ćemo izboriti Stockholm, a tamo ćemo vidjeti. No, ne volim prognozirati, jer mislio sam da će i sa Zagrebom na startu sezone biti lakše, pa je ispalo drugačije. Posao treba napraviti.

I izboriti OI?

- Bilo bi idealno kada bismo ih izborili na Euru, pa da si skratimo jako napornu sezonu. No, ako i ne budemo ne sumnjam da ćemo napraviti posao. OI su san svakog sportaša, a meni bi bile prve i to je ogroman motiv. No, sada prvo treba krenuti sa Zagrebom, pa ćemo dalje po redu. Puno je posla i odricanja ove sezone pred nama – zaključio je Marin Šipić.

Zadar, 280919
Dvorana Kresimira Cosica. Utakmica 3. kola rukometne Lige prvaka izmedju ekipa PPD Zagreb i Barcelone.
Na fotografiji: Marin Sipic(2).
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

Linker
19. travanj 2024 16:11