PIŠE V. ZRINJSKI

DESET SPORTAŠA ZA VELIKU GODINU Želje za 2016.: rekord u Riju, slava na Euru...

 Getty

Od 2016. hrvatski sport očekuje puno. Možda zvuči kao fraza, no u godini u kojoj se našoj zemlji predviđa rekordna žetva medalja na Olimpijskim igrama, i u kojoj će nogometna reprezentacija sudjelovati na najvećem Europskom prvenstvu dosad, apetiti moraju biti veliki.

Prije nego se stvari zahuktaju, napravili smo popis deset sportaša od kojih se sa snažnim argumentima nadamo da će nam u sljedećih 12 mjeseci priuštiti nove trenutke euforije i uzbuđenja.

U ovaj krug bi dobro došao još pokoji nogometaš, vaterpolist, tenisač, jedriličar ili, recimo, sestre Zaninović, no u uži izbor je teško smjestiti baš sva imena koja "pikiraju" na veliku sezonu. Jedno je sigurno, s veseljem ćemo dočekati sve koji rezultatima potvrde da smo ih nepravedno izostavili.

Valent i Martin Sinković

Rio de Janeiro još je daleko, ali nedodirljiva veslačka braća u ovom su trenutku naši najizraženiji favoriti za zlatnu medalju. Sinkovići su u 2015. pokazali mišiće na svim natjecanjima. Osim svjetskog naslova u Francuskoj osvojili su i Svjetski kup uz pobjede u Vareseu i Luzernu, a njihov je trener Nikola Bralić proglašen najboljim na svijetu. Hrvatska u veslanju još uvijek nema najsjajnije olimpijsko odličje i ako se prognoze ostvare, u Brazilu će tom čekanju napokon doći kraj.

Sandra Perković

Iako ne postoji veliko natjecanje koje nije osvojila, našoj najuspješnijoj atletičarki u povijesti i novopečenoj saborskoj zastupnici ne manjka motiva. U Riju će tražiti povratak na svjetski vrh, nakon što ju je na SP-u u Pekingu prošle godine pobijedila Kubanka Denia Caballero. Sandra je u posljednje tri godine izgubila samo dva mitinga Dijamantne lige, bacila je najduži hitac u posljednja dva desetljeća, a u kolovozu će imati priliku postati prva diskašica ikad koja je obranila olimpijsko zlato.

Blanka Vlašić

Dugogodišnju agoniju s ozljedama u 2015. je prekinula na spektakularan način, osvajanjem svjetskog srebra u Pekingu. Blanka je skepticima pokazala da je suludo otpisivati je, jer je stigla u najbolje skakačke godine i gladna je novih velikih rezultata. Budući da u Londonu 2012. nije bila zbog ozljede, u Riju će biti dodatno "nabrijana". Jedna od prvih prilika za dizanje forme je Svjetsko dvoransko prvenstvo u Portlandu (17.-20. ožujka). Šanse za medalju su velike jer tamo zbog zabrane IAAF-a neće biti ruskih skakačica.

Marin Čilić

Nakon što prošlu sezonu nije uspio završiti u Top 10, Čilić u najavi 2016. nije štedio sa zvučnim ciljevima: želi se vratiti među osam najboljih na svijetu, osvojiti olimpijsku medalju i s reprezentacijom napraviti novi veliki rezultat u Davis Cupu. U prva tri mjeseca sezone raspored mu je krcat, što samo potvrđuje da Marin izgara od želje za novim pobjedama i naslovima. Plodove zimskih treninga s Goranom Ivaniševićem vidjet ćemo sljedeći tjedan u Brisbaneu, a već za tri tjedna stiže Australian Open kao prvi veliki test.

