U IZABRANOM DRUŠTVU

NOVAK ĐOKOVIĆ OPET POKORIO BALKAN Među deset najboljih sportaša izabrani i Perković i Rakitić

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2016. u 15:11

Getty

Najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković proglašen je najboljim sportašem Balkana u 43. godišnjem izboru Bugarske novinske agencije (BTA) u kojem je sudjelovalo deset regionalnih agencija, dok su hrvatska atletičarka Sandra Perković i hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić zauzeli osmo, odnosno deveto mjesto.

Đoković je u izboru dobio 90 glasova, dok je drugoplasirani grčki gimnastičar Eleftherios Petrounias, svjetski i europski prvak na karikama, dobio 45 glasova. Trećeplasirani je srednjorugaš Amel Tuka iz Bosne i Hercegovine, osvajač zlatne medalje na Europskim igrama u Bakuu i brončani sa svjetskog atletskog prvenstva.

Đoković je peti put izabran za najboljeg balkanskog sportaša i tako se izjednačio s bugarskom skakačicom u vis Stefkom Kostadinovom koja je proglašavana najboljom 1985., 1987., 1995., 1996. i 1997. Hrvatska bacačica diska, osvajačica srebrne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu, Sandra Perković je na osmom mjestu sa 24 bodova, dok je Ivan Rakitić, hrvatski reprezentativac i nogometaš Barcelone, deveti sa 20 bodova.

U izboru kojeg organizira Bugarska novinska agencija sudjelovalo je 10 regionalnih novinskih agencija među kojima i HINA. Osim HINA-e i BTA-e, za najboljeg sportaša Balkana između 40 kandidata glasovali su još i novinari ANA-MPA-e (Grčka), AGERPRES-a (Rumunjska), AA-e (Turska), TANJUG-a (Srbija), MINA-e (Crna Gora), MIA-e (Makedonija),, FENA-e (Bosna i Hercegovina) i ALBPRESS-a (Albania).

Prvih 10 u 43. BTA-inom izboru za "Najboljeg sportaša Balkana" 2015.:

1. Novak Đoković (Srbija) - tenis - 90 bodova

2. Eleftherios Petrouniasа(Grčka) - gimnastika - 45 .

3. Amel Tuka (BiH) - atletika - 37

4. Simona Halep (Rumunjska) - tenis - 32

5. Taha Akgul (Turska) - hrvanje - 30

6. Staniliya Stamenova (Bugarska) - kanu i kajak - 28

7. Riza Kayaalp (Turska) - hrvanje grčko-rimskim stilom - 26

8. SANDRA PERKOVIĆ (HRVATSKA) - atletika - 24

9. IVAN RAKITIĆ (HRVATSKA) - nogomet - 20

10. Daniel Asenov (Bugarska) - boks - 18

- - -

Izdvajamo