FAVORIT HOO-A

Hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu nosi Ana Zaninović?

 www.wtf.org

Jedno su želje, a drugo mogućnosti. Najjednostavniji je to opis situacije oko izbora stjegonoše na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 27. srpnja, a izrekao ju je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Službena odluka objavit će se 9. srpnja, a i ovaj tjedan prolazi u lobiranjima i dvorskim borbama. Većina sportova htjela bi da njihov adut bude barem nekoliko sekundi u kadru prijenosa koji će gledati više od milijardu ljudi, a u najužem krugu za tu čast ostali su tekvandoistica Ana Zaninović, rukometaš Venio Losert i vaterpolist Igor Hinić.

Naporni spektakl

Blanka Vlašić bila bi najprimjerenija osoba za nošenje hrvatskog stijega, ali nje zbog ozljede najvjerojatnije neće biti u Londonu. Čak i da se čudo desi, Blanka bi se u Londonu pojavila desetak dana nakon svečanosti. Prvi kriterij HOO-a, uspješnost na prehodnim OI, ispunjavaju i Snježana Pejčić te Filip Ude no njihova natjecanja u streljaštvu i gimnastici započinju već sutradan i to u jutarnjim satima. Bilo bi sportsko samoubojstvo natjerati ih da dan prije natjecanja provedu sedam do osam sati stojeći i sjedeći u krugu i na samom Olimpijskom stadionu.

Sljedeći kriteriji su višestruki nastupi na Olimpijskim igrama i želja HOO-a da se zbog uspjeha na prošlim Igrama oda dužno poštovanje sportašicama koje su osvojile četiri od pet hrvatskih medalja.

Losert u vitrini ima dva olimpijska zlata, Hinić će u londonskom bazenu peti put igrati vaterpolo pod olimpijskim krugovima, a svjetska prvakinja u tea kwon dou Ana Zaninović najuspješnija je od sportašica koje su u mogućnosti biti dio svečane povorke.

Žestoka lobiranja

I upravo je Ana Zaninović favoritkinja kuloara čiji sportski savez tjednima žestoko lobira.

Naslov aktualne svjetske prvakinje zvuči “tanko” prema izrečenim kriterijima HOO-a, ali tea kwon do zavrijedio čast je da ima stjegonošu (ili stjegonošicu) jer je iz Pekinga donio dvije brončane medalje. Sandra Šarić i Martina Zubčić nisu izborile OI, a od blizanki Zaninović koje će se boriti za Hrvatsku u Londonu uspješnija je dvije minute starija Ana.

- Odluka nije donesena, a postoji i svečanost zatvaranja na kojoj bi mladi koji zablistaju na OI mogli nositi zastavu - rekao je Mateša.

No, ta počast je medijski znatno manje zastupljena od nošenja zastave na otvaranju.

Ravnopravnost spolova

HOO se na više polja bori za ravnopravnost. Ne samo spolova, nego i sportova. Zbog toga su i Losert i Hinić u malom “minusu”. Rukomet je u Ivanu Baliću imao stjegonošu na posljednjim ljetnim igrama, dok bi Hinić bio već treći vaterpolist u toj ulozi. Po tome bi vaterpolo imao stjegonošu na 50 posto igara, jednaki broj kao svi ostali sportovi zajedno, pa sumnjamo da bi HOO to dozvolio.

Kandidat iz sjene je jedriličar Šime Fantela, ali i sam Mateša je skeptičan prema tom izboru. I zbog udaljenosti Weymoutha (oko 250 km), a i mogućnosti smještaja u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:08