ATLETIČARKA GODINE

PERKOVIĆ ISPALA IZ UTRKE 'Imala sam sezonu iz snova i ne razumijem odabir IAAF-a'

Sandra nema previše razloga za ljutnju jer su odlučivale nijanse. Adams i Hejnova nisu izgubile niti na jednom natjecanju, dok je Fraser-Pryce iskoristila prednosti svoje discipline
 AFP

Sandra Perković, očekivano, nije ušla u najuži izbor za najbolje atletičarke svijeta . Odluka o IAAF-ovom nominiranju kuglašice Valerie Adams, sprinterice Shelly-Ann Fraser-Pryce i preponašice Zuzane Hejnove razočarala je Sandru Perković koja misli da je zaslužila biti u tom krugu.

Fraser će biti najbolja

Objektivno, Sandra nema previše razloga za ljutnju jer su odlučivale nijanse. Adams i Hejnova nisu izgubile niti na jednom natjecanju (Sandra je, ipak, bila druga na “Hanžeku”), dok je Fraser-Pryce iskoristila prednosti svoje discipline te će ju proglasiti najboljom na svijetu. Najveće Sandrino uporište za ulazak među tri nominirane (ali ne i za izbor najbolje) je “world renking” ljestvica na kojoj je na trećem mjestu. No, IAAF se u izborima ne povodi samo za brojkama (tada anketiranje ne bi imalo smisla), već odlučuju i osobne sklonosti. Postoji i još jedan razlog zbog kojeg je IAAF-ova odluka dobra. Mogla bi Sandru “pogurati” prema hicu preko 70 metara s kojim bi ušla među favoritkinje za izbor najbolje na svijetu.

Bacači su zakinuti

- Izmakle su mi obje nagrade, ali zato ću sljedeću sezonu odraditi još bolje. Ako ispunim svoje velike planove mislim da više neće imati izbora.

Perković je naglasila da “ne razumije odabir”...

- Malo sam razočarana jer se rijetko viđa dominacija kakvu sam imala. Rezultati koje sam postigla imaju svoju vrijednost, a cijelu sam sezonu sam po IAAF-ovim ljestvicama bila prva atletičarka. Nakon osvojenog zlata na Svjetskom prvenstvu u Moskvi bila sam treća na ljestvici, na samo bod razlike od Shelly Ann Fraser-Pryce, koja je ove godine uzela čak tri svjetska zlata i nitko ne može biti u istom rangu s njom. No, Fraser-Pryce je slavila na 100 i 200 metara, koje su dvije skoro iste discipline čiji se trening puno ne razlikuje, a zlato u štafeti je doseg cijele ekipe", tvrdi Perković, dodavši kako IAAF nikad nije bio sklon atletičarkama koje nastupaju u bacačkim disciplinama.

"Bacači ne mogu uzeti više od jedne medalje na velikom natjecanju jer je izuzetno teško trenirati dvije različite discipline u isto vrijeme i pritom očekivati vrhunsku formu.Izmakle su mi nagrade, ali ću zato sljedeću sezonu odraditi još bolje, imam velike planove i ako ih ispunim, mislim da IAAF onda više neće imati izbora'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:09