CIJENA USPJEHA

KOLIKO VRIJEDI OLIMPIJSKA MEDALJA? Sada je jasno zašto ih propali sportaši često prodaju

Sandra Perković, osvajačica zlatne medalje u bacanju diska na Olimpijskim Igrama u Londonu
 Drago Sopta / HANZA MEDIA

Olimpijske se medalje dijele svake dvije godine, a tijekom intoniranja himne i ronjenja suza mnogi se gledatelji pitaju koliko te medalje zapravo vrijede, piše Time.

Jedinstvenog odgovora na to pitanje nema jer vrijednost olimpijske medalje za različite ljude ima različitu vrijednost. Organizacija koja ih dijeli vrednuje ih drukčije od sportaša koji ih primaju. Koliko kolekcionari plaćaju za njih dramatično se razlikuje od novca koji možete dobiti za njih u slučaju da ih odlučite založiti.

Vrijednost sirovih materijala

Prvi i najlakši način utvrđivanja vrijednosti zlatne medalje s Olimpijskih igara je procjena koliko bi medalja vrijedila kada bi se rastalila. Od igara u Meksiku 1968. godine medalje su bile prosječnog promjera od 65,8 milimetara, prosječne debljine od 6,5 milimetara i prosječne težine od 176,5 grama.

Međutim, zlatne medalje nisu od čistog zlata. Samo je šest grama medalja od 24-karatnog zlata, ostatak čini legura srebra i bakra (92,5 posto srebra i 7,5 posto bakra). Premda današnjim cijenama prosječna zlatna vrijedi oko 366 američkih dolara, odnosno nešto manje od 2500 kuna.

Kolekcionarska vrijednost

Stotine zlatnih medalja se podijeli tijekom Olimpijskih igara, a mnogi sportaši koji se od bavljenja svojim sportom ne mogu obogatiti svoje medalje prije ili kasnije prodaju. Aukcijska kuća RR Auction iz Bostona kaže da 'uobičajena' zlatna medalja nepoznatog sportaša iz sporta koji ne uživa široku popularnost u svijetu može biti prodana za otprilike 10 tisuća dolara.

Međutim, ako je medalja, odnosno sportaš koju ju je osvojio, povijesno važna i poznata, tada je i cijena koju može postići velika. Jedna od medalja koje je Jesse Owens osvojio 1936. godine prodana je za 1,47 milijuna dolara 2013. godine. Medalja koja je dodijeljena članu američke hokejaške reprezentacije koja je 1980. godine pobijedila Sovjetski savez u poznatom finalu 'Čudo na ledu' trebala je prema procjena postići cijenu od 1,5 do 2 milijuna dolara, no nije uspjela.

Vrijednost uloženog vremena

Bajke o osvajanju Olimpijskih medalja često su jako skupe. Tijekom prošlog olimpijskog ciklusa, obitelj američke plivačice Missy Franklin na godinu je trošila 100 tisuća dolara. Bivši klizač sprinter Eric Flaim rekao je da ga je bavljenje sportom koštalo 250 tisuća dolara te da je za te uložene novce osvojio dvije srebrne medalje.

Nadalje, svaki sport, sportaš i obitelj ima različita ulaganja pa je teško na precizan način izračunati cijenu bavljenja sportom s ciljem odlaska na Olimpijske igre. Uz to, svaki sportaš osim tih materijalnih troškova ima i sekundarne troškove u vidu žrtvovanja studiranja i posla. No, čak i kada bi se cijena priprema mogla izračunati ne postoji garancija da ćete se kvalificirati na Olimpijske igre, a kamoli da ćete osvojiti medalju.

Na neki je način ulaganje u sport s ciljem odlaska na Olimpijske igre i osvajanja medalje ekvivalentno kupovanju jako skupe srećke za loto.

Dodatna vrijednost

Jesse Owens rekao je da je osvojio četiri zlatne medalje, no da ne može 'jesti zlatne medalje'. Owens jeste na temelju tih medalja kasnije u životu zaradio nešto novca, novca koji bez tih medalja ne bi mogao zaraditi.

Američki olimpijski savez svojim će sportašima ispisati će ček od 25 tisuća dolara za svaku zlatnu medalju. Hrvatski olimpijski odbor je za hrvatske sportaše predvidio nagrade od 104 tisuće kuna za zlato, 65 tisuća za srebro te 46 tisuća za broncu.

Sportaši koji se bave popularnim sportovima uz te premije mogu računati i na dodatne prihode od profesionalnih angažmana koji će nastati kao posljedica osvojenih medalja. S druge strane, manje popularni sportovi ne mogu računati na te vrste prihoda za svoje sportaše pa im nagrade od matičnih olimpijskih odbora puno znače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:51