BITKA MEDALJAMA

Rukometaši, sad ste vi ‘na servisu’

Sad su opet "na servi" rukometaši, red je na njih da u Hrvatsku dovedu novo odličje.
 Drago Sopta / Cropix

Naši zlatni vaterpolisti i naši zlatni rukometaši, oni su cvijet našeg bogatog sporta. Koliko je samo paralela između dva najtrofejnija hrvatska sporta. I jedni i drugi bogato su ‘želi’ još tamo 1996. na Olimpijskim igrama u Atlanti. Rukometaši su uzeli zlato, prvo u hrvatskoj povijesti, vaterpolisti su igrali u finalu i zaslužili - također vrijedno srebro. Rukometne je genijalce tada vodio Velimir Kljaić koji nas je nedavno napustio, vaterpoliste je do medalje doveo Bruno Silić.

Nažalost, ni on više nije među nama, ni on nije mogao uživo gledati zlatno subotnje zagrebačko finale. Bili su to dani ponosa i slave, a rukometaši i vaterpolisti najbolji hrvatski ambasadori u svijetu. Oni su to i danas, a cijeli hrvatski diplomatski kor, ma koliko se trudio, na promociji lijepe naše nije i neće napraviti koliko naši sportaši. Istina je, rukometaši i vaterpolisti naši su najbolji veleposlanici, po njima se, po njihovim uspjesima, Hrvatska raspoznaje u svijetu.

Oni su najveći hrvatski brand, oni su Vegeta i Sumamed, oni su Jadran s tisuću otoka, oni su najbolji i najljepši na svijetu.

Dva olimpijska zlata, svjetsko zlato i tri svjetska srebra, dva europska srebra i jedna bronca - to su naši rukometaši. Olimpijsko srebro, svjetsko zlato i bronca, europsko zlato i dva europska srebra - to su naši vaterpolisti. Da, naši zlatni vaterpolisti i rukometaši - i jedni bi i drugi u antičkoj Grčkoj, a i u Rimu - bili proglašeni bogovima.

Eh, kad bi nam još (opet kao nekad) proradili košarkaši. Mala bi Hrvatska, uz solidne nogometaše koji gotovo redovito nastupaju na velikim natjecanjima, a donijeli su i nezaboravnu broncu iz Francuske 1998., definitivno bila najveća svjetska sila momčadskih sportova.

Rukometaši, čekamo odlične vijesti iz Švedske. Već za 130 dana iz Malmöa i Lunda, sa SP-a počet će stizati lijepe vijesti o novim pobjedama, Hrvatska će opet moći slaviti i nakratko se utješiti - i mi smo u nečemu najbolji na svijetu.

Vaterpolistima sad nedostaje samo olimpijsko zlato, imaju ono svjetsko i europsko - jednako vrijedne. Rukometašima fali europsko zlato, naravno, imaju (čak dva) olimpijska i svjetsko. Uskoro će se i to ispraviti, jer naši su vaterpolisti i naši rukometaši - najbolji na svijetu! Zajedno do novih pobjeda. Neka pati kome smeta...

Rukometaši imaju...

Svjetsko zlato (2003.)

Olimpijsko zlato (1996., 2004.)

Europsko srebro (2008., 2010.)

Nedostaje im...

Europsko zlato

Vaterpolisti imaju...

Svjetsko zlato (2007.)

Europsko zlato (2010.)

Olimpijsko srebro (1996.)

Nedostaje im...

Olimpijsko zlato

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:03