NOVINARI BIRALI 61. PUT

FOTO Izbor Sportskih: Cernogoraz, Perković, vaterpolisti i rukometašice najbolji u 2012.!

Sjajni Istrijan oduševio je i iznenadio cjelokupnu hrvatsku javnost osvojivši zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu u streljačkoj disciplini trap
 Nenad Dugi/CROPIX

Giovanni Cernogoraz najbolji je hrvatski sportaš 2012. godine u tradicionalnom izboru Sportskih novosti. Ovaj sjajni Istrijan oduševio je i iznenadio cjelokupnu hrvatsku javnost osvojivši zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu u streljačkoj disciplini trap. Cernogoraz je pobijedio sa 330 glasova i njemu je ovo prva titula najboljeg sportaša Hrvatske. Drugi u izboru najboljeg sportaša bio je dosadašnji laureat najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić te gimnastičar Marijo Možnik koji je ove godine osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu.

Kod djevojaka također nije bilo iznenađenja. Ovo je bila velika sezona Sandre Perković, koja se u 2012. godini prošetala do naslova u Dijamantnoj ligi, a kao točka na 'i' sjajne sezone bilo je zlato u Londonu. Zagrepčanki je ovo prva ovakva nagrada, a proglašena je najboljom sa 378 glasova.

- Ova je godina bila dosta teška, bilo je puno natjecanja, ali sve je završilo kako treba i onda 'šećer na kraju'- olimpijsko zlato. U 2013. imamo dosta toga za raditi, a cilj mi je zlato na svjetskom prvenstvu u Moskvi i baciti 70 m - rekla je Perković iza koje su ostale brončana na Igrama u Londonu karatašica Lucija Zaninović i plivačica Sanja Jovanović, koja je osvojila srebro na europskom prvenstvu u Debrecenu i srebro na EP u malim bazenima u Chartresu.

Ekipom godine proglašena je rukometna reprezentacija Hrvatske koje je na Igrama u Londonu stigla do četvrtfinala, a rukometašice su iza sebe ostavile hrvatsku žensku karate reprezentaciju, srebrnu na svjetskom prvenstvu, i svjetske prvakinje, reprezentaciju u samostrelu.

Najboljom momčadi proglašena je hrvatska vaterpolo reprezentacija koja se na Igrama u Londonu okitila zlatnim odličjem. Drugi su bili "srebrni" iz Londona veslački četverac na pariće, a treći hrvatska rukometna reprezentacija koja je iz Londona donijela brončanu medalju.

Nagradu za fair play dobio je Fair-play nagrada otišla je u ruke 14-godišnjoj Antei Šimleši koja je na Prvenstvu Hrvatske u konjičkom sportu svojoj kolegici i suparnici Mii Kelemen posudila konja.

U 61. izboru Sportskih novosti za najbolju sportašicu, sportaša, ekipu i momčad u 2012. godini glasalo je 386 novinara iz 56 redakcija.

OVO JE DOBA OSMIJEHA

Što Hrvatskoj nedostaje? Je, nekih 47-48 milijardi eura. Na ime inozemnog duga. Da, naravno, i najmanje 350.000 radnih mjesta. No ipak, što Hrvatskoj nedostaje čak i više od toga, čega nam najviše manjka?

Naš izbor je, a vjerujem, kada bolje promislite i velike većine vas - osmijeha, lijepih događaja, dobrih vijesti, osjećaja sreće. Ne smijemo se, namrgođeni smo, okruženi nekakvom depresijom. Ne mislimo nužno na depresiju u lisnici, već na onu u našim mislima, u duši. Sportske novosti vam stoga nude upravo to, osmijeh i sreću. Načelno, nudimo ili barem to nastojimo cijele godine, ali sada ove blagdanske dane pretvaramo u doba osmijeha. U trenutke nazdravljanja, čestitanja, nagrađivanja. Garnirano prisjećanjem na najljepše dane, sate, minute ili sekunde, kako vam bilo draže, cijele godine na izmaku. Prisjećamo se u biti onih koji su nam godinu silno uljepšavali, bez kojih bi odlazeće ljeto uistinu bilo prazno, ogoljelo, siromašno.

Još nešto, vrlo važno. Ti koji su to činili, koji su možda čak bili i jedine lučonoše sreće u ovoj državi, jedino lijepo što se Hrvatskoj dogodilo u 2012. - to su sportaši! To također valja zapamtiti. Možda nismo svakog trenutka oduševljeni svim pojavama ili pojedincima. Možda ni svi rezultati ne "ispadnu" po našoj volji ili kako smo zaželjeli, ali nitko Hrvate ove godine nije učinio toliko sretnima, posebnima, čak i svjetski vrijednima kao oni. Sportaši!

Sjetite se koliko smo ludovali, kliktali od sreće kada je Mandžukić tresao mreže u Poljskoj. Kada su rukometaši u grotlu ekstremno neprijateljskog okružja u Srbiji osvajali europsku broncu visoko uzdigavši hrvatski stijeg. Koliko smo početkom godine, kao i toliko zima prije, stiskali palce pri Ivičinu spuštanju po zasniježenim padinama. Da ne spominjemo divljenje jednoj djevojci iz zagrebačke Dubrave; kad ona hitne disk nužno je zatvaranje zračnog prostora. Onda je tu bila i sjajna skupina 13-orice frajera u kupaćim gaćicama i s kapicama kojima se svijet poklonio.

U Londonu je bljesnuo dečko iz Istre, zasuo nas zlatom na najvećoj sportskoj pozornici, Olimpijskim igrama, a da 95% nacije prethodno za njega ni čulo nije. Krivi smo mi - puk, ne on - sportaš.

Ovo je tek djelić onih zbog kojih smo se radovali, zbog kojih smo činili nešto što smo gotovo zaboravili - smijali se! Ponovimo to. Pozvali smo ih sve skupa u HTV-ov dom, danas, u nedjeljno podne. Na prisjećanje na najljepše minute, na darivanje najboljih među izvrsnima. Na zajedničko doba osmijeha. ( Dean Bauer)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:29