NOVO EMOTIVNO OBRAĆANJE

IZBORNIK I DALJE TEŠKO PODNOSI KRITIKU NA SVOJ RAČUN Lino Červar bi se ujutro mirio, popodne opet svađao

 
 Getty Images

Gotovo je nevjerojatno kakvu lavinu emocija i kakav “rašomon” je u stanju napraviti jedan novinski komentar.

Nakon što je novinar prozvao Linu kao odgovornog za poraz od Brazila, izbornik se javno pred TV kamerama obrušio na njega. Svjestan da je na neki način pretjerao, Lino je bio izrazio stanovito žaljenje: “Žao mi je što sam u naletu velikih emocija prozvao novinara i zadirao u njegove slobode izražavanja. Žao mi je, kažem to u ime HRS-a, trebao sam neke stvari drugačije izraziti...”. No, u tim trenucima Lino nije znao da je i novinar replicirao na njegov javni istup. Vrlo brzo je Lino očekivano “okrenuo ploču” i po dolasku u Herning u još jednom emotivnom obraćanju ponovio svoje stavove.

'Nisam krivac'

Reprodukcija njegova monologa u doslovnom smislu, reći će sve:

- Ono što sam dosad govorio, o krađi protiv Brazila i ono kasnije moj je stav i stojim iza toga. Ja sam diplomirani novinar, radio sam pet godina kao dopisnik Večernjeg lista, bio sam i urednik i dobro mi je poznato da novinari imaju pravo iznositi svoje stavove, no, stav dotičnog ne odgovara činjeničnom stanju. Nije u redu prema meni da me se tako tretira nakon što sam osvojio osam velikih medalja za Hrvatsku u kojoj je danas sve moguće pa i takvi neargumentirani napadi na pojedince u medijima. To je bilo obično banaliziranje činjeničnog stanja. Nije istina da sam ja krivac za sve, da sam ja ‘najslabija karika’, nije točno da smo zbog mene primili toliko golova u igri sedam na šest. Spomenuti je novinar u tom tekstu spominjao i vaterpolo, nogomet, što sve nije... Pisao je o meni kao da sam u rukomet jučer zalutao, a ja sam punih 45 godina u tome. Očito je da je on - a ne ja - zalutao u ove ‘vode’. Nažalost, mediji mogu ovakvim pristupom potpuno izokrenuti priču i mogu manipulirati masama. Mene kao pojedinca ne mogu pobijediti jer sam u pravu i borim se za svoja prava. Sve što sam učinio - ponovit ću - učinio bih opet. Ako je u redu da me se tako tretira nakon zlata 2003. na SP-u u Portugalu i olimpijskog zlata u Ateni 2004., kao i svega onog što sam napravio kasnije s još šest odličja, onda tu više nemam što za dodati. I opet se pokazalo koliko me vani, doživio sam to sada opet u Njemačkoj, puno više cijene nego kod kuće. To je malo bolno, no, što se tu može. Meni je najvažnije da i dalje od naših ljudi primam riječi podrške, i to me drži...

'Neću polemiku'

Nakon svega, Červar je zaključio:

- Što se mene tiče, ova je mučna ‘tema’ zaključena i o tome više neću govoriti niti o tome polemizirati.

'Nije mi žao i nemam se zašto ispričati'

Nakon jučerašnje velike pobjede nad svjetskim prvakom Francuskom, čime su osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre, hrvatski rukometaši stigli su u Dansku. Ipak, pripreme za utakmicu sa Švedskom u sjeni su sinoćnjeg ispada izbornika Line Červara. Sličnu retoriku izbornik je ponudio i danas.

- Rekao sam što bi i svaki građanin trebao reći kada se želi narušiti dostojanstvo i ponos i kada žele obezvrijediti njegov rad, svatko tko ima hrabrosti, a trebamo je jer često nemamo snagu i bojimo se posljedica. Poštivanje je temelj međuljudskih odnosa, tantastična komunikacijska vrijednost i stojim iza onoga što sam rekao", započeo je izbornik novo obraćanje javnosti.

- Kao drugo moram reći da primjedbe koje su bile na moj račun nisu bile istinite. Protiv Brazila nismo primili sedam pogodaka bez vratara kako su rekli, već tri. Četiri smo dobili kada smo igrali šest na šest. Radi se o tome da cijela Europa, klubovi i reprezentacije igraju bez vratara kada ti isključe igrača. To nije bilo ništa drugo, kazao je Červar, piše RTL.

Nema se namjeru ispričati novinaru Jutarnjeg lista Draženu Krušelju.

- Zašto bih se trebao ispričati čovjeku koji je za mene rekao da sam zadnji čovjek na ovom SP-u koji koristi ovoj reprezentaciji. Recite mi može li normalan čovjek u državi za trenera koji je inovator i ima osam medalja reći tako nešto. Je li to normalno ili nenormalno? Mislim da je to nenormalno i zato mi građani šalju poruke podrške, tako treba reagirati. Jest da sam bio emotivan i preglasan, a kako biste se vi osjećali nakon toliko godina svakodnevnog življenja rukometa? Napisao sam dvije knjige, stručne radove slao sam Europskoj federaciji, dobivao nagrade za doprinos rukometu...

Smatra kako nije prijetio novinaru.

- Nisam mu prijetio, rekao sam da se tako ne ponaša i to tako treba reći. Znam da postoji cehovska udruga novinara, ali trebamo poštivati ponos i dostojanstvo čovjeka, a to nisam vidio. Ja bih završio s time.

Čini se i kako Červar ostaje na klupi reprezentacije.

- Rekao sam da ću ostati još godinu dana do kraja olimpijskog ciklusa i nakon toga radit ću nešto drugo i podržati svoga nasljednika. Sada čestitam dečkima koji su izdržali tako teške utakmice pod pritiskom i stresom. Bili smo oslabljeni za šest igrača i pobijedili europskog i svjetskog prvaka, to nije mala stvar. Došli smo s jasnim ciljem da izborimo olimpijske kvalifikacije i možemo biti jako zadovoljni, završio je izbornik. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57