OGORČENJE U BEOGRADU

Dačić: 'Prijem Kosova u IOC je zloporaba i politizacija sporta'

 Nikša Duper/CROPIX / CROPIX

Službeni Beograd je najoštrije osudio odluku o prijemu Kosova u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC), dok je predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac odluku IOC ocijenio kao "potpuno očekivanu".

"Republika Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog odbora Kosova u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora", priopćio je srbijanski šef diplomacije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić.

Međunarodni olimpijski odbor primio je u utorak Kosovo u punopravno članstvo, odlučeno je bez ijednog glasa protiv na sjednici u Monacu.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije (MSP), Srbija odluku IOC smatra "neprihvatljivom i neprincipijelnom" i naglašava kako je "taj čin u suprotnosti s Olimpijskom poveljom" koja predviđa da zahtjev za članstvo podrazumijeva da "potječe iz neovisne države, priznate od međunarodne zajednice u cjelini".

"Ovakvom odlukom IOC je prekršio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumijevala i članstvo u UN", ocijenio je Dačić te naglasio kako odluka IOC predstavlja "zloporabu i tendencioznu politizaciju sporta".

Dačić je ocijenio da se IOC, "kao univerzalna organizacija posvećena razvoju sporta i unapređenju razumijevanja i prijateljstva, stavio u poziciju političkog arbitra".

Poruka Beograda je da Međunarodni olimpijski odbor ne bi trebao biti "forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje značajna nesuglasja u međunarodnim okvirima", već bi "trebao pridonositi jedinstvu i razumijevanju, a ne stvaranju novih podjela", priopćio je srbijanski vicepremijer i šef diplomacije Ivica Dačić.

Istodobno, prvi čovjek Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) i proslavljeni košarkaš Vlade Divac, kaže da je za OKS odluka o prijemu Kosova očekivana.

"Nisam iznenađen jer je to izišlo pred Izvršni odbor (IOC) prije tri mjeseca pa smo otprilike znali kakva će biti odluka. Svakako, mi nismo zadovoljni, to smo upućivali u razgovorima s Međunarodnim olimpijskim odborom, ali mi smo sportska organizacija, a ne politička, tako da idemo dalje", rekao je Divac za B92.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ocijenio je ranije da bi primanje Kosova u članstvo IOC bilo "presedan nad presedanima".

"Ovdje se politika umiješala u sport, što je apsolutno zabranjeno. To je jako loše za budućnost međunarodnog sporta", poručio je srbijanski ministar sporta.

Kosovo je, prijemom u IOC, postalo 205. članicom međunarodne olimpijske obitelji tako da će kosovski sportaši nastupiti na idućim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, a već iduće godine nastupit će na Europskim igrama u Azerbajdžanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:57