SKORO PA JEDNOGLASNO

Skupština HOO-a prihvatila prijedlog proračuna za 2015.

 Nina Đurđević/CROPIX

S dva glasa protiv i jednim suzdržanim, skupštinari Hrvatskog olimpijskog odbora su u ponedjeljak na svojoj 39. sjednici velikom većinom glasova prihvatili prijedlog Programa javnih potreba sporta državne razine i proračun HOO-a za 2015. godinu u iznosu od 116,3 milijuna kuna.

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora je na svojoj sjednici 22. prosinca predložilo, a Skupština HOO-a u ponedjeljak velikom većinom glasova, uz dva protiv i jedan suzdržan, prihvatila Programa javnih potreba sporta državne razine i proračun HOO-a za 2015. godinu u iznosu od 116.321.741 kuna.

"Teško je raditi ovakav važan dokument u uvjetima pritiska, nesigurnosti i gospodarske recesije. Već godinama nemamo nacionalnu sportsku strategiju, dokument koji je trebalo donijeti resorno ministarstvo, a koji propisuje Zakon o sportu. Mi i dalje ne znamo točan iznos kojim bi trebali raspolagati u 2015. godini", istaknuo je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uvodeći skupštinare u raspravu o proračunu.

Pojedine stavke proračuna pojasnio je glavni tajnik HOO-a Josip Čop, ističući brojne rezove koje su bili prisiljeni napraviti, ističući novo smanjenje plaća zaposlenika HOO-a, već drugo u 2014., a ukupno četvrto u posljednjih pet godina, čime su njihova umanjena primanja smanjena za 30 posto. Materijalni troškovi ureda HOO-a smanjeni su za 1,5 milijuna kuna. Neolimpijskim sportovima, zimskim sportovima i sportovima u neolimpijskim disciplinama projicirano je oko 1,9 milijuna kuna manje, a projicirana izdvajanja za lokalni sport umanjena su za 600.000 kuna.

Čop se posebno osvrnuo i na rad Sportske televizije, zbog čijeg je poslovanja HOO već dvije godine izložen žestokim javnim kritikama, a za koju je novim proračunom predviđeno 2,5 milijuna kuna.

"Sportska televizija diše na škrge, ali radi, što je bolja mogućnost od gašenja, jer će se samo u tom slučaju aktivirati jamstva HOO-a. Nema dvojbe da je SPTV televizija hrvatskog sporta i da joj treba pomoći", istaknuo je glavni tajnik HOO-a.

Najžešće primjedbe na proračun imali su predstavnik vaterpola Boško Lozica i novoizabrani predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić, koji su pri glasovanju jedini digli "crveni karton".

"Svi smo nezadovoljni, neki više, neki manje, ali kako je moguće da je vaterpolo toliko podcijenjen u odnosu na neke druge ekipne sportove", upitao je Lozica, pozivajući skupštinare da nakon donošenja novih kriterija o rangiranju i financiranju sportova, što bi se trebalo dogoditi u nadolazećim mjesecima, proračun za 2015. bude redefiniran.

Na istom je tragu bio i Veštić koji je predložio izglasavanje privremenog proračuna te naglasio da se on s ovim prijedlogom "ne može vratiti u bazu i preodočiti ga onima koji su podržali njegov program".

Nakon što su izglasali proračun, skupštinari su jednoglasno podržali prijedlog Izmjena i dopuna proračuna HOO-a za 2014., projekte priprema hrvatskih sportaša za predstojeće OI Rio de Janeiro 2016. i ZOI Pjongčang 2018., te u punopravno članstvo primili Hrvatski golf savez, Hrvatski jet-ski savez i Hrvatski sambo savez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:28