ATLETSKA SENZACIJE

'POSTALA SAM MARATONKA U HRVATSKOJ, ALI VRAĆAM SE U AMERIKU' Tužna ispovijest Lise Stublić

Kada je prije pet godina iz Sjedinjenih Država doputovala u domovinu svoga oca, Hrvatsku, Lisi Christini Stublić (28) ni na kraj pameti nije bilo da bi iz rodnog SAD-a mogao stići poziv da se vrati i nastupa za njihovu reprezentaciju. I da će o tome ozbiljno razmišljati.

- Nažalost, postoji mogućnost mog odlaska. Kažem nažalost jer ja bih ostala ovdje. Postala sam maratonka u Hrvatskoj, a ne u Americi.

U SAD-u je bila relativno nepoznata atletičarka, dok je u rukama mladog trenera željnog znanja Slavka Petrovića (33) postala elitna maratonka. Treće mjesto na newyorškom polumaratonu i pobjeda u Züriškom maratonu s vrhunskih 2:25:44 potpuno su promijenili sportski status krhke, ali nevjerojatno žilave i uporne Lise Stublić. No, apsurda li tipičnog za društvo u kojem živimo, ne u Hrvatskoj, nego, vjerovali ili ne, u SAD-u.

- Nakon New Yorka svi su u Americi bili oduševljeni, pitali su me tko su mi treneri i kako sam uspjela tako napredovati izvan SAD-a. Poslije Züricha sam dobila pozive pet najjačih američkih menadžera da se vratim s trenerima i nastupam za Ameriku - kaže Lisa, dok trener Petrović dodaje da joj iz Hrvatske nitko nije ni čestitao na uspjesima.

Bila bi druga u SAD-u

Ambiciju američke atletske javnosti približit ćemo kroz Lisin rezultat. Vrijeme iz Švicarske bilo bi na šestom mjestu ljestvice najboljih američkih maratonki svih vremena, a od aktivnih je brža jedino Shalane Flanagan. I to za samo šest sekundi. No, to je američka slika Lise Stublić. Hrvatska nudi noćnu moru koja najviše opsjeda trenera Petrovića, ali od nje ne može pobjeći ni vlasnica nacionalnih rekorda u pet atletskih disciplina.

Za razliku od Lise, nije uspio prijeći iz AK Zagreb-Ulix u AK aviokarte.hr i sada u “ilegali” trenira jednu od najboljih hrvatskih atletičarki jer mu prijeti otkaz. Za bolje razumijevanje situacije valja znati da je Petrović trenersku plaću zavrijedio kao Lisin trener, a novac za njega, kao i za preostalih 26 trenera, osigurava isključivo grad Zagreb. Klub, ZŠS i ZAS trebaju biti samo tehnički posrednici putem kojih se isplaćuje mjesečni dohodak. U Petrovićevu slučaju to nije tako. AK Zagreb-Ulix opstruira, a gradske sportske strukture ne žele se miješati.

Tužna ispovijest

Lisina ispovijest u ovom trenutku postaje tužna.

- U isto vrijeme u Hrvatskoj moj trener i pomoćni trener (Dario Nemec, ujedno i zaručnik, nap. a.) pred otkazom su jer me treniraju (!). Znam da to zvuči apsurdno, ali to je tako u atletici. Ako čovjek želi raditi, razvijati se i napredovati, a njegov posao mu to ne dopušta, on će pronaći mjesto na kojem će to moći. Mislim da je žalosno da moji treneri moraju ići na godišnji odmor kada su sa mnom na pripremama ili natjecanju. Mislim da je žalosno da ja kao sportašica moram moliti i ići po sastancima da oni ne bi izgubili posao. Mislim da je žalosno da se moj bivši klub našao u financijskim problemima, a mene su protjerali kako bi zaradili na mojoj odšteti.

- Niti jedna sportska institucija me nije branila, nego sam na kraju sama platila odštetu kako bih mogla nastupati u 2013. godini. Još je smješnije da mi je bivši klub dužan više novca nego što je iznosila odšteta. Žalosno je da o problemu koji traje godinu i pol dana nitko ne priča dok trčim vrhunski rezultat i Amerika me zove natrag. S druge strane, kada se na kraju godine budu vrednovali rezultati, oni neće imati problema prisvojiti moja i dostignuća mojih trenera i na osnovi njih dobivati novac.

Gdje je sada Bandić?

Lisa i Slavko ne žele licitirati s ponudama iz SAD-a. Ono što traže ni po kojem kriteriju nije previše niti luksuz, nego ono što im po gradskom zakonu pripada. Uz mrvicu dobre volje problem bi s lakoćom mogao riješiti gradonačelnik Milan Bandić, jer trenerske plaće ionako stižu iz gradske blagajne. Ali za njega, očito, Lisa Stublić nije Sandra Perković niti je Slavko Petrović Jasmin Repeša. Nažalost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:38