ROVINJ

NAJVEĆE JEDRILIČARSKE ZVIJEZDE NA REGATI S PET ZVJEZDICA Na Adris 44Cupu jedrit će pobjednici America's Cupa i osvajači olimpijskih medalja

 
 Nico Martinez / Nico Martinez

Od 29. svibnja do 2. lipnja Rovinj će ugostiti jedno od najprestižnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja - Adris 44Cup. Organizatori regate, Sail La Vie i JK Maestral pod pokroviteljstvom Adris grupe, u nedavno otvorene Grand Hotel Park Rovinj i ACI Marinu Rovinj dovode regatu klase RC44 kao dijela vrhunskog regatnog toura.

44Cup svjetska turneja sastoji se od pet regata koje se održavaju na različitim lokacijama diljem svijeta poput Palma de Mallorce, Porto Cerva i Bermuda, a ove godine toj se elitnoj skupini destinacija pridružio i Rovinj. Na taj način se nastavlja uspješna rovinjska priča o vrhunskim regatama, najvećim jedriličarskim zvijezdama i izvrsnosti koja traje više od tri desetljeća. Rovinjski su akvatorij tijekom dugogodišnje povijesti regata tako isprobali najveći majstori poput Russella Couttsa, Petera Gilmoura, Paula Cayarda, Deana Barkera, a ove godine kremu svjetskog jedrenja koja stiže u grad Svete Eufemije predvode tri imena.

Jedan od njih je pobjednik najprestižnijeg jedriličarskog natjecanja America's Cupa 2013. i osvajač olimpijskog zlata 2012. Australac Tom Slingsby koji će biti taktičar na jedrilici Nika, slijedi osvajač America's Cupa 2007. Amerikanac Ed Baird koji će biti taktičar na jedrilici Peninsula Petroleum te dvostruki olimpijski pobjednik Britanac Iain Percy koji će biti trimer na jedrilici Artemis Racinga.

Skipper Tom Slingsby of Australia SailGP Team shows off some new hardware on day two of competition. Event 1 Season 1 SailGP event in Sydney Harbour, Sydney, Australia. 16 February 2019. Photo: Matt Knighton for SailGP. Handout image supplied by SailGP
Matt Knighton / Matt Knighton for SailGP
Tom Slingsby

'Hrvatsku sam upoznao kroz jedrenja u Splitu i na Hvaru gdje sam imao sjajna iskustva. Veselim se regati u Rovinju jer su mi pričali kako je riječ o gradu s velikom jedriličarskom tradicijom', poručio je Tom Slingsby nakon završetka regate u Crnoj Gori na kojoj je s Nikom osvojio drugo mjesto.

Posebnost 44Cupa su brodovi koji nose potpis jednog od najslavnijih jedriličara u povijesti Russella Couttsa te vlasnici koji su na regatama kormilari. Na devet jedrilica koje dolaze u Rovinj vlasnici su većinom uspješni poslovni ljudi poput Šveđanina Torbjörna Törnqvista, Britanca Johna Bassadonea ili Novozelanđanina Chrisa Bakea.

Adris 44Cup u Rovinju, prava regata s pet zvjezdica, bit će praznik jedrenja i vrhunskog turizma

Rovinj je pod pokroviteljstvom Adris grupe 2006. godine ugostio ACI Match Race Cup, svjetsku jedriličarsku elitu kroz Adris RC44 Cup (2011) i Adris RC44 World Championship (2012). Ove se godine u Hrvatskoj krajem svibnja i početkom lipnja očekuje desetak brodova i stotinjak jedriličara. Adris 44Cup potvrda je da je Rovinj prepoznat kao idealna nautička i sportska destinacija kojoj se mnogobrojni sudionici najvećih svjetskih regata poput America's Cupa ili Volvo Ocean Racea vrlo rado vraćaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:01