FANTELA & MARENIĆ

'U Engleskoj bismo imali milijun eura'

Šime Fantela i Igor Marenić, svjetski i europski prvaci jedriličarske klase 470, nisu dobili niti jedno priznanje HOO-a, što je sav jedriličarski svijet doživio kao šok i sramotu.
 Duje Klarić / Cropix

Izuzetnom jedriličarskom dvojcu Šimi Fanteli i Igoru Mareniću, koji već dugo hara svjetskom scenom, nedostaje samo olimpijska medalja, pa se domaćin London već sad žestoko priprema da ne doživi debakl na Igrama 2012. u zemlji jedrenja i pomorstva. Tamo se Fantelu i Marenića nikako ne može zaboraviti…

No, razočarani 24-godišnji svjetski prvaci iz Zadra napominju da ih HOO nije zaboravio, niti je to mogao jer ih stalno podupire i financijski kao vrhunske sportaše, ali kriteriji su tako složeni da je dvojac, tretiran kao momčad, izgubio utrku u konkurenciji sa srebrnim rukometašima. I trener Edo Fantela smatra da to nije poticaj za mlade jedriličare:

- Jedrenje je mali sport, što drugo mogu dobiti ako ne nagrade i priznanja? Ali tako je bilo i s malim skijanjem. Bit ćemo uporni - tvrdi Edo Fantela, trener i otac Šime Fantele, koji je cijelu obitelj sveo na jedno veliko regatavanje jer je u razvoju sina na vrijeme shvatio da se u posadi s Igorom Marenićem, u olimpijskoj klasi 470, može puno postići na svjetskoj sceni. Stoga je uvjerio Igorove roditelje kako bi za njihov uspjeh bilo najbolje da žive i treniraju zajedno u Zadru. Tako su Šime i Igor postali kao braća, odrasli jedriličarski u istom klubu, zadarskom “Sv. Krševanu”, i u obitelji Fantela.

Šime je rođen 19. siječnja, a Igor 2. siječnja 1986. godine, obojica studiraju u Zagrebu. Igoru nedostaje još šest ispita na Geodeziji, a Šimi jedan na Ekonomiji. Igor se rodio u Cresu i preselio k Šimi u Zadar u petnaestoj. I Šimin mlađi brat Miho jedri u klasi optimist, prvak je države i priprema se za Olimpijske igre u Londonu u klasi RSX. Igor i Šime znaju se još od jedrenja za reprezentaciju u klasi optimist 1998. godine, a Šime je do danas nanizao 23 medalje s natjecanja po svijetu. Tako je i došlo do sporazuma s Igorovim roditeljima jer su se očevi, Edo i Darko, poznavali od prvih regata dok su im klinci još bili optimisti.

Igorova majka Marijuča malo se opirala odlasku sina u Zadar, a Šimina majka Katija podnijela je najveći teret - tvrdi otac Edo.

- Od 1997. imali smo samo dva dana zajedničkog godišnjeg odmora! I sad zamislite, kad je čula da nisu dobili nagradu, nikako je nismo mogli smiriti. Odricanja su golema, a konkurencija nemoguća. Jedrenje je engleski sport i budite sigurni da bi tamo kod njih Šime i Igor imali godišnje najmanje milijun eura sa svim podmirenim troškovima. Čak tri engleske posade konkuriraju za olimpijski nastup protiv Šime i Igora, a svi su već nešto osvajali po svijetu. Ne smije se zaboraviti da je prvo svjetsko zlato hrvatskog jedrenja evo stiglo nakon 30 godina, poslije glasovitog Minskog Fabrisa. A ovo nije bila olimpijska godina pa se postavlja pitanje što su to više mogli postići - pita se otac Fantela.

Poznaju se još od 1998. i nastupa za reprezentaciju

Šime i Igor znaju se još od jedrenja za reprezentaciju u klasi optimist između 1998. i 2001. godine, zajedno su prošli četiri svjetska prvenstva, zajedno završili gimnaziju Vladimir Nazor u Zadru. Financijsku potporu dvojac je stalno imao od Grada Zadra i HOO-a, a pomogao im je i ministar Dragan Primorac smještajem u studentskom domu ‘Stjepan Radić’ u Zagrebu te mnogi profesori koji su uvijek imali razumijevanje za njihova sportska putovanja. Šime ima djevojku u Zadru pa simpatično zahvaljuje Bogu na internetu jer se uredno dopisuju preko skypa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:22