Luka Modrić

Ovdje bi mogao biti bilo tko od naših nogometnih zvijezda, no od Modrića se očekuje da povede igru Hrvatske i bude jedan od glavnih redatelja zvučnog rezultata na Euru 2016. Prošla je godina potpuno bila u znaku Ivana Rakitića, a Luka će u 2016. s Realom ciljati povratak na vrh Europe i tražiti kraj Barçine dominacije. Velike su šanse da će Hrvatska i peti put zaredom imati finalista Lige prvaka, no puno više nas zanima ono što će se od 10. lipnja događati u Parizu, Saint-Étienneu, Bordeauxu i, nadamo se, drugim gradovima…

Dario Šarić

Nakon dvije godine odgode, najesen bismo ga napokon trebali gledati u NBA-u. Otkad se pojavio na draftu i kao najbolji Europljanin bio 12. pick, stručnjaci debatiraju je li mu epizoda u Efesu bila nepotrebna ili je dobrodošla kao dodatno čeličenje prije odlaska u najjaču ligu svijeta. Šarića, kao i Hezonju, čeka izvjesno vrijeme prilagodbe na atletski moćnije suparnike, no ono što mu ne manjka je košarkaško znanje i talent. Bude li sve išlo prema očekivanjima, Hrvatska će u NBA-u uskoro biti prava mala europska sila.

Marko Kopljar

Ako izostavljanje Igora Vorija s popisa za Euro zaokružuje jednu eru hrvatskog rukometa, onda bi imenovanje Marka Kopljara novim kapetanom simbolički trebalo otvoriti novo razdoblje. Uoči vatrenog krštenja izbornika Željka Babića, u reprezentaciji više nema nikoga iz legendarne generacije "Portugalaca", a recept za uspjeh traži se u miksu preostalih iskusnih legionara i mlađih snaga predvođenih igračima PPD-a Zagreb. Kopljar spada u prve i kao član Barcelone trebao bi biti hrvatska okosnica na oba velika natjecanja (Poljska, Rio) kojima se nadamo.

Snježana Pejčić i Giovanni Cernogoraz

Na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu, senzacije hrvatskog sporta događale su se u streljaštvu. Godine 2008. broncom nas je iznenadila Snježana Pejčić, a četiri godine kasnije zlatom šokirao Giovanni Cernogoraz. Sudeći prema prognozi statističkog servisa Infostrada, oboje bi se i u Riju trebalo naći među osvajačima medalja. Snježana je bila prva Hrvatica s normom, a prošle je godina postavila svjetski rekord u gađanju malokalibarskom puškom u trostavu. Cernogoraz je u trapu u najjačoj konkurenciji osvojio Svjetski kup.

Najvažniji sportski događaji u 2016.

Siječanj

10.-23. EP u vaterpolu

15.-31. EP u rukometu

18.-31. Australian Open

Veljača

10. Nastavak rukometnog LP-a

16. i 17. Početak nokaut-faze Lige prvaka

22. i 23. Početak nokaut-faze Lige mladih (Dinamo)

Ožujak

4.-6. Davis Cup: Belgija - Hrvatska

17.-20. Dvoranski SP u atletici

Svibanj

9.-22. EP u plivanju

11. Finale Hrvatskog kupa

12.-15. Final Four košarkaške Eurolige

14. Zadnje kolo HNL-a

16. 5.-5. 6. Roland Garros

28. Finale Lige prvaka

Lipanj

3.-26. Copa América

10. 6.-10. 7. Euro 2016.

27. 6.-10. 7. Wimbledon

Srpanj

6.-10. EP u atletici

18.-24. ATP Umag

Kolovoz

5.-21. Olimpijske igre u Riju

21.-28. SP u veslanju

29. 8.-11. 9. US Open

Rujan

5. Kvalifikacije za SP: Hrvatska - Turska

7.-18. Paraolimpijske igre u Riju

13. 9. Početak nove sezone Lige prvaka

Listopad

9. Kvalifikacije za SP: Finska - Hrvatska

Studeni

12. Kvalifikacije za SP: Hrvatska - Island

14.-20. ATP World Tour finale

25.-27. Finale Davis Cupa

Prosinac

4.-18. EP u rukometu za žene

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:16