U GROTLU LEDENE DVORANE

Goropadni 'medvjedi' deklasirali Graz za polufinale EBEL lige!

Hokejaši Medveščaka u šestoj su utakmici pobijedili Graz 5-2 i s ukupnih 4-2 odlaze u polufinale EBEL lige
 Damir Krajač / Cropix

Hokejaši Medveščaka kreirali su senzaciju! U svojoj prvoj sezoni u austrijskoj EBEL ligi 'medvjedi' su osigurali plasman među četiri najbolje momčadi. I to na kakav način! Zagrepčani su u seriju ušli s dva poraza, ali tada kao da se bude iz zimskog sna i bilježe četiri briljantne pobjede u nizu protiv Graza, vodeće momčadi nakon prvog dijela prvenstva.

Izvrsno su zagrebački hokejaši ušli u susret. Na krilima T.J. Guidarellija Medveščak je nakon 16 minuta vodio s dva gola prednosti. Za vodstvo je Amerikanac pogodio u četvrtoj minuti iskoristivši grešku gostujućih hokejaša u svojoj trećini.

Drugi pogodak bio je pravo malo remek-djelo iskusnog 'medvjeda'. Guidarelli je oteo protivniku pločicu u svojoj trećini, izdržao napade braniča Graza i rutinirano poslao pak iza leđa nemoćnog Charpentiera. I sve u trenucima Medveščakove igre s igračem manje!

Nažalost, radost prepune Ledene dvorane nije dugo trajala. Već u sljedećem napadu Austrijanci koriste igrača više i dalekometnim udarcem Orazea smanjuju na 1-2.

Početak druge dionice nije ponudio pretjerano otvorenu igru. 'Medvjedi' su odlično branili svoja vrata, bili opasniji u napadu, ali pak nije htio u mrežu. I upravo kada se situacija na ledu počela mijenjati u korist Graza, ukazao se Kenneth MacAulay. Hečimović je sjajno asistirao na plavu crtu, a MacAulay preciznim udarcem povećao vodstvo Medveščaka na 3-1.

Držali su domaćini dva gola prednosti sve do 53. minute kada su Grazeri prekopirali akciju iz prve trećine i na gotovo identičan način smanjuju na 3-2 preko Jarretta.

Srećom, samo minutu kasnije Ouellette odličnom reakcijom na odbijenu pločicu otklanja svaku dvojbu oko polufinalista.

Povukli su Austrijanci golmana u posljednjim minutama ne bi li stvorili višak igrača na ledu, no rizik im nije pomogao. Štoviše, Medveščak je postigao još jedan pogodak za uvjerljivu 5-2 pobjedu i veliko slavlje prepune Ledene dvorane!

'Koja god da nas momčad dočeka, bit će teško'

- Očito nam se osmjehnula sreća kada smo nakon dva poraza konačno pobijedili u Grazu što nas je vratilo u seriju. Najvažnije je što su igrači vjerovali u sebe i imali samopouzdanja - reći će trener Medveščaka Ted Sator te nastavio:

- Naš junak je i Gašper Krošelj. Teško možeš konkurirati u doigravanju, ako nemaš izvrsnog golmana. Od kada je Krošelj ušao u igru dobili smo svaki susret. Navijači su također jednim dijelom zaslužni za naše pobjede, kao i Mike Ouellette koji je jedan od naših ključnih.

Hoće li Robert Kristan braniti i u polufinalu, glasilo je pitanje za trenera Medvjeda.

- Zaslužio je. Dao je puno dobrih obrana i dokazao se da mu možemo vjerovati.

- Naravno da smo razočarani. Igrali smo jednu od boljih utakmica. No, nismo igrali dovoljno pametno i pustili smo ih da iskoriste dosta prilika i zabiju nam golove. Mislim da je bilo najvažnije zabiti prvi pogodak, jer Medveščak nije igrao onako kako je igrao u proteklim susretima - osvrnuo se trener Graza Bill Gilligan, kojem se svidjela atmosfera u Ledenoj.

- Volio bih da dođu i na neku našu utakmicu i da nas podrže. Mislim da bi nam dobro došli. U Zagrebu je uvijek odlična atmosfera i svi rado igramo ovdje - kratko je prokomentirao Gilligan.

Vienna Capitals je već u petoj utakmici osigurala polufinale, dok će Red Bull Salzburg zbog poraza u Klagenfurtu (5:3) tek u nedjelju saznati svoju sudbinu.

- Koja god da nas momčad dočeka, bit će teško. Sretni smo što smo uopće dospjeli do ovdje. U play-offu su utakmice sasvim drukčije i tko god dospije u polufinale znači da ima kvalitetu. No, ne smijemo se bazirati na tome kako ćemo zaustaviti protivnika, već na tome kako ćemo mi igrati - zaključio je Sator. (Sportske novosti)

EBEL liga, četvrtfinala serija doigravanja:

Medveščak - Graz 99ers 5-2 (2-1, 1-9, 2-1), u seriji 4-2

KAC - Red Bull Salzburg 5-3 (2-3, 2-0, 1-0), u seriji 3-3

Slijede Capitalsi ili Red Bull Salzburg

Polufinale počinje već u utorak (9. ožujka), a ime novog suparnika ‘medvjeda’ još uvijek nije poznato. Parovi polufinala slažu se po redoslijedu momčadi iz ligaškog dijela, a ‘medvjedi’ će se sukobiti s najbolje plasiranom momčadi koja je ostvarila plasman u sljedeći krug.

U slučaju pobjede ‘crvenih bikova’ protiv Klagenfurta (odlučujuća utakmica igra se u četvrtak), ‘medvjedi’ će putovati u Salzburg, u protivnom suparnik će im biti Vienna Capitalsi. Zagrebački hokejaši imaju negativan omjer protiv obje momčadi, a iz razgovora s igračima saznali smo kako bi radije rogove ukrstili s ‘crvenim bikovima’ iz Salzburga.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:45