TOUR OF CROATIA

Krenuo je biciklistički spektakl po Hrvatskoj: Nizzolu prva etapa, slavio ispred Cavendisha

 Zeljko Hajdinjak / Cropix

Točno u 10 sati s tračnica osječke tramvajske pruge na Trgu pape Ivana Pavla II. ispred Konkatedrale startalo je ovogodišnje, drugo po redu, izdanje biciklističke utrke Tour of Croatia. U isto vrijeme nad središtem Osijeka zabrujao je helikopter iz kojeg će se snimati svaki metar ove velike sportsko-turističke manifestacije te što izravno, što u snimkama emitirati na Eurosportu. Slike iz Hrvatske tako će moći vidjeti milijuni ljudi u 54 zemlje svijeta u kojima se emitira ovaj sportski TV kanal.

Revijalni krug kroz grad

Nije u Osijeku bilo neke posebne lokalne, tradicionalne ceremonije povodom starta utrke. Održano je uobičajeno predstavljanje momčadi i biciklista koji su pljeskom pozdravljeni od okupljenog naroda, a kako se bližio početak utrke tako je i sve više građana pristizalo ispred Konkatedrale.

- Ovo je revijalni krug kroz Osijek, da ga vozači upoznaju i da se kroz kadrove iz helikoptera pošalje u svijet slika grada - pojasnio je sportski i tehnički direktor utrke Vladimir Miholjević, možda i najzaslužniji što je Tour of Croatia ove godine proširen i na kontinentalnu Hrvatsku, ali i što su na njega stigle i neke od najvećih biciklističkih zvijezda današnjice.

Poput Marka Cavendisha, koji u karijeri ima 26 etapnih pobjeda na Tour de Franceu, osvajanje zelene majice na Tour de Franceu, 15 pobjeda na etapama na Giru d’Italia, pobjedu u generalnom plasmanu po bodovima na Giru d’Italia, svjetski je prvak 2011, a bio je proglašen i sportašem godine u Velikoj Britaniji po izboru BBC-a, ovogodišnji pobjednik Tour of Qatar i jedan od ponajboljih sprintera današnjice, te Sir Bradleyja Wigginsa koji je 2012. pobijedio na Tour de Franceu, a iste je godine postao i olimpijski pobjednik u cestovnom biciklizmu.

Nakon Garetha Balea, koji je Osijek pohodio 2012. sa svojim Walesom, Cavendish je definitivno najveća inozemna planetarno popularna sportska zvijezda koja je hodala osječkim ulicama i prava je šteta što ovog vrhunskog sportaša, kao i ostalih 167 biciklista iz 21 tima, nije došlo pozdraviti više ljudi. U kratkoj izjavi za medije uoči utrke, Cavendish je rekao i poneku riječ o Hrvatskoj.

Impozantna logistika

- Ovdje sam tek drugi dan, ali iz onoga što sam do sada vidio Hrvatska mi se čini lijepom zemljom. Što se tiče utrke nadam se ću imati uspješan nastup. Ovo mi je odlična priprema nastup na Tour de Franceu - pojasnio je Cavendish.

Ipak, oni koji su došli oduševljeno su pozdravili spektakularan start, koji je u Osijeku viđen prvi put. Bilo je impozantno vidjeti svu tu silu sportaša i njihovih bicikala, ali i logistike, koji su pojurili za njima.

Isto su pak učinili i neki od fanatičnih zaljubljenika u ovaj sport, pa je bilo i onih koji su nakon prolaska biciklista Europskom avenijom sprintali do Gundulićeve ulice ne bi li ih još jednom vidjeli

Talijan Giacomo Nizzolo (Trek) pobjednik je prve etape drugog izdanja biciklističke utrke "Tour of Croatia" vožene od Osijeka do Varaždina u dužini od 235 kilometara, on je u završnom sprintu u centru Varaždina bio brži od najvećeg favorita za uspjeh u ovoj etapi, Britanca Marka Cavendisha (Dimension Data), dok je treće mjesto zauzeo Belgijanac Timothy Dupont (Veranda's Willems).

Prva je etapa protekla u skladu s očekivanjima s obzirom na njezinu konfiguraciju, odnosno potpuno ravničarski profil. Na samom startu iz glavne skupine izdvojila su se četiri vozača, Slovenac Matej Drinovec (Adria Mobil), Rus Aleksej Kurbatov (RusVelo), te dvojac iz momčadi Cycling Academy, Kanađanin Guillaume Boivin i Izraelac Guy Sagiv.

S obzirom da niti jedan od tih vozača ne predstavlja prijetnju za ukupnu pobjedu, peloton im je dopustio da ostvare prednost od 10-ak minuta prije no što ih je počeo hvatati.

Na jedinom usponu dana, kod Ludbrega oko 35 kilometara prije cilja iz vodeće skupine izdvojio se Boivin koji je uspijevao odolijevati naletima glavne skupine sve do tri kilometra prije cilja, no tada ga je ploton "progutao".

U samoj završnici najbržim se pokazao 27-godišnji Nizzolo koji je tako ostvario prvu pobjedu ove godine. No, da se radi o kvalitetnom vozaču, poglavito sprinteru pokazuje i činjenica da je na prošlogodišnjem "Giru d'Italia" osvojio naslov pobjednika u natjecanju po bodovima.

Druga etapa ovogodišnje utrke bit će ujedno i najduža, pred biciklistima je u srijedu 240 kilometara duga dionica od Plitvica do Splita.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:10