VELIKA FEŠTA

HRVAT JE POBJEDNIK UTRKE 'TOUR OF CROATIA' Sjajni Matija Kvasina sačuvao je prednost na posljednjoj dionici u Zagrebu

 Zeljko Hajdinjak / Cropix

Hrvatski biciklist Matija Kvasina (Synergy Baku) pobjednik je drugog izdanja utrke "Tour of Croatia" nakon što je u zadnjoj, šestoj etapi, s ciljem u Zagrebu obranio poziciju vodećeg koju je preuzeo u petak nakon uspona na Učku.

Kvasina je u 178 kilometara dugačkoj zadnjoj etapi od Svetog Martina na Muri do Zagreba s ciljem na Trgu svetog Marka, koja je pripala Norvežaninu Sondreu Holstu Engeru (IAM Cycling), sačuvao prednost od 24 sekunde ispred drugog Danca Jespera Hansena (Tinkoff), dok je trećeplasirani Španjolac Victor De la Parte (CCC) zaostao 32 sekunde.

Kao što se i očekivalo, posljednja etapa nije donijela nikakve promjene u ukupnom redoslijedu, već su gledatelji u glavnog hrvatskom gradu mogli uživati u spektakularnoj završnici voženoj u samom centru Zagreba, a u zahtjevnih nekoliko završnih stotina metara prilikom uspona po Mesničkoj ulici najbolje se snašao Holst Enger, koji je doslovno u posljednjem zavoju pretekao Belgijanca Edwarda Theunsa (Trek), dok je treće mjesto zauzeo još jedan Belgijanac, Timothy Dupont (Veranda's Willems) koji je ciljem prošao s dvije sekunde zaostatka za vodećim dvojcem.

"Ovoga tjedna poklopile su mi se sve sportske zvijezde. Moja ekipa i ja napravili smo pravo čudo. Jučer smo na kronometru vidjeli kako se najbolje ekipe ne snalaze najbolje na mokrim istarskim cestama, a to nam je dalo dodatnu vjeru u uspjeh prije našega starta", rekao je 34-godišnji Kvasina nakon najvećeg uspjeha u karijeri.

Ispostavilo se kako je Kvasini ukupnu pobjedu u Hrvatskoj donije konstantnost na svim terenima, u ravničarskim je etapama uvijek dolazio u vodećoj skupini, za razliku od Hansena i De la Partea, koji su u drugoj etapi u Splitu zbog masovnog pada u završnici izgubili po 51 sekundu, na brdskom ispitu na Učku je bio drugi iza Austrijanca Riccarda Zoidla (Trek), dok je sa svojom ekipom na momčadskom kronometru izgubio samo 31 sekundu za pobjednicima.

Odličan rezultat ostvario je i 37-godišnji Radoslav Rogina (Adria Mobil), koji je utrku završio na ukupnom petom mjestu sa 1:16 minuta zaostatka za Kvasinom, dok je vrlo dobar plasman u ukupnom redoslijedu napravio i Emanuel Kišerlovski (Meridiana Kamen) koji je završio kao 18. sa 7:28 minuta iza Kvasine.

Razloga za zadovoljstvo imala je i momčad Treka, koja iz Hrvatske odlazi s tri etapne pobjede, ali i dvije majice. Talijan Giacomo Nizzolo, koji je bio najbrži u prvoj i trećoj etapi osvojio je plavu majicu najboljeg sprintera, a Austrijanac Riccardo Zoidl, koji je osvojio etapu s ciljem na vrhu Učke, osvojio zelenu majicu najboljeg penjača.

Biciklisti su u prethodnih šest dana prešli 1000 kilometara kroz Hrvatsku s etapnim ciljevima u Varaždinu, Splitu, Šibeniku, Učki, Umagu i Zagrebu.

TOUR OF CROATIA, REZULTATI, 6. ETAPA:

1. Sondre Holst Enger (Nor/IAM Cycling) 3:45:14

2. Edward Theuns (Trek) isto vrijeme

3. Timothy Dupont (Bel/Veranda's Willems) +2

4. Markus Eibegger (Aut/Felbermayr Simplon) +3

5. Laurens De Vrese (Bel/Astana) +3

6. Brecht Dhaene (Bel/Veranda's Willems) +5

7. Jordi Simon ((Špa/ActiveJet) +5

8. Nicola Boem (Ita/Bardiani CSF) +8

9. Karol Domagalski (Polj/One) +9

10. Coen Vermeltfoort (Niz/De Rijke) +9

14. RADOSLAV ROGINA (HRV/Adria Mobil) +9

21. MATIJA KVASINA (HRV/Synergy Baku) +17

26. BRUNO MALTAR (HRV/Radenska) +25

44. EMANUEL KIŠERLOVSKI (HRV/Meridiana Kamen) +1:17

119. JOSIP RUMAC (HRV/Synergy Baku) +5:59

121. DAVID JABUKA (HRV/Meridiana Kamen) +5:59

UKUPNO:

1. MATIJA KVASINA (HRV/Synergy Baku) 23:29:29

2. Jesper Hansen (Dan/Tinkoff) +24

3. Victor De la Parte (Polj/CCC) +32

4. Felix Grosshartner (Aut/CCC) +47

5. RADOSLAV ROGINA (Slo/Adria Mobil) +1:16

6. Domen Novak (Slo/Adria Mobil) +1:47

7. Kiril Pozdnjakov (Rus/Synergy Baku) +2:19

8. Markus Eibegger (Aut/Felbermayr Simplon) +3:26

9. Scott Davies (VB/Wiggins) +3:38

10. Riccardo Zoidl (Aut/Trek) +3:50

18. EMANUEL KIŠERLOVSKI (HRV/Meridiana Kamen) +7:28

46. BRUNO MALTAR (HRV/Radenska) +18:00

114. DAVID JABUKA (HRV/Meridiana Kamen) +39:38

121. JOSIP RUMAC (HRV/Synergy Baku) +43:36

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:53