NAJBOLJI VESLAČKI TRENER

Čovjek koji stvara šampione kao na traci: Zbog njega je Hrvatska apsolutna velesila na vodi

Nikola Bralić
 Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX

Sportaši i treneri uvjerljivo su najbolji dio hrvatskog sporta, a iskusni Nikola Bralić najzaslužniji (nakon samih sportaša) što se posljednjih godina ponosimo veslačima.

Poslije raspada zlatnog četverca ostao je uz dvojac na pariće braće Sinković koji još uvijek nisu izgubili niti jednu utrku, a i Damir Martin je u skif unio dosta toga što je naučio kod Bralića. Nakon zlatne nedjelje u Brandenburgu, u kojoj su obje posade zasjele na europski tron, zamolili smo Nikolu Bralića da pogled usmjeri prema kolovozu u kojem će Martin i Valent Sinković biti najveći hrvatski kandidati za zlatno olimpijsko odličje.

- Uspješno smo apsolvirali još jednu stanicu na putu prema olimpijskom zlatu. Kvalifikacijska utrka je bila klimava, polufinale dobro, a finale izvanredno. Dečki su trenutačno u blagoj prednosti nad konkurencijom koja je na EP-u bila prilično jaka i očekujem da će je sačuvati do Rija.

Mnogi su teške uvjete na jezeru Beetzsee usporedili s onime što ih čeka na regatnoj stazi u Riju?

- Kad bi barem bilo tako, jer su Sinkovići najbolji u najtežim uvjetima i to je bio naš najveći adut u borbi za europsko zlato. U finalu EP-a bilo je puno teže nego što će biti na olimpijskoj stazi. I u Riju nas čekaju valovi, ali vjetar neće biti toliko snažan. Bio sam tamo i vjetar nikad nije okomit na čamac kao što je bio u Brandenburgu, nego pod kutem od 35 do 45 stupnjeva. Po mirnijem vremenu će izdržljivost i snaga biti još važniji, što znači da će nam konkurencija biti bliža.

Kako spriječiti da se kod braće Sinković na Olimpijskim igrama ne pojavi pretjerana opuštenost ili podcjenjivanje zbog višegodišnje nepobjedivosti?

- Nismo supermeni i znamo da će poraz kad-tad doći, ali naš je cilj da do njega ne dođe ove godine. Eto, mnogi nisu primijetili da je Martinu Sinkoviću u posljednjem dijelu utrke ispalo veslo. Jedva ga je uhvatio, imali smo veliku prednost pa pobjeda nije bila ugrožena. Ali da je veslo završilo pod čamcem tko zna kako bi utrka završila. Dečki su pametni, znaju da uvijek trebaju biti oprezni i zbog toga ne vjerujem da će podcijeniti bilo koju posadu.

I Damir Martin je sve veći kandidat za olimpijsku medalju?

- Pobijedio je sve glavne konkurente osim Australca Drysdalea protiv kojeg još nije veslao ove godine i s pravom očekujemo njegovu medalja. Brz je, visok, jak... ima idealnu konfiguraciju tijela za skif te, kao i braća Sinković, koristi zaveslaj koji je naučio u četvercu. Kad su prije šest godina osvojili prvi naslov svjetskog prvaka na Novom Zelandu, bilo je još teže nego u Brandenburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:14