DRASTIČNA KAZNA

ČILIĆ DOBIO DEVET MJESECI SUSPENZIJE Marin ne može igrati do 31. siječnja 2014.

    AUTOR:
    • Sportske novosti

  • OBJAVLJENO:
  • 16.09.2013. u 19:00

U ponedjeljak predvečer stigla je odluka nakon saslušanja u Londonu pred neovisnim sudom.

Marin Čilić bio je pozitivan na doping kontroli krajem travnja u Münchenu, što je potvrdio i drugi nalaz u sjedištu WADA-e u Montrealu.

Kako je sudac zaključio da je Čilić nesvjesno uzeo tablete glukoze koje je kupio u ljekarni u Monte Carlu, koje u sebi sadrže zabranjenu supstancu, kažnjen je s, kako su oni objasnili, “samo 9 mjeseci”. Što je prilično licemjerno, ali je tako.

Čilić, koji će možda sredinom tjedna održati presicu u Zagrebu, suspendiran je od 1. svibnja, kad je bio pozitivan, kazna mu izlazi u ponoć 31. siječnja 2014, što znači da će moći početi igrati nakon Australian Opena.

Čilić: Žalit ću se Arbitražnom sudu

Vezano uz napise u medijima, mogu potvrditi da je uzorak urina koji sam dao ITF-u ranije ove godine imao pozitivan nalaz na određenu supstancu utvrđen analizom. Također mogu potvrditi da je ITF proveo saslušanje 13. rujna 2013. godine, nakon kojeg me Tribunal odlučio suspendirati na devet mjeseci, počevši od 1. svibnja 2013. Na tu ću se odluku žaliti Arbitražnom sudu za sport (CAS) vrlo skoro.

Nije mi dopušteno komentirati ovaj slučaj ni u kojem detalju, ali mogu potvrditi da sporni uzorak vuče porijeklo iz tableta glukoze koje su kupljene u ljekarni u Francuskoj. Nisam imao nikakvih spoznaja da sadrže supstancu koja je zabranjena za natjecanja (iako je dozvoljena izvan natjecanja). Vrlo bih rado iznio više detalja o cijelom slučaju i nadam se da ćete me razumjeti da u ovom trenutku ne mogu komentirati ništa više sve dok je pravni postupak u tijeku.

Na kraju, želio bih podvući da nisam nikad u životu, bilo znajući bilo namjerno, uzeo bilo koju zabranjenu supstancu. Izričito se protivim korištenju bilo kakvog stimulansa koji bi pomogao ostvarenju boljeg sportskog rezultata. Razočaran sam da u ovom trenutku ne mogu reći više o slučaju, ali ću to učiniti čim pravni proces bude završen. Tada ću odgovoriti na svako pitanje koje mi bude postavljeno o ovom slučaju.

Zahvaljujem Vam na strpljenju

Marin Čilić

Izdvajamo