ŠOKIRALI CIJELI SVIJET

MOO: 'Odluka o micanju hrvanja s Olimpijskih igara nije još konačna'

Članovi Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora ( MOO) dan nakon svoje šokantne odluke da izbace hrvanje s programa olimpijskih igara od 2020. godine, a koja je izazvala negodovanje od strane sportaša, sportskih djelatnika i ljubitelja sporta diljem svijeta, pokušali su smiriti situaciju govoreći kako to nije konačna odluka.

Međunarodni hrvački savez ( FILA) ovakvu je odluku nazvao skretanjem s pravog puta olimpizma.

Izvršni odbor MOO-a, koji broji 15 članova, u utorak je donio prijedlog kako je jedini od 26 sportova koji su bili na programu OI u Londonu 2012., a koji bi do 2020. trebao izgubiti taj status hrvanje, no konačna odluka o tome bit će donesena na kongresu MOO-a u Buenos Airesu u rujnu.

- Reakcije iz hrvačkih krugova na našu odluku su prilično očekivane. Takvo što bi se dogodilo da smo donijeli odluku o izbacivanju bilo kojeg sporta, ali morate naći pravu ravnotežu između tradicije i napretka. No, ovo je bila samo odluka o smanjenju broja bazičnih sportova sa 26 na 25, ništa više", rekao je potpredsjednik MOO-a Nijemac Thomas Bach, koji je i izgledni kandidat za novog predsjednika nakan što sadašnjem prvom čovjeku svjetskog sporta, Belgijancu Jacquesu Roggeu, koji se na toj dužnosti nalazi od 2001. godine, u rujnu istekne treći četverogodišnji mandat.

- Ustvari sam sretan s reakcijom FILA-e, koja je odmah krenula s izradom akcijskog plana. To je pravi pristup, jer konačna odluka još nije donesena. Ako FILA nastavi s pozitivnim pristupom problemu, zadobit će mnoge simpatije", dodao je Bach.

Drugi izgledni predsjednički kandidat na izborima za novog prvog čovjeka MOO-a i član IO MOO-a, Portorikanac Richard Carrion slično razmišlja.

- Znali smo da će ovo biti bolna odluka, jer bez obzira što napravili našli bismo se na udaru kritičara. Osobno, tužan sam jer sam povezan s hrvačkim klubom u svojoj domovini koji čak nema niti strunjaču pravih dimenzija, a svejedno je uspio poslati tri svoja natjecatelja na Igre u London, a jedan je i osvojio medalju", kazao je Carrion.

Sin bivšeg predsjednika MOO-a Juan Antonio Samaranch mlađi, koji je također član IO MOO-a, ali i potpredsjednik Međunarodnog saveza modernog petoboja, izjavio je kako je ovo dobra odluka.

- Jako mi je žao hrvanja kao sporta jer ga iznimno poštujem. Nisam iznenađen reakcijama, jer bi isključenje svakog sporta pokrenulo iste reakcije", izjavio je Samaranch mlađi.

Za isključenje hrvanja iz olimpijskog programa mnogi krive političke igre unutar IO MOO-a, poglavito što neki sportovi kojima je prijetilo izbacivanje s OI, poput modernog petoboja i taekwondoa, imaju svoje predstavnike u tom tijelu.

Na pitanje je li u ovom slučaju bio u sukobu interesa, Samaranch mlađi je odgovorio:

- Ovdje sam u ulozi člana Izvršnog odbora.

FILA sada treba ponovno kandidirati svoj sport kako bi se on i dalje nalazio na programu olimpijskih igara. Hrvanje bi se tako našlo izjednačeno sa sedam drugih sportova koji kandidiraju za uvrštenje na OI, a to su squash, slobodno penjanje, karate, borilačka vještina wushu, baseball/softball, nautički sport wakeboard i rolerski sportovi, u borbi za jedno mjesto koje vodi na Igre 2020.

IO MOO-a će na svojoj sjednici u svibnju u Sankt Peterburgu odlučiti koji će od osam navedenih sportova ući u uži izbor za ulazak ili povratak u olimpijsku obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:19