KRALJICA MALIH BAZENA

Sanja Jovanović osvojila četvrti uzastopni europski naslov

Četvrti je ovo uzastopni europski naslov za hrvatsku plivačicu i svjetsku rekorderku čijih 25.70 iz Istanbula u prosincu prošle godine i dalje predstavlja najbolji rezultat svih vremena
 AFP

ZAGREB - U Sanjinu se čast Lijepa naša intonirala najprije u Debrecenu 2007, zatim u njenoj Rijeci u kojoj trenira sa svojim trenerom Dimitrom Bobevom, zatim u Istanbulu, a sada i u Einhovenu. Godinu za godinom konkurencija se mijenja, no pobjednica ostaje uvijek ista - naša Sanja Jovanović.

Svjetska prvakinja iz Manchestera 2008. i još uvijek aktualna svjetska rekorderka (25.70) plivala je u Eindhovenu onako kako je primjereno samo velikim šampionima.

Najbolja u pravom trenu

U jutarnjim kvalifikacijama Sanja je isplivala ‘tek’ 11. vrijeme, u popodnevnom je polufinalu isplivala treće vrijeme, a zatim je eksplodirala kad je to bilo najpotrebnije. U finalu je naša plivačica isplivala vrijeme 27.10 dovoljno za novo zlato!

Iza sebe ostavila je srebrnu Talijanku Elenu Gemo koja je bila sporija samo tri stotinke sekunde te brončanu Čehinju Simonu Baumrtovu koja je zakasnila okruglo dvije desetinke. Njih su dvije bile brže od Sanje u polufinalu, no nisu to mogle ponoviti u najvažnijoj utrci.

- Osjetila sam nakon polufinala da to mogu ostvariti, presretna sam jer sam imala zaista vrlo tešku godinu, rekla je prezadovoljna pobjednica koja je u Eindhovenu izborila najveću pobjedu u karijeri. Barem ju je tako prikazao njezin mentor Dimitar Bobev:

- Uvijek sam u zadjih nekoliko godina na prvenstva odlazili u top formi, unaprijed smo znali da može do pobjede. No, sada je to Sanja shvatila tek nakon polufinala. Tada mi je nakon utrke rekla - Bobče, uopće nisam plivala punom snagom. Vidjet ćeš što ću im napraviti u finalu.

Tragedija i povratak

I bila je naša prvakinja potpuno u pravu. Iako je ove godine doživjela osobnu tragediju koja ju je jako pogodila, Sanja se vratila na najbolji mogući način iako gotovo čitavu sezonu nije propisno trenirala. Smrt majke bila ju je jako pogodila, no shvatila je da će povratkom plivanju na najbolji način sačuvati uspomenu na nju.

Vratila se Sanja plivanju tek krajem kolovoza, najavila je da u Eindhoven putuje gotovo rekreativno, a da će po medalju ići tek u prosincu na SP-u u Dubaiju.

Što li će konkurenciji napraviti tek tada jer je u Eindhovenu gotovo potpuno nespremna došla do novog zlata. Svaka čast hrvatskoj kraljici plivanja.

Sve Sanjine medalje

Mali bazeni

EP Debrecen 2007. 50 m leđno ZLATO

EP Debrecen 2007. 100 m leđno SREBRO

SP Manchester 2008. 50 m leđno ZLATO

SP Manchester 2008. 100 m leđno BRONCA

EP Rijeka 2008. 50 m leđno ZLATO

EP Rijeka 2008. 100 m leđno ZLATO

EP Istanbul 2009. 50 m leđno ZLATO

EP Istanbul 2009. 100 m leđno SREBRO

EP Eindhoven 2010. 50 m leđno ZLATO

Veliki bazeni

EP Madrid 2004. 200 m leđno BRONCA

EP Eindhoven 2008. 50 m leđno BRONCA

EP u malim bazenima:

50 metara leđno

1. Jovanović (Hrvatska) 27.10 sekundi

2. Gemo (Italija) +0.03

3. Baumrtova (Češka) +0.20

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:43