NASTAVILA NIZ

Sandra nakon Stocholma: Volim kada se stvari zakompliciraju i krenu u nepoznatom smjeru...

    AUTOR:
    • Predrag Žukina

  • OBJAVLJENO:
  • 18.08.2012. u 20:06

AP

Zlatna hrvatska diskašica Sandra Perković ove sezone gotovo da i ne silazi s najviših stepenica pobjedničkih postolja. Najviša je bila kada je to bilo najpotrebnije, na OI u Londonu, najbolja je u petak bila i u Stockholmu, na desetoj stanici u seriji Samsung Dijamantne lige.

Prije toga, slavila je u Šangaju, Eugeneu, Oslu i Monacu. Tek je u Parizu od nje bila bolja Australka Dani Samuels, Sandra je bila druga, no bio je to jedini ovosezonski Sandrin ‘podbačaj’. I to podbačaj koji to i nije, tek običan “bad day in the office”.

Sandrin ovosezonski nedostižni pobjednički niz mogao je biti prekinut kada je Darija Piščalnikova u Stockholmu u petom pokušaju bacila dalekih 66.85 i prebacila Sandrin rezultat za više od pola metra. No, 22-godišnja Zagrepčanka nije se željela predati:

- Kada sam bacila preko 66, već sam pomislila kako će to biti dovoljno za pobjedu. No, onda je Darija bacila dalje. Nisam se zbog toga predala, ostala sam pri sebi i željela pobijediti. I inače volim kada se stvari malo zakompliciraju i krenu u nepoznatom smjeru...

Naravno, uslijedio je najdulji hitac večeri i pobjedničkih 68.77 u zadnjoj seriji. Sandra je pritom srušila rekord mitinga koji joj je donio još veću prednost pred supanicima u ukupnom redoslijedu:

- Kada sam bacila zadnji put, reakcija publike pokazala mi je da je disk otišao daleko. Još sam jednom potvrdila da sam ove godine jako dobro radila i da sam zaslužila sve ovo. Potvrdila sam prvo mjesto u Dijamantnoj ligi i dobila dijamantić za taj rekord.

Sandra je nakon Stockholma nakratko otputovala za Split, no do kraja sezone očekuju je još neki izazovi:

- Bit će ludo i nezaboravno, još me do kraja sezone očekuju mitinzi u Zürichu i na kraju u Zagrebu.

Pobjedu u Dijamantnoj ligi Sandra je već odavno bila osigurala, na ljestvici vodi s čak 22 boda poslije šeste ‘serije’. S obzirom da drugo mjesto dijele Australka Samuels i Njemica Müller sa samo pet bodova (Piščalnikova 4, Barrios i Brown Trafton po 2 te Glanc i Robert Michon po 1), jasno je koliko je Sandra ove sezone bila jaka.

Za očekivati je stoga da će je u njezinom Zagrebu na zaključenju sezone ljubitelji atletike posebno srdačno pozdraviti. IAAF World Challenge Zagreb 2012. održat će se u utorak, 4. rujna 2012. u Sportskom parku Mladost.

Možda se baš i Zagrebu dogodi to da Sandra na domaćem terenu prebaci magičnu granicu od 70 metara. No, ne ostvare li se te megalomanske želje, Sandra će s punim pravom moći reći - bila je to moja godina iz snova.

Kad se samo sjetimo kako je to ružno izgledalo ne tako davno kada je olimpijsko zlato izgledalo tako daleko zbog sumnji na doping.

- Vratit ću se jača nego ikad - tada je obećala Sandra. Obećano, ispunjeno. Za veliku pobjednicu nesavladivih prepreka nema. Pokazala je to i u Stockholmu, ponovit će to, nadamo se i u Zürichu, a zatim i u Zagrebu. Nakon Londona nitko više nema pravo sumnjati. Zašto bismo dvojili u njenu sposobnost da prebaci ‘sedamdeseticu’, a zatim, zašto ne, jednog dana i svjetski rekord koji od pradavne 1988. drži Njemica Gabriele Reinsch. Zasad 76.80 djeluje tako nestvarno daleko, no Sandra je tek na početku velike karijere.

Izdvajamo