ST. PETERSBURG

FOTO Marin Čilić preko Janka Tipsarevića do prve titule u sezoni!

    AUTOR:
    • Sportske novosti

  • OBJAVLJENO:
  • 30.10.2011. u 15:35

AP

U finalu Sankt Peterburga hrvatski tenisač je pobijedio Srbina Janka Tipsarevića sa 6-3, 3-6, 6-2. ovo je Čilićeva prva titula u sezoni, a ukupno šesta u karijeri

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić osvojio je šesti turnir u karijeri i prvi ove godine. U finalu ATP turnira u Sankt Peterburgu pobijedio je Srbina Janka Tipsarevića sa 6-3, 3-6, 6-2...

Nakon premijernog naslova u New Havenu 2008., a potom i trofeja u Chennaiju i Zagrebu 2009. i 2010., Međugorac je napokon dočekao novi trijumf na jednom ATP turniru. Uz to, još je šest puta igrao u finalima, tri puta ove godine (Marseille, Umag, Peking).

Za pobjedu protiv Tipsarevića, šestu u sedmom međusobnom meču, trebalo mu je dva sata i 17 minuta. Srpski je tenisač, 13. na svjetskoj ljestvici, imao priliku zaokružiti dva ruska tjedna s dva naslova. Prošli je tjedan, naime, osvojio Moskvu, ali nakon osam pobjeda u nizu, Čilić je stao na kraj njegovoj je seriji. U šestom gemu prvog seta našem se tenisaču prvi put ukazala prilika za oduzimanje servisa, što je znao iskoristiti. Bila je to ujedno i jedina break-lopta u tom setu, tako da ga je Čilić sigurno pospremio u džep, ali već u prvom gemu drugog seta su uslijedili problemi. Tipsarević je došao do prve prilike za obrat i uspješno je realizirao, a do kraja seta više nije našem tenisaču pružio šansu za povratak.

Odlučivao je tako treći set u kojem je Čilić najprije u prvom gemu spasio dvije break-lopte, a onda u šestom gemu oduzeo Srbinu servis i otvorio si put ka pobjedi. Potvrdio ju je novim breakom u osmom gemu.

Spomenimo još da se turnir u St. Peterburgu igrao na tvrdoj podlozi u dvorani, uz nagradni fond od 750.000 američkih dolara.

Čilić: Nisam želio još jedan poraz u tri seta

Nakon pobjede u finalu ATP turnira u Sankt Peterburgu najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić prekinuo je seriju finalnih poraza u tri seta...

Kod rezultata 1-1 u setovima Marin se prisjetio svojih finala na ATP turnirima ove sezone. Marseille, Umag i Peking obilježili su porazi u tri seta.

- U prva dva seta igrao sam vrlo promjenjivo, s usponima i padovima u svojoj igri i s previše neprisiljenih pogrešaka. No, zato sam u trećem setu igrao najbolje na cijelom turniru. Ove godine sam sva tri finala izgubio u tri seta i zato sam danas kod 1-1 bio dodatno motiviran da prekinem taj niz - izjavio je najbolji hrvatski tenisač nakon pobjede nad Srbinom Jankom Tipsarevićem.

Nakon prvog gema u trećem setu Tipsarević je uzeo medicinski timeout.

- Odmah nakon tog timeouta svom snagom sam napravio pritisak na njegov servis. Tražio sam jake izmjene i mislim da je to bio ključ pobjede - smatra Čilić.

Srpski tenisač je poslije susreta priznao da je Marin bio bolji, ali i da je u završnici trećeg seta ostao bez snage.

- Marin je zaslužio pobjedu, bio je bolji danas. Dao sam sve od sebe, ali sam u treće setu ostao "bez goriva". Imao sam puno teških mečeva u zadnja dva tjedna i to je ostavilo traga - zaključio je Tipsarević.

ATP St. Peterburg, finale:

Čilić (4) - Tipsarević (2) 6-3, 3-6, 6-2

Izdvajamo