ČEKA SE ODLUKA

Mateša: Slovenci nisu nikoga ucijenili, Fak ostaje

Idućeg tjedna očekuje se definitivni odgovor biatlonca Jakova Faka o ostanku u Hrvatskoj - ili promjeni državljanstva koje podrazumijeva nastupe za Sloveniju u budućnosti
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Unatoč medijskom “bombardiranju” iz kojeg se može iščitati svojevrsna slovenska ucjena našeg biatlonca Jakova Faka - da će mu uskratiti treniranje u “deželi” (skupa s tamošnjom reprezentacijom i stručnim stožerom) ako ne prihvati njihovo državljanstvo, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zna i drugu stranu priče:

- Prije svega moram istaknuti odlične odnose sa Slovenskim olimpijskim odborom, a ni njihov predsjednik Janez Kocijančič ni ja ne podržavamo takav način komunikacije.

Štoviše, razgovarali smo o unaprjeđenju suradnje u pojedinim sportovima, njihovi jedriličari treniraju s našima u Splitu, a očekujem da ćemo realizirati i ideju o zajedničkim treninzima tenisača...

U svakom slučaju, sastanak s Fakom bit će vrlo zanimljiv. Na pitanje o eventualnom “pojačanju” prvotne ponude, Mateša je rekao:

- Sastat ćemo se s Jakovom, ali nećemo mijenjati ponuđeni paket uvjeta koji bi ga trebao zadovoljiti kao sportaša. Fak je u našem olimpijskom programu s istim statusom za ZOI u Sočiju 2014. kao Ivica Kostelić - izjavio je predsjednik HOO-a i dodao:

- Kao što znate, nudimo mu 300.000 kuna godišnje i još oko 200.000 za trenera. Aktivirali smo još nekoliko sponzora, a tvrtka Atlantic najavila je da će ga nagraditi za Vancouver. Osim toga, osigurali smo mu posao u Hrvatskoj vojsci, ima sponzorski automobil... I dalje sam optimist u vezi s njegovim ostankom.

Čop: Fak može u vojsku ili policiju

Glavni tajnik HOO-a, Josip Čop, pojasnio je mogućnosti Fakova zaposlenja.

- Pozitivno mišljenje za ideju zapošljavanja u HV-u dali su predsjednik Josipović, ministar obrane Vukelić, general Lucić, kao i naš resorni ministar Fuchs. Pretpostavke su ispunjene i ne vidim razloga da se to ne realizira kroz koji tjedan ili mjesec. Pri MORH-u Fak bi mogao biti instruktor postrojbi HV-a za skijaško trčanje i pucanje jer biatlon je sadržajno usko vezan uz vojnu djelatnost...

Osim HV-a, Čop je spomenuo još dvije mogućnosti - rad u MUPU-u ili carini.

Borut Nunar, direktor slovenskih reprezentacija:

Već neko vrijeme jasno je da se suradnja neće moći nastaviti ako Fak nastavi nastupati za Hrvatsku, s obzirom na to da je već osvojio dvije velike medalje, a cijela slovenska reprezentacija - jednu.

Uroš Velepec, Fakov slovenski biatlonski trener:

Svaka ekipa mora štititi svoj rad i golema ulaganja. Faka neće prihvatiti niti jedna druga reprezentacija jer je predobar i nitko ne želi dovesti u situaciju da trenira s njima, a potom im uzima medalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:05