ČEKA SE ODLUKA SABORA

Stižu naknade za izvrsnost: Svakom zlatnom olimpijcu 8194 kune mjesečno?

 Ante Cizmic / CROPIX

Od svibnja bi vrhunski hrvatski sportaši koji su osvojili olimpijsko ili svjetsko odličje konačno trebali dobiti naknade za izvrsnost za koje se bore već godinama. I to u punom slislu te riječi, a ne onako kako im se pokušalo dodvoriti od strane bivše vlasti krajem prošle godine.

Naime, nova Uredba o naknadama za osvajače olimpijskih i svjetskih medalja već je napisana i brojke su precizne. Stoga, okrenuli smo telefonski broj Petra Skansija, proslavljenog košarkaša, a sada čovjeka koji je savjetnik za sport ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

- Ah, vi odmah na naknade. Ima puno važnijih stvari koje ćemo mijenjati u Zakonu o sportu. Puno je važnija stvar ona o inspekciji - kazao nam je Skansi.

Istina, no o naknadama se nekako proteklih tjedana šuti. Inspekcija je važna, no jesu i naknade za osvajače medalja?

- Istina je da u prvom zamahu ide i Uredbe o naknadama - priznao nam je Skansi.

A taj prvi mah je...?

- Mislim da će biti na izglasavanju u Saboru 3. svibnja. U drugoj polovici godine će biti na rasporedu dorada Zakona koja se uglavnom odnosi na financiranje u sportu i na sportske udruge, definicije sportske udruge. Na specifikum razlikovanja sportske udruge i kluba. Uz još neke dodatne izmjene i dopune Zakona koje bi koncem godine trebale rezultirati potpuno novim tekstom Zakona.

No, vratimo se na Uredbu o naknadama?

- Uredba je gotova, ide sada na javnu raspravu pa u Sabor - kazao nam je Skansi.

Nije želio decidirano potvrditi točne brojke, no nije negirao kada smo mu izrecitirali kako i koliko će novca u budućnosti dobijati sportaši koji osvoje odlična ja Olimpijskim igrama i svjetskim smotrama.

Dakle, u Uredbi stoji kako će osvajači olimpijskih odličja za zlatnu medalju primati mjesečno iznos u visini jedne i pol prosječne plaće u Hrvatskoj, srebro vrijedi 1,25 prosječnu plaću, dok je brunca ravna prosječnoj plaći. Svjetsko zlato, pak, vrijedi kao olimpijsko srebro, svjetski viceprvak dobit će jednu prosječnu plaću, dok svjetska bronca vrijedi 75 posto prosječne plaće.

Hrvatski sabor je u prošlom sazivu u listopadu prošle godine izglasao Zakon o pravu na trajne novčane naknade vrhunskim sportašima, no u njega su ulazili samo osvajači olimpijskih medalja, s tim da je zlato vrijedilo jednu prosječnu plaću, srebro 80 posto, a bronca tek 60 posto prosječne plaće. Osvajači svjetskih medalja nisu tim Zakonom bili predviđeni za naknade.

Protivnici naknada za osvajače olimpijskih i svjetskih odličja često ističu bogate sportaše poput Tonija Kukoča i Gorana Ivaniševića, koji su tijekom karijere zaradili milijune, a sada bi trebali i na teret poreznih obveznika primati i mjesečnu naknadu.

No, u novoj Uredbi stoji kako će se sportaši morati sami prijaviti ukoliko žele primati naknadu, ona se neće isplaćivati automatizmom. Dakle, nekom Kukoču ili Ivaniševiću je na raspolaganju prijaviti se za par tisuća kuna mjesečno ili ne!

S tim da bi i u novoj Uredbi trebala stajati točka kako pravo na naknadu imaju samo sportaši koji imaju prijavljeno boravište u Republici Hrvatskoj.

I još je jedna ključna promjena u Uredbi koja bi uskoro trebala biti izglasana u Saboru, pravo na naknade imat će sportaši od navršenih 45 godina! U Zakonu izglasanom u listopadu pravo su ostvarivali muškarci nakon 60, a žene nakon 55. godine!

I da, nema množenja medalja, računa se samo najveće ostvarenje tijekom karijere.

Prijedlog naknada

Olimpijsko zlato - 1,5 prosječna plaća - 8.194 kune

Olimpijsko srebro - 1,25 prosječne plaće - 6.828 kuna

Olimpijska bronca - 1 prosječna plaća - 5.463 kune

Svjetsko zlato - 1,25 prosječne plaće - 6.828 kuna

Svjetsko srebro - 1 prosječna plaća - 5.463 kune

Svjetska bronca - 0,75 prosječne plaće - 4.097 kuna

Napomena: prosječna plaća od 5.463 kune uzeta je iz podataka za siječanj 2012. godine Državnog zavoda za statistiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:49