MEDVJEDI U RUSIJI

PRAVAC KHL: '7 jakih sponzora Medveščaku jamče 10 milijuna eura godišnje'

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Odlika je velikih ljudi da ne govore mnogo, ali njihova riječ ima težinu. Predsjednik Kontinentalne hokejaške lige, Aleksandar Medvjedev, u Puli je izveo klasični “one liner”, dao izjavu od koje su sve većoj armiji hokejaških poklonika u Hrvatskoj ekspresno narasle zazubice.

- Prema sadašnjem stanju, s 95-postotnom sigurnošću mogu potvrditi da će Medveščak sljedeće sezone igrati u KHL-u - rekao je lider najjače hokejaške lige u Europi.

Ugovor na tri godine

Da, objašnjavao je poslije drugi čovjek Gazproma još neke stvari, govorio o budžetima i mogućnostima napretka, dolasku najjačih sjevernoameričkih hokejaša hrvatskih korijena na djedovinu, ali u toj prvoj rečenici je zapravo rekao sve. “Europski NHL” je na pragu Zagreba, metaforički rečeno negdje oko Samobora, i samo treba još malo gasa. Rusi nikad nisu imali problem s energentima, neće valjda sada netko zatvoriti ventil.

Hokej na plinski pogon hrvatskoj bi metropoli trebao osigurati drugi čovjek Gazproma. Zaljubljenik u Lijepu našu, 57-godišnjak koji već sedam godina u nizu ljetuje na obalama Jadranskog mora, navodno ima zatvorenu financijsku konstrukciju.

- Nemamo jednog, nego sedam sponzora koji će Medveščaku omogućiti da bude kompetitivan u našoj ligi. Govorimo o budžetu koji bi iznosio minimalno deset milijuna eura i sličan je onome koji imaju Donbass iz Donjecka, Slovan iz Bratislave i praški Lev.

Medveščak bi trebao potpisati ugovor na tri godine, ali Medvjedev se nada da će suradnja trajati vječno. Ako mu hrvatski prijatelji budu ugodili kao i na subotnjoj utakmici veterana Medveščaka i Gazpromtesporta (3-10) u Areni, u kojoj je jedini naputak bio da čovjek s gostujućim brojem 11 zabije pokoji pogodak, ljubav na ruskoj fronti za Medveščak bi doista, kako je rekao Medvjedev, mogla trajati vječno.

Možebitne sponzore za rusku ligu klub bi, kako tvrdi Medveščakov predsjednik Damir Gojanović, trebao pronaći na “bandama” utakmica KHL-a. Tamo osim ruskih divova, uglavnom Gazpromovih partnera kao što su osiguravateljska kuća Sogaz i telekomunikacijski div MegaFon, dominiraju i automobilistički brendovi Toyota, Mitsubishi i Chevrolet.

U paketu s Milanom

Osim Hrvatske, KHL bi se iduće sezone trebao proširiti i na Italiju jer su Milanovi pretpristupni pregovori u završnoj fazi. Uz njih i još dva ruska kluba koji se priključuju eliti, KHL bi imao 30 momčadi. Udaljenosti, tvrdi Gojanović, nisu problem.

- Mislim da je manji problem sjesti u zrakoplov i za tri sata biti na destinaciji na kojoj igraš utakmicu, nego voziti se, kao što ćemo mi morati ove sezone, šest sati u jednom smjeru do Innsbrucka. Da se razumijemo, ni od EBEL-a nećemo odustati i želimo imati drugu momčad kod Austrijanaca jer nam oni daju veliku potporu.

Najveću prednost ulaska u drugu najjaču svjetsku ligu Gojanović vidi u dugoročnijoj financijskoj bezbrižnosti.

- Tri godine ne bih morao razmišljati gdje ću naći sponzore! U današnje vrijeme to bi nam omogućilo sjajno poslovanje i razvoj. Ako sada ne iskoristimo tu šansu, vjerujte da se ona više nikada neće pojaviti.

Interes Rusa u Hrvatskoj, kroz marketinški potencijal, samo je dobra šala kojom je zabavljao svoje goste.

Interes ne postoji

- Smijali su mi se kada sam rekao kako neki misle da oni nešto pikiraju u Hrvatskoj te da nam zato pomažu. Hrvatska je veličine jednog ruskog grada i smiješno je govoriti o nekom njihovu interesu. Mi njih dobivamo sitnicama i ljubavlju prema našim prirodnim ljepotama. Medvjedev želi mirovinu provesti u Hrvatskoj i samo neka mu Bog da dobro zdravlje.

Nakon što je odradio službeni dio druge pulske večeri, poželio Medvjedevu dug i sretan život te ostanak na poziciji s koje može pomoći Medveščaku, Gojanović se opustio u večeri s budućim sportskim partnerima. Poslije je priznao da je pulski spektakl organiziran i radi umiljavanja Medvjedevu.

- Kada su mi rekli da bi utakmicu s Olimpijom prebacili na subotu pa bi veteranska utakmica otpala, dobio sam slom živaca. Znao sam da on želi igrati u Areni i da mu to moramo omogućiti. Danas je on sretan čovjek - zaključio je Gojanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:44