DRŽAVNE NAGRADA

'Franjo Bučar' za životno djelo Ivanu Ivančiću, Marinku Mikulandri i Ratku Rudiću

 Damir Krajač/CROPIX

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u petak su uručene najviše državne nagrade na području sporta koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj. Nagrada je nazvana po ocu našeg olimpizma Franji Bučaru, a dodjeljuje se za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće.

Ove godine Nagradu "Franjo Bučar" za životno djelo dobili su: Ivan Ivančić, Marinko Mikulandra i Ratko Rudić, a 12 ravnopravnih godišnjih nagrada: Damir Burić, Giovanni Cernogoraz, Vladimir Papić, Josip Pavić, Mikela Ristoski, Krunoslav Sabolić, Tonči Stipanović, Zoran Talić, Toni Tomas, Stjepan Vučković, Zdenko Zorko, te četverac na pariće u sastavu Valent Sinković, Martin Sinković, Damir Martin i David Šain.

Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.

Uručujući nagrade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je da je ministarstvo u ovoj godini donijelo niz propisa koji će poboljšati kvalitetu našeg sporta. Po ministrovim riječima do kraja ove godine donijet će se i izmjene i dopune Zakona o naknadama sportaša za izvrsnost što će doprinijeti daljenjem razvoju našeg sporta.

U ime nagrađenih zahvalio se proslavljeni vaterpolski stručnjak Ratko Rudić naglasivši kako je sport jedan od najboljih hrvatskih ambasadora u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:05