HRVATI U ELEMENTU

‘Div sa Šalate’ u drugom tjednu, Čilića zaustavio mrak

Šest godina nakon što je pobijedio Lleytona Hewitta i pet godina nakon poraza od Rogera Federera, Ivo Karlović vratio se u drugi tjedan Wimbledona

LONDON - Dugo je čekao, gubio od tenisača od kojih ne bi trebao gubiti na travi, ali dočekao je svoju godinu. Pet godina nakon poraza od Rogera Federera, Ivo Karlović opet je u drugom tjednu Wimbledona i opet na putu sudara s velikim Švicarcem, što se može dogoditi u četvrtfinalu.

Ono što je Ivo u petak na “jedinici” pokazao protiv Jo-Wilfrieda Tsonge bila je serverska perfekcija. U pobjedi 7-6(5), 6-7(5), 7-5, 7-6(5) Karlović je ispalio 46 asova, u 14 od 24 gema na servisu ostavio Tsongu bez poena. Francuz se nije sastao s break-loptom, dvaput je bio na 0-30. Prvi put je “popio” četiri asa zaredom, drugi put “samo” dva, volej i izravan poen iz drugog servisa.

- Servirao sam iznimno dobro, on također. Bilo je puno asova - rekao je Karlović.

Odlučivali su detalji, dva od tri tie-breaka otišla su na njegovu stranu.

- Bolje sam odigrao važne poene i zato sam pobijedio.

Trebalo je imati čelične živce i izdržati takav pritisak, zadržati koncentraciju na servisu. U tom segmentu “Karla Velikog” nikad nismo vidjeli u boljem izdanju.

- Nije to lagano. Tijekom meča prolaziš kroz stresne situacije, a samo mali pad koncentracije može te skupo koštati.

Tsonga je najavio da će pobijediti snaga uma. Njegov je već nakon prvog seta došao blizu točke pucanja. No, izdržao je. Odigrao je meč na visokoj razini, ali naletio je na najbolji servis svijeta u najboljem izdanju. Da je samo slabije servirao, prepustio se “ludovanju”, ne bi uspio osvojiti ni set.

- Igra? Što mogu reći o igri kad je nije bilo - shvatljivo rezigniran bio je Francuz, ali nijednog trenutka nije stavio upitnik na zasluženost Karlovićeve pobjede.

Tsongu su izluđivali Karlovićevi servisi, a Ivo se često ljutio na samoga sebe.

- U prva dva meča sam bolje reternirao i igrao s osnovne crte. No, to je normalno. Tsongi nije lako reternirati.

Došao je do jednog breaka u trećem setu, imao je break-loptu i kod 4-4 u drugom. Tsonga je takve prilike mogao samo sanjati.

Na putu prema četvrtfinalu Karlovića čeka Fernando Verdasco koji je u četiri seta pobijedio Alberta Montańesa. Verdasco je prošle godine “zamrzio” Hrvate u sezoni trave. Karlović ga je pobijedio za naslov u Nottinghamu (finale je igran u dvorani, zbog kiše), a Ančić je nevjerojatnim preokretom završio njegov put u Wimbledonu, baš u osmini finala. Karlo kao Mario? Ako će i dalje ovako servirati... Nakon tri meča zaustavio se na 102 asa, 21 više od Almagra koji je bio bolji u prva dva kola, ali tu prestaje borba. Španjolac više nije u turniru.

Čilić i Haas nastavljaju u subotu

Hoće li se Karloviću u drugom tjednu pridružiti i Marin Čilić, jučer nismo mogli saznati. Četiri sata i jedna minuta nije bilo dovoljno Čiliću i Haasu da odluče tko će u osminu finala. Prekinuli su kod 5-7, 5-7, 6-1, 7-6(3), 6-6.

Nijemac može žaliti za vodstvom od 2-0 u setovima, dvije meč-lopte kod 5-4 u četvrtom i 3-1 u tie-breaku, nakon čega je izgubio šest poena zaredom.

Marin će, posebno ako izgubi, pamtiti prvi i peti set. U prvom je vodio 5-2, a kod 5-3 propustio 15-40. U petom je vodio 3-0, pa izgubio break prednosti. Novi break napravio je za 5-3, ali je darovao Haasu novi život. Kod 5-5 odluka je bila - igrat će se još dva gema. Čilić je držao servis za 6-5 i nakon tri sata i 58 minuta stigao do prve meč-lopte, ali je Haasov servis bio neobranjiv. Dvije minute kasnije nova meč-lopta i prilika. Izmjena u kojoj Marin nije želio potegnuti, čekao je pogrešku koja se nije dogodila.

Pri 6-6 u petom setu, u 21.34, samo koju minutu prije nego što će se na “jedinici” potpuno smračiti, meč je prekinut. U subotu je nastavak, drugi meč na “jedinici”, nakon Davidenka i Berdycha.

Wimbledon, 3. kolo, tenisači:

Haas (24) - Čilić (11) 7-5, 7-5, 1-6, 6-7(3), 6-6 prekid zbog mraka

Karlović - Tsonga 7-6(5), 6-7(5), 7-5, 7-6(5)

Federer (2) - Kohlschreiber (27) 6-3, 6-2, 6-7(5), 6-1

Verdasco (7) - Montanes (32) 4-6, 6-1, 6-4, 7-6(2)

Söderling (13) - Almagro 7-6(7), 6-4, 6-4

Tenisačice, 3. kolo:

Petrova (10) - Dulko 3-6, 6-3, 6-4

Dementijeva (4) - Kulikova 6-1, 6-2

S. Williams (2) - Vinci 6-3, 6-4

Hantuchova - Sugiyama 6-4, 6-3

Razzano (26) - Zvonarjeva (7); predaja Zvonarjeve

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:23