OLIMPIJCI PROTIV HOO-a

BURNA SKUPŠTINA Vrdoljak izvrijeđao Primorca: 'Bio si na 7 Igara, a osvojio si pola bronce'

Na sjednici skupštine HOO-a Klub olimpijaca tražio odgovore oko SPTV-a, a dobio uglavnom uvrede
 Ranko Šuvar / CROPIX

Sjednica skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora pokazala je duboku podijeljenost unutar hrvatskog sporta. Iako će predsjednik HOO-a Zlatko Mateša reći da nema raskola, disonantni tonovi emitirani iz redova sklonih HOO-u prema Klubu olimpijaca, koji nije ostao dužan, potvrdila je tezu o suparnicima čvrsto ukopanima u dva rova.

Do posljednje točke dnevnog reda sjednice, unutar koje je najavljena rasprava o Sportskoj televiziji, stvari su tekle glatko. Međutim, tada su olimpijci, među kojima su najglasniji bili Josip Pavić, Samir Barač i Igor Boraska, a pridružili su se Tomislav Paškvalin i Boško Čavka, počeli postavljati pitanja. Bili su nezadovoljni jer predsjednik HOO-a nije podnio izvješće oko SPTV-a zbog odluke Visokog upravnog suda “koja je uvelike promijenila uvjete koncesije”.

- Očekivali smo izvještaj, a vi ste o ovome odlučili raspravljati pod stavkom “razno”. O SPTV-u smo trebali održati tematsku sjednicu ili barem imati posebnu točku dnevnog reda - prigovorio je Boraska i postavio pitanja:

- Tko je ovlastio Vijeće HOO-a i predsjednika da daju dugoročna jamstva bez znanja skupštine?

Mateša, koji je nastojao odgoditi razgovor o SPTV-u za sljedeću sjednicu 18. prosinca, na kojoj je obećao očekivano izjvešće, ipak je ponudio neki odgovor.

- Nije mi jasno zašto su sad svi protiv te televizijice, a prije tri godine je i Klub olimpijaca bio oduševljen tom idejom. Da imamo normalne uvjete u poslovanju, televizija bi funkcionirala bez problema. Zanimljivo je da su dubioze SPTV-a neusporedive s minusima pojedinih košarkaških ili nogometnih klubova, a predstavljaju se ogromnima - kazao je Mateša.

Na Pavićevo pitanje o eventualnom nenamjenskom trošenju sredstava namijenjenih sportašima Mateša je odgovorio da “SPTV promovira sport, što je jedna od glavnih zadaća HOO-a”. Predsjednik Kluba olimpijaca Zoran Primorac podsjetio je skupštinu da je Vlada, a vjerojatno će isto napraviti i Sabor, odbila izješće HOO-a za 2012. godinu te pitao tko će odgovarati za tu sramotu.

- Izvješće je besprijekorno, sve inspekcije su to potvrdile. Ni lipa nije potrošena nenamjenski. Vi nazočni uvijek možete opozvati predsjednika, ali neću dozvoliti da se nešto dobro predstavlja lošim.

Kada se u raspravu predstavnika Kluba i Mateše uključio Luciano Sušanj, retorika se naglo zaoštrila.

- Jako je loše da se nakon 10 godina trauma politika želi ubaciti u HOO. Nadam se da će članovi Kluba početi razmišljati svojom glavom, a ne tuđom.

Ova je Sušnjeva rečenica izazvala salvu ljutnje kod olimpijaca, ali i pljesak velikog dijela skupštinara.

- Bio sam četiri puta na OI, sve sam u životu napravio sa svojim suigračima i obitelji i nemam političkih aspiracija. Zar mi nemamo pravo pitati? Zanima nas održivi razvoj sporta, a kao trener u mlađim selekcijama, u kojima roditelje molimo da sudjeluju u troškovima, znam kakvo je stanje - kazao je Barač.

Nakon što su Čavka i Primorac tražili njegovu ispriku, za riječ se naprasno javio počasni predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak. Iako mu Mateša isprva nije htio dati riječ, popustio je pa je Vrdoljak dobio željeni trenutak pažnje. Na kraju sjednice, prvi predsjednik HOO-a nekulturno je napao Zorana Primorca koristeći izraze kojima nije mjesto u novinama, a u nešto se finijoj, ali jednako žestokoj maniri, napadu priključio i glavni tajnik HOO-a Josip Čop kazavši da je “Primorac odjednom najpametniji, a godinama se nije javljao”.

- Ti si bio na sedam OI? Da, i što si tamo napravio? Osvojio si pola medalje - rekao je između Vrdoljak Primorcu u pauzi između prostota.

Primorac: Žele da samo dižemo ruke

Zoran Primorac jasno je artikulirao zahtjeve Kluba olimpijaca u vezi funkcioniranja HOO-a, napose SPTV-a.

- Zašto nemamo pravo pitati? Zanima nas i Olimpijska akademija u kojoj su pronađeni propusti. Ljudi u HOO-u očito žele da sjedimo i dižemo ruku, a nas zanima dobrobit hrvatskog sporta. Ponavljam, nikoga ne rušim, ne želim biti predsjednik HOO-a. Dapače, gospodinu Mateši ne bih ni dao da ode dok ne završi ove projekte, između ostalog i SPTV, ali mi ćemo raditi i pitati kako se nikada ne bi dogodilo da hrvatski olimpijci ne mogu otići na natjecanje zbog nedostatka novca - poručio je Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44