SUKOB ZBOG TAJNIKA

RASKOL U HOO-u Rukomet, vaterpolo, košarka i skijanje najavljuju formiranje Hrvatskog sportskog saveza

Samo nas 24 sata dijele do izbora glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora u novom četverogodišnjem mandatu, ali istodobno možda jednako toliko vremena do velikog raskola u HOO-u. Štoviše, do raskola u cjelokupnom hrvatskom sportu.

Kratkotrajno, ali istodobno maksimalno usijano predizborno razdoblje, u kojem su samo dva kandidata za prvog operativca HOO-a - dosadašnji Josip Čop, odnosno Tomislav Paškvalin - u ovom trenutku prijeti da produbi jaz unutar nacionalne sportske strukture. Napominjemo, produbi jer ono što medijski dosad nije bilo toliko znano jest da već dulje vremena tinja sve jače i dublje nezadovoljstvo sportaša, olimpijaca i onih najvećih i najuspješnijih sportova s jedne strane te HOO-a s druge. Međutim, iz više kontakata minulih dana s uposlenicima HOO-a, dolazimo do još frapantnijeg podatka - postoji sve veći jaz između velikog dijela zaposlenika, odnosno stručnih službi i sadašnjeg glavnog tajnika.

Novi klin u mogućem raskolu unutar HOO-a je najava rukometa, vaterpola, košarke i skijanja za izlaskom iz HOO-a te oformljenjem Hrvatskom sportskog saveza - ako za glavnog tajnika ne bude izabran Tomislav Paškvalin, kandidat sportaša i olimpijaca.

- Prvo, ne želimo i nikome nije do ratovanja - u začetku će Zoran Gobac, dopredsjednik HRS-a.

- Naš odabir je kandidat koji predstavlja sport, sportaše, olimpijce. To je, uostalom, nekako realno. U varijanti gdje se nadglasavaju interesne skupine i sportaši, mi ćemo uvijek biti za sportaše. U biti, ovdje se radi o tomu da je scenarij vrlo sličan odnosima kakvi vladaju u Zagrebu, na relaciji ZŠS - Grad Zagreb. I da, mi smo spremni, ako neće ići drukčije, osnovati Hrvatski sportski savez koji će okupljati sve saveze, sportove, a samim time i 80% sadašnjeg proračuna HOO-a. Mislim da treba poštovati sportaše i njihovu volju. Nisu sportaši primitivni, glupi i nesposobni nego nikada nisu dobili priliku.

Što o zbivanjima u vlastitoj kući i oko nje veli “prvi stanar” Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a?

- To se inače zove ucjena.

Vi ste čvrsto uz sadašnjeg tajnika Josipa Čopa?

- To vam neću ovako javno reći. No, kakva je naša suradnja bila, mislim da je vidljivo iz svih izvješća.

U financijskom izvješću za sutrašnju Skupštinu je Sportska televizija i, koliko doznajemo, - 22 milijuna kuna duga.

- Ona i ne može biti isplativa prije 2015. ili 2016. Sportska televizija financira se kreditom HBOR-a, a rate se uredno plaćaju.

Da, ali ne sporite da je dug stvoren, da se rate moraju plaćati, samo je pitanje od čega?

- Ne na uštrb sponzora za sport, a to je 9-12 milijuna kuna godišnje. Ni iz državnih proračunskih sredstava.

Odakle onda crpite novac za saniranje duga Sportske televizije?

- Vlastitim prihodima.

Nije Sportska televizija jedina točka prijepora. Tu je i otok Silba također. Puno sličnosti, čak i neki isti “igrači” kao i u aferi Zagreb - ZŠS. Samo da ceh na koncu opet ne plate sportaši!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:20