'IZVISILA' UGLEDNI

JESTE LI IKAD ČULI ZA WUSHU? Hrvatski olimpijski odbor šokirao: Za trenere više od 240.000 kuna

Izbornika brončanih rukometaša s EP Željka Babića HOO je svrstao u treći platežni razred
 Ronald Gorsic / Cropix

Toliko smo već puta obećali sami sebe da nas više baš ničim neće iznenaditi, još manje uzrujati, a opet im sve to uspijeva, pišu Sportske novosti. Hrvatski olimpijski odbor iznova je uspio šokirati. U našem posjedu je “Odluka o listi trenera čiji se rad sufinancira sredstvima HOO-a za 2016. godinu”. Koju je potpisao Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, a s primjenom od 1. siječnja ove godine.

Dakle, spomenutom odlukom na popis su stavljena točno 64 trenera, podijeljena u šest razreda, koji će ove godine plaću dobivati od HOO-a. I tu dolazimo do niza nelogičnosti...

NELOGIČNOST PRVA

U najvišem razredu “Vrhunski A treneri” četiri su stručnjaka. Toni Tomas, Ante Kostelić i Nikola Bralić nisu sporni, ali Jakopović... Ne sporimo stručnost Igora Jakopovića, ali da u ovoj državi u vrhunskoj trenerskoj kategoriji njih polovica dolazi iz skijanja, koje nam, na žalost, posljednjih godina baš i nije vrhunsko, priznat ćete, nije logično.

NELOGIČNOST DRUGA

U drugom razredu “Vrhunski B treneri” su Edis Elkasević i Ivica Tucak. To su vam inače treneri aktualnih olimpijskih pobjednika. Od toga ovaj prvi u Kraljici sportova. Ima li višeg od toga? Ima li boljeg? Jest, Sandra Perković i Barakude su olimpijsko zlato u Londonu osvojili s nekim drugim trenerima, ali i s ovim sada bili su europski i svjetski prvaci odnosno doprvaci. I po kojoj računici oni spadaju u drugu kategoriju? Shvaćamo, doduše, kako. U HOO-u zapravo ove liste prepisuju iz prijašnjih godina, čak i s pravopisnim pogreškama.

Ne vjerujete? Na popisu iz 2015. godine prezime trenera Blanke Vlašić Bojana Marinovića piše “ Marinivić”. Naravno da je i na popisu iz 2016. opet ispisano “Marinivić”.

NELOGIČNOST TREĆA

Izbornika brončanih rukometaša s EP Željka Babića HOO je svrstao u treći platežni razred. On je jadan sam u kategoriji “Treneri ekipnog olimpijskog sporta”. U tu su kategoriju prije godinu bili jednako svrstani izbornici vaterpola, rukometa i košarke. To je bilo nešto ipak logičnije, iako bi i tu valjalo napraviti razliku između onih koji osvajaju medalje svake godine i onih koji to ne čine već više od 20 ljeta, ali dobro, da ne sitničarimo. No, nije logično svrstavanje rukometnog izbornika u kategoriju ispod vaterpolskog i za 1.000 kuna manje novca mjesečno.

NELOGIČNOST ČETVRTA

Hrvatska je prebogata država! Norveška i Brunei se nadaju da će jednog dana dosegnuti stupanj našeg blagostanja jer samo u Hrvatskoj je moguće potrošiti 120.000 kuna godišnje (bez PDV-a i ostalih davanja), na trenera wushua! Pa još toliko za trenera ronjenja! Za trenera savatea također. Baš kao i za trenera kickboxinga. I ode vam pola milijuna kuna (bez davanja!). Godišnje. Pa onda još istom metodologijom i 60.000 kuna (5.000 mjesečno) za - pazite sad - trenera in line hokeja! Godišnje. Našeg novca.

NELOGIČNOST PETA

Zgodna je i kategorija “Treneri mlađih dobnih kategorija”. Ondje je, primjerice, Ivan Asić. On je već godinama trener prve SENIORSKE momčadi vaterpolista Primorja EB. I četvrtu godinu prvi pomoćnik izbornika Tucka u vaterpolskoj SENIORSKOJ reprezentaciji. Nikola ili Nikica Vukelja izbornik je ženske stolnoteniske SENIORSKE reprezentacije. Nemojte da idemo dalje... Znamo o čemu je riječ.

U HOO-u će reći da su htjeli ići na ruku savezima, pomoći što je moguće većem broju sportova pa kako nigdje drugdje nisu mogli, onda će ovdje “provući” određene trenere.

Gospodo iz HOO-a, znate kako se to zove? Muljanje! Ovo je svjesno varanje, obmanjivanje javnosti s našim novcem. Taj je novac novac poreznih obveznika i prestanite se njime razbacivati. Mogli ste pronaći novac i za te trenere u pravim kategorijama, da možda nije bilo wushua i sličnih. Čudo jedno što na popisu nema i trenera twirlinga i cheerleadersica jer i oni su u Matešinu HOO-u.

Popis trenera koje HOO ne priznaje

Ovo je popis trenera koje Matešin HOO “nije prihvatio uvrstiti na popis trenera, čiji se rad sufinancira sredstvima HOO-a za 2016. godinu jer ne ispunjavaju kriterije”:

1. Miloš Milošević (plivanje)

2. Miroslav Aksentijević (odbojka)

3. Neven Kovačević (vaterpolo)

4. Mladen Erjavec (košarka)

5. Dario Kliba (jedrenje)

6. Hrvoje Livančić (atletika)

7. Magda Ilić (gimnastika)

8. Silvio Jurčić (badminton)

9. Martin Andrijašević (bodybuilding)

10. Goran Dizdar (šah)

11. Emil Zoraja (tajlandski boks)

12. Zdenko Sušac (kuglanje)

13. Vladimir Žic (triatlon)

14. Ana-Marija Lilih (akrob. rock’n’roll)

15. Ana Jurčević (mačevanje)

16. Ana Dapčić (sinkronizirano plivanje)

17. Tomislav Ivanković (golf)

18. Dražen Gagro (konjički sport)

19. Jurica Galić (biciklizam)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:32